Angelique Krüger vindt zichzelf een echte Achterhoekse plattelandsdeerne. Foto: Jan Bijl
Angelique Krüger vindt zichzelf een echte Achterhoekse plattelandsdeerne. Foto: Jan Bijl

Angelique Krüger vindt het coulisselandschap in de Achterhoek fenomenaal

Algemeen

ACHTERHOEK – “Ik ben het meest gelukkig op het platteland en wil me met hart en ziel inzetten als ambassadeur van Ode aan het Landschap voor de Achterhoek”, promoot Angelique Krüger deze regio. Ze geniet van het leven op haar boerderij in Aalten. “Ik ben een echte plattelandsdeerne. Als ik de koeien ruik, dan ben ik gelukkig. De geur van koeienpoep is fantastisch; het hoort bij het platteland.”

Door Liesbeth Spaansen

Ode aan het Landschap
Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) heeft een nieuwe opzet gemaakt van de themajaren, om meer toeristen (gespreid) naar Nederland te trekken. Tijdens Ode aan het Landschap in 2015 stond Van Gogh in de belangstelling en in 2017 Mondriaan en Dutch Design. Met een jaar uitstel vanwege corona staat in 2021 een jaar lang niet alleen de spreiding van bezoek, maar juist ook het krijgen van meer kennis, aandacht en waardering voor de diversiteit van het Nederlandse landschap centraal.

Ambassadeur
Toen Angelique werd gevraagd om ambassadeur te worden van Ode aan het Landschap voor de Achterhoek zei ze direct ‘ja’. “Ik ben verbonden met de Achterhoek, ben gek op de natuur en het landschap hier.”

Door haar werk als presentatrice bij TV Gelderland waar zij nu op vrijdag ‘De Week van Gelderland’ presenteert én naast freelance gespreksleider- en dagvoorzitterschappen is zij een bekende Achterhoeker geworden. “Ze zochten iemand die deze campagne kan supporten en ik wil heel graag mijn bekendheid, mijn naam en gezicht aan de Achterhoek verbinden. Ik houd van deze regio en stop daar met liefde veel tijd en energie in.”

Angelique Krüger (1969) is een geboren Haarlemse, maar bracht haar jeugd door in Friesland en woonde enige tijd in Arnhem. “Ik woonde als kind al buitenaf en daar is mijn liefde voor het platteland wel geboren. Ik ben geen geboren Achterhoeker maar voel me hier al lange tijd heel gelukkig”, is ze pertinent. Samen met haar man Paul geniet zij van de buitenlucht. “Ik kwam voor de rust naar de Achterhoek en woonde met veel plezier in het Gelderse Hengelo in een fijne boerderij in een leuke buurt. Toch was de straat voor ons en onze honden te druk”, moet ze bekennen. “We zochten toen naar een boerderij die ons rust zou geven, maar wel in de Achterhoek. We vonden ons droomhuis in het buitengebied van Aalten.”

Angelique en Paul realiseerden er een B&B. “Wij genieten van de omgeving, zien reeën en hazen lopen en uilen en andere roofvogels vliegen, geweldig. Het is hier heel fijn om te zijn. Wij gunnen het onze gasten om tot rust te komen. Die gaan helemaal zen weer naar huis.”

Toch maakt ze zich wel ongerust over het landschap, de natuur. “Gek om te zeggen, na de watersnood in Limburg, maar het hoeft hier maar een week niet te regenen en de beek staat al droog. En kijk naar wat er verder allemaal gaande is, wat wij als mensen teweeg brengen of hebben gebracht. We moeten veel zuiniger zijn op de natuur!”

Speerpunten van de Achterhoek
“Er zijn zeven partners van Ode aan het Landschap, met elk zijn eigen speerpunten”, legt Angelique uit. Het thema biedt ook in de Achterhoek een breed scala aan activiteiten, zoals fietsen of wandelen, maar ook bijvoorbeeld over kunst en voeding. “Objecten in het landschap of het landschap zelf, het loopt uiteen van kunst tot natuur en alles wat ertussen zit.”

Alle projecten in de Achterhoek verdienen volgens Angelique aandacht. “Ik ben enthousiast over de kerkenpaden met hun mooie cultuurhistorie. Verborgen paden door het landschap dat door de mens is aangelegd. Ook de Silo Art Tour, waarvan het eerste kunstwerk is gemaakt in Aalten door de Doesburgse Rosalie de Graaf, bekend als Roos Art. Geweldig wat zij heeft gemaakt. Daarnaast ben ik fan van de internationaal bekende Nederlandse landschapsarchitect Piet Oudolf, de icoon en supervisor die gewoon in onze Achterhoek woont. Hij legt in Doetinchem een maar liefst 4000 vierkante meters groot park aan langs de Oude IJssel bij de Gaswal: Park of Dutch Dreams.”

Angelique benadrukt dat er zoveel moois te zien en te beleven valt in de Achterhoek. “Er zijn geweldige activiteiten dit jaar in de Achterhoek mede dankzij ‘Ode aan het landschap’! Je kunt alles opzoeken op de website”, besluit zij. “Doe dat vooral!”


www.achterhoek.nl/odeaanhetlandschap

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden