Receptie 2021: keizerspaar Theo Jaaltink en Ria Dolphijn, koningspaar Sandra Hendriks en Thomas Wolbrink en de kinderen, kapitein Eef Beek, jeugdkoning Bo Kraassenberg, knuppelkoningin Patty Veldscholten en commandant Jan van de Lende (v.l.n.r.). Foto: Liesbeth Spaansen
Receptie 2021: keizerspaar Theo Jaaltink en Ria Dolphijn, koningspaar Sandra Hendriks en Thomas Wolbrink en de kinderen, kapitein Eef Beek, jeugdkoning Bo Kraassenberg, knuppelkoningin Patty Veldscholten en commandant Jan van de Lende (v.l.n.r.). Foto: Liesbeth Spaansen

Thomas Wolbrink Schutterskoning Hengelo 2021

Schietterrein op de Steintjesweide ruimer opgezet

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO – Een lunapark zat er dit jaar niet in tijdens de kermis in Hengelo, maar toch kon een mooi kermisprogramma worden neergezet. Naast de kinderspelen op vrijdag 16 juli, gingen liefhebbers zaterdag 17 juli (jeugd)vogelschieten en vogelknuppelen. Dit kon doorgaan na het opstellen van een streng reglement, met onder andere verplichte toegangstest of geldig vaccinatiebewijs om toegang te verkrijgen tot het schietterrein. Muziekvereniging Concordia en Schutterij E.M.M maakten vooraf een rondgang door het dorp om de koning van 2019, André te Stroet op te halen en naar het terrein van IJsvereniging Steintjesweide te begeleiden. Na het 344ste schot viel de vogel naar beneden en werd schutter Thomas Wolbrink uitgeroepen tot koning 2021.

Na het scannen van QR-codes en controleren van persoonsgegevens konden de deelnemers het terrein op. Vele vrijwilligers van de organiserende verenigingen waren in touw om de handen uit de mouwen te steken. In totaal 156 bezoekers en een groep kinderen waren op het terrein van de ijsvereniging aanwezig.

Opening
Voorzitter van IJsvereniging Steintjesweide Elbert Kornegoor heette een ieder welkom op hun vanwege de coronamaatregelen extra ruim ingerichte terrein, waar het (jeugd)vogelschieten en -knuppelen plaatvond. Voorzitter van Schutterij E.M.M. Richard Veering gaf aan erkentelijk te zijn dat de ijsvereniging het vogelschieten wilde faciliteren, nadat ook de vergunningen door de gemeente Bronckhorst waren verleend. “Gisteren hebben we al een geweldige dag gehad met de kinderspelen met ruim 280 kinderen; overweldigend. Het was grandioos en we hopen hieraan volgend jaar een vervolg te geven.”

Richard Veering heette verder de koning 2019 André te Stroet, alle schutters, burgemeester Marianne Besselink en ereleden welkom. Hij bedankte André voor zijn koningschap de afgelopen twee jaar. “Het komt weinig voor dat je zonder te schieten twee jaar achterelkaar koning bent, maar het was je van harte gegund.” Hij wenste na de noodzakelijke huishoudelijke mededelingen, iedereen veel plezier deze dag.

Burgemeester Besselink had Muziekvereniging Concordia zien en horen binnenkomen. “Ik realiseerde me hoelang het geleden is dat de muziek in de buurt was, dat zij speelde en dat we daar met elkaar van konden genieten. Nu kunnen we weer!” Randberichten over festivals in het land en de vele besmettingen zijn haar niet ontgaan. “Ik heb hier de voorbereidingen gezien en ik denk: ‘what can posibly go wrong’. Wij zullen hier in Hengelo laten zien dat je prima een activiteit kan organiseren, door je goed aan de regels te houden en dat we daarna gewoon geen besmettingen hebben”, is ze stellig. “Dan kunnen we het ook blijven doen, want het weer samen zijn en een feestje vieren is iets waar we allemaal heel erg aan toe zijn. Ik wens jullie een ongelooflijk fijne dag, geniet ervan, wees voorzichtig maar heb vooral veel plezier!”

Activiteiten
Dit jaar was er een extra stevige vogel gemaakt, zodat het meer moeite zou kosten om deze naar beneden te halen. De schutters konden dan meer dan één keer schieten. In de eerste ronde moest worden gericht op kop, vleugels en staart, vanaf de tweede ronde alleen op de romp.

Na het Wilhelmus, het hijsen van de vlag en de vaandelhulde werd het schieten 2021 geopend met een eerste schot van de burgemeester. Daarna waren de koning 2019, de keizer en ereleden aan schot, gevolgd door de andere aangemelde en aanwezige schutters. Dit jaar waren het totaal 115 schutters, iets minder dan eerdere jaren.

Acht dames meldden zich aan voor het vogelknuppelen. De titel Knuppelkoningin ging naar Patty Veldscholten, zij gooide de romp eraf. De door haar eerder afgegooide vleugel werd verloot. Voor het jeugdvogelschieten meldden zich eveneens acht deelnemers aan. Bo Kraassenberg schoot het rompje eraf en werd uitgeroepen tot Jeugdkoning.

Het vogelschieten kende dit jaar inderdaad een spannende slotfase. De vogel leek even te bewegen, waarna er bijna een helft vanaf geschoten werd. Na nog een paar keer flinke splinters lukte het de één na laatste schutter van de derde ronde, Thomas Wolbrink, om met het 344ste schot uiteindelijk de vogel naar beneden te schieten. Hij werd gefeliciteerd als nieuwe schutterskoning van Hengelo. Zondagochtend stonden de nieuwe schutterskoning, knuppelkoningin en jeugdkoning in het zonnetje in Grand café de Egelantier tijdens een zeer bescheiden receptie.

UITSLAGEN

Vogelschieten:
Romp: Schutterskoning 2021: Thomas Wolbrink, kop: Peter Pannekoek, staart: Gert Hulstijn, linkervleugel: Jordi Kornegoor, rechtervleugel: Thimo Woerts.

Vogelgooien:
Romp: Knuppelkoningin 2021: Patty Veldscholten, kop: Renate Gerritsen, rechtervleugel: Ria Dolphijn. Na verloting linkervleugel: Lianne Woerts en staart: Petra van Lee.

Vogelschieten voor de jeugd:
Jeugdkoning 2021: Bo Kraassenberg, kop: Lyn Bultman, staart: Sven Bultman, rechtervleugel: Maud Eenink, linkervleugel Ties Mars.


Meer foto’s staan op Achterhoekfoto.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden