Dankwoorden van Hélène de Fremery (links met hond Amber) voor Peet en Mart Hopmans die een nieuwe bank schonken voor bij het bosven. Foto: Liesbeth Spaansen

Dankwoorden van Hélène de Fremery (links met hond Amber) voor Peet en Mart Hopmans die een nieuwe bank schonken voor bij het bosven. Foto: Liesbeth Spaansen

Met nieuwe bank is rustpunt terug bij het bosven op t Zand

Algemeen

HENGELO/ZELHEM – Met champagne proostten Peet Hopmans en zijn vrouw Mart, twee wandelaars die verknocht zijn aan het bos van De Hoenderkamp, bekend als ‘t Zand, met de eigenaresse van het landgoed Hélène de Fremery. De nieuwe eikenhouten bank aan het bosven, waarvan de naam De Grote Vijver in de leuning werd gebrand, kon hiermee plechtig in gebruik worden genomen.

Door Liesbeth Spaansen

De oorspronkelijke bank was gemaakt van acaciahout en stond er veertig jaar. “Ik herinner me het nog dat deze geplaatst werd. Door ouderdom was die intussen wel aan het vergaan, maar hij werd nog wel gebruikt. Nu ligt hij aan de andere kant van de vijver in het water, stukgemaakt”, zucht Hélène moedeloos.

Peet Hopmans, de Zeeuw die na zijn studie in Groningen samen met zijn Friese studiegenote Mart in het Achterhoekse Zelhem neerstreek, was jarenlang leraar Frans op het Ulenhofcollege in Doetinchem. Naast het vele reizen naar Frankrijk, hoort wandelen al een leven lang bij dit paar. De paden van Landgoed de Hoenderkamp zijn hun zeer lief en het bankje werd veelvuldig gebruikt voor het maken van familiefoto’s.

Hij had natuurlijk gezien dat het bankje weg was. “Dat was een gemis, want het was mijn rustpuntje tijdens wandelingen door deze bossen. Ik mag er graag even genieten van het uitzicht over het bosven en tot slot even tien minuten horizontaal op de bank vertoeven”, glimlacht Peet. Een nieuwe bank zou hij wel prettig vinden. “Ik bedacht me om een nieuwe bank te laten maken. Omdat ik mijn 75ste verjaardag in februari dit jaar vanwege corona niet kon vieren, kon ik net zo goed iets anders doen met dat geld.” Hij ging in overleg met Hélène de Fremery en zij vond een nieuwe bank bij het bosven een mooi gebaar.

Zorghoutvesterij Welna op het gelijknamige landgoed in Epe kreeg de opdracht om een nieuwe bank te maken. De naam van het bosven werd ingebrand en een koperen plaatje werd geplaatst waarop de schenker van het bankje wordt benoemd. Het is intussen in gebruik genomen, maar een officieel, plechtig moment was er nog niet geweest. Hélène wilde de gulle gever persoonlijk bedanken en de inhuldiging vieren met champagne. Peet zorgde voor de flutes.

Ergernissen
Tijdens het proosten op het nieuwe bankje, wijst Hélène de Fremery op de geluiden van verschillende vogels en de vele kikkers. Veel mensen genieten daarvan, weet ze. “Ik erger me alleen aan mensen die hun honden los laten lopen. Die verstoren de reeën, soms worden zelfs reeën doodgebeten waarna de kalfjes zijn doodgehongerd.” Ze geeft complimenten aan hondeneigenaren die de hond aangelijnd hebben. “Het is wel toegestaan om de honden in De Grote Vijver te laten zwemmen, maar ze mogen niet graven in de taluds, zoals hier bij de voet van het nieuwe bankje. Waarom maken ze dat gat niet weer dicht?”

Een ander probleem dat Hélène van het hart moet, is de mountainbikers die door het bos fietsen. “Die worden getolereerd op de brandpaden, maar ze mogen niet op de wildwissels. Wie daar fietst zorgt ervoor dat het wild zich terugtrekt, of naar de B-wegen gaat. Daar worden reeën doodgereden. Ook maken ze de paden in het bos steeds breder totdat er zelfs een quad doorpast. Er verdwijnen zo veel te veel planten.” Er zijn bewust geen vaste routes door het bos gemaakt, om te voorkomen dat teveel mensen hier komen om de rust te verstoren. Ook vuilnisbakken zijn er niet meer te vinden. “Die werden omgegooid of vernield. Bezoekers moeten hun troep weer mee naar huis nemen.”

Over het Landgoed
Landgoed ’t Zand is ruim 300 hectare groot. Het behoorde oorspronkelijk toe aan ongeveer vijftig boeren uit de marke Hattemer en bestond grotendeels uit heide en later bos en landbouwgrond. De markegronden hadden in de loop der jaren verschillende eigenaren. Na een grote bosbrand in 1929 kocht overgrootvader Rudolf Dittlinger Landgoed ‘t Zand als belegging aan. Grootvader Piet richtte vanaf 1934 het landgoed verder in.

Na vererving in 2006 verkregen de drie dochters van Robert de Fremery elk hun deel van Landgoed ‘t Zand. Emma exploiteert haar landgoed, na herbenoeming Het Zand Hattemer Oldenburger, zus Claire Landgoed ’t Zand/’t Oalde Schot en Hélène Landgoed de Hoenderkamp. De landgoederen bestaan uit de opbrengsten van productiebos, landbouw en recreatie.
Jaarlijks wordt op Landgoed de Hoenderkamp de parcours gerealiseerd van de Hamove en de Zamc. “Met deze motorclubs hebben we goede afspraken gemaakt”, legt Hélène de Fremery uit. “Zij zorgen ervoor dat de paden worden gesnoeid. Tijdens de races worden de graszoden op de paden stuk gereden, die tot slot met shovels weer gladgemaakt worden. De brandweer kan er dan weer goed door wat van belang is voor ons calamiteitenplan.”

Met champagne wordt de officiële ingebruikname van het bankje bij het bosven gevierd door Mart en Peet Hopmans en Hélène de Fremery. Foto: Liesbeth Spaansen
Peet Hopmans mag na het genieten van het uitzicht over het bosven, graag even horizontaal op de bank vertoeven. Foto: Liesbeth Spaansen
Zitten op de nieuwe bank genieten van kwakende kikkers en fluitende vogels. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant