De buren van Ria van Vleuten (midden) hadden het huis van de moeder van de gouden Olympische medaillewinnares spontaan versierd. Foto: Jan Hendriksen.

De buren van Ria van Vleuten (midden) hadden het huis van de moeder van de gouden Olympische medaillewinnares spontaan versierd. Foto: Jan Hendriksen.

Annemiek van Vleuten wint goud op Olympische Spelen

Algemeen

Na het zilver op de weg was daar woensdag de overwinning bij de tijdrit

Door Jan Hendriksen

VORDEN – De stille hoop, die moeder Ria van Vleuten op de tweede dag van de Olympische Spelen in het Japanse Tokio had uitgesproken - dat ze woensdag 28 juli tijdens de tijdrit een gouden medaille zou winnen -  is waarheid geworden. Ze hoopte dat vurig nadat haar dochter Annemiek van Vleuten (38) zondag 25 juli een zilveren medaille had behaald tijdens de wegwedstrijd. Triomfantelijk stak Annemiek rond de klok van half zes woensdagmorgen voor de camera’s van de NOS haar duimen omhoog en riep ze ‘Mam’, om vervolgens naar haar (geluks)oorbellen te wijzen die ze jaren geleden van haar overleden vader had gekregen.

“Natuurlijk moest ik samen met mijn vriend Theo een traantje wegpinken. Wat een prachtig overtuigend resultaat na die mooie zilveren medaille van zondag. Wat een kanjer is ze. Ze heeft er de afgelopen tijd zoveel tijd en energie ingestoken om dit resultaat te behalen”, zo vertelt de opgetogen moeder van de gouden Olympische medaillewinnares, terwijl buren de woning van Ria aan Het Stroo versierden. 

Vordense roots
Annemiek van Vleuten heeft namelijk haar roots in Vorden liggen, nadat ze op driejarige leeftijd met haar ouders en haar vier jaar oudere zus Marian vanuit het Utrechtse Vleuten naar Vorden verhuisde. Annemieks vader Ton, die ruim tien jaar geleden overleed, was tot aan de gemeentelijke herindeling van de gemeente Vorden in 2005 namelijk gemeentesecretaris. “Van mijn ouders heb ik mijn wilskracht meegekregen en een paar sterke benen”, zo verklaarde Annemiek na afloop van haar gouden ‘race’ aan de sportjournalisten in Japan.

‘Van mijn  ouders heb ik mijn wilskracht meegekregen en een paar sterke benen’


Terwijl het huis van Ria door de buren feestelijk werd versierd, liet ze weten diverse verzoeken van landelijke televisieprogramma’s om naar de televisiestudio’s in Hilversum te komen om haar ‘verhaal’ te doen naast zich heeft neergelegd. “Op1, NOS, RTL, enz: allemaal hebben ze gebeld. Maar ik heb daar geen behoefte aan”, zo liet ze weten terwijl ze met haar buren proost op het prachtige sportieve resultaat van haar dochter.

Huldiging
Of haar ‘gouden’ dochter nog bij haar op bezoek zou komen, wist Ria niet. Donderdag kwam Annemiek al vanuit Japan terug op Schiphol. Het Nederlands Olympisch Comité (NOC) had Ria laten weten dat ze haar daar niet kon treffen. Wel in Scheveningen waar Annemiek na haar terugkomst in Amsterdam direct door het NOC tijdens het dagelijkse Olympic Festival op het strand van Scheveningen werd gehuldigd om aansluitend aan te schuiven aan de tafel van Studio Tokio waar presentator Henry Schut haar interviewde. Moeder Ria keek vanuit het strandpaviljoen tijdens de rechtstreekse uitzending zichtbaar trots naar haar dochter. Na de uitzending ging Annemiek huiswaarts richting Wageningen.
Drie dagen na haar olympische titel in Tokio was Van Vleuten zaterdag opnieuw succesvol. De Nederlandse renster van Movistar-ploeg pakte de zege in de Clasica San Sebastian.

Gemeente
Inmiddels werden Ria en Theo in de afgelopen dagen overstelpt met felicitaties. “Onze telefoons ontploften bijna van alle appjes en berichten. Het is prachtig hoe Vorden, vrienden en familie meeleefden. Dat heeft ons ontzettend goed gedaan.”

Talloze Vordenaren deelden op sociale media de successen van Annemiek en ook de gemeente Bronckhorst was op haar Facebookpagina trots op de oud-Vordenaar: “Wij feliciteren oud-Vordenaar Annemiek van Vleuten van harte met het goud (en eerder al zilver) op de Olympische Spelen! Ook feliciteren wij natuurlijk haar moeder (en familie en bekenden) in Vorden”, zo was er te lezen.


Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden