De toegangspoort tot het Lowlands-terrein met de doeken van Jan M. Verburg. Foto:PR
De toegangspoort tot het Lowlands-terrein met de doeken van Jan M. Verburg. Foto:PR

LEZERSACTIE: Een unieke en bijzondere expositie van Jan Verburg

Algemeen

LOCHEM - De indrukwekkende toegangspoort van het Lowlandsfestival wordt nog één keer opgebouwd. Deze keer op een wel heel bijzondere plek: in de Gudulakerk in Lochem, het stadje waar het moderne openlucht popfestival voor het eerst (mei 1968) vorm kreeg. In de Gudulakerk zullen in de maanden augustus en september metershoge beschilderde Lowlands-doeken en indrukwekkende leporello’s van Jan M. Verburg te zien zijn tijdens de tentoonstelling The Gate of the Lost Paradise. Als kers op de taart wordt op 15 augustus de heruitgave van Tom Tippelaar gepresenteerd. Dit bekroonde prentenboek maakte Verburg in 1977 met Annie M.G. Schmidt. Lezers van deze krant krijgen korting op hun toegangsbewijs

Korting voor lezers van deze krant
De tentoonstelling is van 2 augustus tot en met 25 september 2021 te bezichtigen in de Gudulakerk in het centrum van Lochem. Kaarten á 8,50 euro zijn online te bestellen via www.lost-paradise.nl en beschikbaar in twee tijdssloten; in de ochtend om 10.00 uur en in de middag om 13.00 uur. Het is overigens ook mogelijk om kaarten aan de kassa te kopen.
Lezers van deze krant kunnen de door Verburg ontworpen reductiebon uit de papieren krant van deze knippen. Zij krijgen bij inlevering aan de kassa 3,50 euro korting en betalen dus slechts 5 euro entree.

De inmiddels in Deventer woonachtige kunstenaar is misschien wel een van de ‘meest bekende onbekende’ kunstenaars van ons land. Voor Tom Tippelaar kreeg hij weliswaar het Gouden Penseel, maar velen zullen genoten hebben van zijn werk, zonder dat zij er weet van hadden dat Verburg de maker was.

Zo speelde hij een belangrijke rol op de filmset van producties als Bye Bye Blackbird (Robinson Savery 2003/4), Zwartboek (Paul Verhoeven 2006) en Brimstone (Martin Koolhoven 2016).

Ook was de hand van Verburg zichtbaar in de aankleding van de Lochemse Popmeeting, maar drukte hij in de jaren negentig vooral een groot stempel op het visuele aspect van het Lowlandsfestival in Biddinghuizen. Hij maakte de entree van het festivalterrein een ervaring op zich met zijn immense geschilderde doeken bij de ingang van dit ‘festival to the lost paradise’, als felgekleurde glas-in-loodramen in een kathedraal. Voor de Lowlands-bezoekers was een foto bij binnenkomst, onder de doeken van Verburg een eerste beleving die je niet wilde missen. Deze zomer hangen deze zelfde monumentale doeken, van drie bij zeven meter, in de gotische kerk in Lochem: een monument in een monument.

De doeken van Verburg zijn heel herkenbaar. De dynamische afbeeldingen zijn als het ware iconen geworden, net als de ‘helden’ die hij voor het evenement schilderde. Als geboren kunstenaar schilderde hij fel gekleurde afbeeldingen die helden uit de geschiedenis van de mensheid voorstellen: van oermens tot de hedendaagse tijd.

Leporello’s

Bijzonder element van de expositie zijn de zogenaamde leporello’s (dubbelzijdig beschilderde harmonica gevouwen boeken) die wel vijftig meter lang slingerend door de ruimte van de kerk balanceren. De combinatie van doeken, leporello’s, het belichtingsconcept en de door de kunstenaar gekozen muziek maken het geheel tot een imposante, kleurrijke en dynamische totaalbeleving.


Deel van een leporello van Jan M. Verburg. Zijn harmonicaboeken zijn vaak vele meters lang en zeer kleurrijk. Foto: PR

Heruitgave Tom Tippelaar

De bijzondere expositie is de aanzet geweest tot de heruitgave van Tom Tippelaar (1977). Het prentenboek waarvoor Jan Verburg de tekeningen maakte tijdens een voetreis langs de Engelse kust. Annie M.G. Schmidt schreef de teksten voor het in 1978 met een Gouden Penseel bekroonde boek, dat nu tot cult is verheven.

Frederike Scholing, oud-bedrijfsleider van de Lochemse boekhandel Lovink, kreeg regelmatig mensen in de winkel die vroegen naar Tom Tippelaar. Helaas moest ze altijd ‘nee’ verkopen. Het boek is vrijwel nergens meer te krijgen en als het al ergens te koop wordt aangeboden, dan is het voor een heel hoog bedrag.

Toen ze hoorde over de expositie van Jan Verburg, benaderde ze uitgever Querido met de vraag of een heruitgave tot de mogelijkheden behoorde. Dat bleek het geval. “De omslag krijgt een wat andere typografie”, verklapt Verburg alvast. “En de prenten worden nu los op het blad gedrukt. In de oude uitgave waren ze voorzien van een zwart kader.”

Deze heruitgave wordt op 15 augustus om 15.00 uur in de Gudulakerk gepresenteerd. Bij boekhandel Praamstra in Deventer, waar Scholing nu werkzaam is, zullen de originele prenten uit het boek worden geëxposeerd.


Zelfportret van Jan M. Verburg in wording. Foto: Jan M. Verburg 


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant