<p>World Press Photo in Zutphen. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau</p>

World Press Photo in Zutphen. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Indrukwekkende en gevarieerde World Press Photo-expositie in Zutphen alleen deze week nog te bekijken

ZUTPHEN - ‘Krijgen we óók nog een boekje? Dat kan voor die vijf euro toch nooit uit?’ Met woorden van gelijke strekking betrad een positief verraste vrouw vrijdag de Walburgiskerk om de World Press Photo-expositie te gaan bekijken. Patrick van Gemert was hier getuige van: “We willen het evenement bewust laagdrempelig houden”, zegt het bestuurslid van Stichting Zutphen: Doen!

Door Rudi Hofman

Voor het zevende opeenvolgende jaar is de stichting erin geslaagd de belangrijkste journalistieke foto-expositie ter wereld naar Zutphen te halen. Die is nog tot en met zondag te bewonderen in de Walburgiskerk. 

Net als in 2020 krijgen bezoekers ook nu bij de entree van de kerk gratis een boekje met daarin alle prijswinnende foto’s en bijbehorende fotobijschriften die deel uitmaken van de tentoonstelling. 

Afstand houden

Arjen Woudenberg vormt met Patrick van Gemert het bestuur van Stichting Zutphen: Doen!. Hij legt uit dat het boekje voorkomt dat groepjes mensen met hun neuzen boven op de foto’s gaan staan om de bijschriften goed te kunnen lezen. In coronatijd, waarin onderling afstand houden het credo is, een prettig idee.

Bovendien is het boekje voor velen een dankbaar aandenken aan de expositie. “Er zijn mensen die hier elk jaar terugkomen en ik weet ook dat sommigen alle expositieposters van afgelopen jaren thuis hebben hangen”, zegt Van Gemert, die zelf als professioneel fotograaf de kost verdient.

Verhaal vertellen

Dit laatste is een van de vereisten om aan World Press Photo mee te kunnen doen. De ingezonden foto’s (originele bestanden) moeten zijn gepubliceerd en mogen op geen enkele wijze gemanipuleerd zijn. Volgens Van Gemert is het een fotograaf niet te doen om wedstrijden en prijzen te winnen. “Je fotografeert, omdat je een verhaal wilt vertellen en dit graag met anderen wilt delen.”

Onder de aandachtig naar de in totaal zo’n 125 foto’s kijkende bezoekers bevinden zich deze vrijdag Marja Vijn en Walter Donker. Het stel uit Deventer is voor het eerst in de Walburgiskerk en is onder de indruk van zowel het fotoaanbod als de entourage.

Marja had in de krant over de expositie gelezen, maar was om een anderen reden met haar partner naar Zutphen gekomen. De twee maakten van de gelegenheid gebruik om tijdens hun bezoek World Press Photo mee te pakken.


World Press Photo in Zutphen. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Niet alleen zwaar

“Prachtig”, noemde Walter de kerk en Marja was zeer lovend over de combinatie van de expositie en de kerk. Ten aanzien van de prijswinnende foto’s zei zij: “Er zit veel variatie in de onderwerpen. Het is gelukkig niet alleen heel zwaar dat je denkt, oh wat is het toch allemaal verschrikkelijk op de wereld.”

Indrukwekkend vonden Marja en Walter onder meer de fotoserie over de sprinkhanenplaag in Kenia en de foto van verpleegster Adriana Silva da Costa Souza, die in een Braziliaans verzorgingshuis de 85-jarige Rosa Luzia Lunardi kan omhelzen dankzij een ‘knuffelgordijn’. Deze inzending van de Deense fotograaf Mads Nissen werd door de jury verkozen tot World Press Photo van het jaar.

Menselijke proporties

Walter: “Het is ook heel mooi om in een foto een bepaalde expressie te zien.” Marja gaf aan het heel knap te vinden dat fotografen grote rampen zo mooi tot menselijke proporties weten terug te brengen.

Patrick van Gemert en Arjen Woudenberg verwachten dit jaar met de World Press Photo-expositie in Zutphen op een kleine zevenduizend bezoekers uit te komen. Dat aantal ligt lager dan het gemiddelde van ongeveer tienduizend over de eerste zes edities. Hierover zijn zij geenszins teleurgesteld. 

Promotie

Het belangrijkste is volgens hen dat Zutphen weer gastheer is geweest van de expositie. Het was dit jaar spannender dan ooit of het evenement zou kunnen doorgaan. Dat dit uiteindelijk is gelukt, is geweldig voor de promotie van de stad en van de Walburgiskerk, aldus de initiatiefnemers.

Wie de expositie nog wil bekijken, heeft daarvoor zoals eerder gemeld tot en met zondag 1 augustus de mogelijkheid.  


www.zutphendoen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden