Dierenverblijf na de renovatie.
Dierenverblijf na de renovatie.

Restauratie hertenverblijf Huize Baak

Algemeen

BAAK - Bronckhorst is trots op maar liefst 455 gemeentelijke monumenten en 351 rijksmonumenten. Monumenten vertellen het verhaal van onze cultuur en geschiedenis en ze geven sfeer aan onze leefomgeving. Reden om elke maand een bijzonder Bronckhorster monument extra onder de aandacht te brengen.

In de eerste helft van de 19e eeuw is bij het oude Huize Baak in het bosgebied ten zuiden van de Vordenseweg een landschappelijke aanleg gerealiseerd met hertenweide, waterpartijen, slingerpaden en verschillende boomsoorten, omzoomd door een oude bosrand, het ‘Hertenbosch’. Bij de aanleg van de waterpartijen is gebruik gemaakt van een bestaande oude meander (een lus in een riviertje). 

Pasgeleden is door een professionele groep vrijwilligers het hertenverblijf bij de hertenweide gerestaureerd. Het verblijf was al sinds enkele jaren in slechte staat en op het laatst zelfs gedeeltelijk ingestort.

Rijksmonument
Huize Baak, dat al in al in 1294 voor het eerst wordt genoemd en in deze tijd in het bezit is van de graven van Gelre, is een rijksmonument en het hertenverblijf geniet ook een rijksbeschermde status. Opvallend, omdat je dat van dit relatief eenvoudige gebouwtje, onopvallend verscholen tussen de monumentale bomen, niet zou verwachten.

Toch wordt het wordt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed op de volgende manier omschreven: “kleine houten schuur onder een zadeldak met grijze pannen en windveren; gepotdekselde delen, in de topgevels verticale planken; van algemeen belang vanwege de functionele en ornamentale waarden”.

Blijkbaar dus belangrijker dan in eerst instantie gedacht. Des te beter dat het hertenverblijf door een enthousiaste groep vrijwilligers, in goed overleg met de gemeente, is ‘aangepakt’ en wel op een zeer gedegen manier. Het ziet er nu weer top uit en geniet een eenvoudige maar prachtige uitstraling in een sowieso unieke omgeving.

Dierenverblijf voor de renovatie. Foto's: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant