Dirk en Robin en hun kinderen Anna en Bram genieten van het verse schepijs. Foto: De Roodheuvel
Dirk en Robin en hun kinderen Anna en Bram genieten van het verse schepijs. Foto: De Roodheuvel

Vers en biologisch vlees, melk én schepijs in nieuw zelfbedieningswinkeltje

Producten De Roodheuvel van eigen Jersey-koeien

Door Liesbeth Spaansen

VORDEN/TOLDIJK – Op boerderij De Roodheuvel in Vorden worden Jersey-koeien gehouden, op biologische wijze. Dat betekent dat er géén kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Daarbij hebben de koeien een maximale weidegang. Onlangs is het zelfbedieningswinkeltje aan de Lieferinkweg 2 geopend. Daar kunnen liefhebbers dagelijks terecht voor biologisch vlees, melk en schepijs.

“Weidegang zijn wij verplicht via de Skal Biocontrole, die toezicht houdt op de biologische keten in Nederland. Als het weer het toelaat zijn de koeien buiten. We hebben de beschikking over natuurgebieden bij Zelhem, Stapelbroek en Doetinchem van het Gelders Landschap en Staatsbosbeheer”, legt Dirk Ruessink uit. “Verder lopen de melkkoeien rondom de boerderij en ze kunnen de stal in en uit lopen, net wat ze zelf willen. Op deze manier dieren houden staat dicht bij de natuur. Ook het kalveren gaat vanzelf, in de wei of in de potstal. Gewoon tussen de koppel koeien.”

De familie Ruessink heeft duurzaam boeren voorop staan. “Het is de bedoeling dat we de koeien binnen vijftien kilometer bij elkaar hebben en ook de percelen eigen geteeld voer. Dan zijn de reisbewegingen beperkt. Dat geldt ook als er een koe geslacht moet worden, dan gaan we naar een slager uit Zelhem. De biefburger, saucijzen en gehakt verpakken we zelf. Door het vele weiden is het vlees mals en mooi rood van kleur.” De balen hooi worden met eigen balenpers gemaakt, zoveel mogelijk gebundeld met draden in plaats van ze te verpakken. “Dat scheelt veel plastic.”

Van vleesvee naar melkvee
Dirk en Henk Ruessink zijn in Toldijk opgegroeid met het Blonde d’Aquitaine koeienras van hun vader. “De Blonde was echt zijn passie, maar ons hart lag meer bij melkvee dan vleesvee. Onze keuze viel op de Jersey, mooie galante koeien. Deze koeien zijn heel kalm en lijken geen stress te hebben. Ze zijn makkelijk te hanteren. Af en toe wel wat eigenwijs, maar er moet wel iets inzitten”, legt Dirk op zijn beurt gepassioneerd uit.

“Oorspronkelijk komt de Jersey van het Britse Kanaaleiland Jersey, maar wij zijn gestart met een koppel van vijftig koeien, geïmporteerd uit Denemarken waar ze zijn geboren.” Intussen zijn er vele kalfjes in Vorden geboren. Die gaan als ze van de melk af zijn, naar de wei bij broer Henk in Toldijk.

Ze kunnen met relatief weinig voer rijke melk geven. Minder melk dan bijvoorbeeld Holsteinkoeien, maar ze zijn ook een flinke slag kleiner. “De percentages zijn hoog: gemiddeld door het hele jaar is het vetpercentage 6% en eiwit 4%. In het najaar is het soms bijna 6.80% en 4.40%. We zijn voor onze melk zelfs A2 gecertificeerd. Bijzonder, een aantal mensen die melk moeilijk verdragen vanwege een allergie, kunnen onze melk wel verdragen.” De Roodheuvel levert melk aan de coöperatie Eko Holland Melk op Maat. Die levert de biologische melk aan een aantal biologische verwerkers, Arla bijvoorbeeld. Of om kaas te maken. “Daar zijn minder liters melk voor nodig, zo romig is het.”

De traditionele melkstal van De Roodheuvel is ingericht voor twee keer twaalf koeien die tegelijkertijd kunnen worden gemolken. “We melken de 110 koeien inderdaad nog met de hand”, lacht Dirk. “Dat doen we twee keer per dag. Dan hebben wij ze ook weer even gezien.”

Zelfbedieningswinkeltje
Het winkeltje is niet officieel geopend. “We hebben gewoon de deur open gezet en een bord aan de weg. We verkopen vlees en verse rauwe melk van eigen vee en schepijs gemaakt van eigen melk. In drie smaken: vanille, aardbei en stracciatella. “Hier zijn wij afgelopen weekend mee begonnen en hebben al veel positieve reacties“, zegt Dirk tevreden.

“Het is hier gemakkelijk en gemoedelijk. Even een ijsje halen, of melk of biefburgers. De melk, die ook heel geschikt is voor de cappuccino en pannenkoeken, kunnen de mensen in een fles doen en die volgende keer weer meenemen of ze nemen zelf een kannetje mee. We zijn lang open, van 9.00 tot 21.00 uur”, besluit Dirk Ruessink. “We willen dat iedereen kennis kan maken met onze producten, daar zijn we trots op.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden