<p>Voor zijn optredens als ballenjongen tijdens het EK voetbal kreeg Hengeloër Ben Wijkamp een compleet tenue van voetbalbond UEFA. Foto: Luuk Stam</p>

Voor zijn optredens als ballenjongen tijdens het EK voetbal kreeg Hengeloër Ben Wijkamp een compleet tenue van voetbalbond UEFA. Foto: Luuk Stam

Ben (16) maakt EK van héél dichtbij mee

Hengelose tiener is ballenjongen bij alle poulewedstrijden van het Nederlands Elftal

Door Luuk Stam

HENGELO – De penalty van Oranje-aanvaller Memphis Depay tegen Oostenrijk, Hengeloër Ben Wijkamp (16) stond er in de Amsterdamse Johan Cruijff Arena met zijn neus bovenop. Ook de wedstrijd tegen Oekraïne maakte hij van heel dichtbij mee. “Ik heb heel wat ballen naar keeper Maarten Stekelenburg gegooid”, vertelt Ben. “Op een gegeven moment zei hij tegen mij: ‘Doe maar kalm aan, jongen. We staan met 2-0 voor.’”

De Hengelose tiener is tijdens dit EK voetbal tijdens alle poulewedstrijden van het Nederlands elftal actief als ballenjongen. Die wedstrijden werkt Oranje allemaal af in de Arena in Amsterdam, thuisbasis van Ajax, de favoriete club van Ben. Hij is lid van de Ajax Jonge Schare, speciaal voor supporters tussen de 13 en 18 jaar oud. De jonge leden konden meedoen aan een prijsvraag. De winnaars mochten zich melden als ballenjongens.

Nu kijkt Ben thuis in Hengelo terug op een geweldige ervaring, die op het moment dat hij dit weekend zijn verhaal vertelt nog een vervolg gaat krijgen. Bij de laatste poulewedstrijd van Nederland tegen Noord-Macedonië op maandag staat hij opnieuw langs de lijn. En wellicht is hij komende zaterdag (26 juni) weer van de partij als in de Arena één van de achtste finales op het programma staat. Voor die wedstrijd staat Ben als reserve op de lijst van ballenjongens.

Alles is voor hem geregeld. Shirt, broek, sokken, de juiste accreditatie, zelfs de schoenen kreeg hij net als alle andere ballenjongens van de Europese voetbalbond UEFA. Voor elke wedstrijd is er een briefing. Ben – speler van Pax JO17-1 – weet inmiddels hoe het werkt. “Je mag bijvoorbeeld niet over de boarding heen en het veld in lopen om een bal te pakken”, vertelt hij. “Bij Ajax doen de ballenjongens dat wel, maar de UEFA is daar heel streng in.”

Ben genoot volop van de entourage, voor en achter de schermen. Hij zag de spelersbus langskomen en kwam in de catacomben heel wat bekende gezichten tegen. Zo maakte hij een praatje met oud-international Giovanni van Bronckhorst. “Ik heb hem gevraagd wat hij van Wout Weghorst in de spits vond. Hij zei dat hij voor een 4-3-3-opstelling zou kiezen, met Depay, Malen en Berghuis voorin. Dat vond ik mooi om te horen.”

Voor de wedstrijden voelde Ben een gezonde spanning, als ballenjongen én als Oranjesupporter. “Je kunt – ook door de grote schermen – de wedstrijd goed volgen, maar je moet ook gefocust blijven op het moment dat je de bal moet gooien”, geeft Ben aan. “Ik had wel een paar momenten dat ik even wegdroomde, helemaal opging in de wedstrijd en de sfeer in het stadion en echt even moest denken van: oja, ik ben ballenjongen!”

Hoewel Ben zich niet haastte om de bal bij een 2-0 voorsprong richting keeper Maarten Stekelenburg te gooien, kwam Oekraïne in die eerste wedstrijd toch terug tot 2-2. Net als heel Nederland baalde ook de Hengelose ballenjongen daar flink van, des te groter was de vreugde toen Denzel Dumfries alsnog de winnende 3-2 binnenkopte. “Dan ontploft het stadion helemaal, geweldig om mee te maken”, blikt Ben terug. “Die sfeer was fantastisch.”

Volgens hem valt er aan het spel van het Nederlands elftal nog wel wat te verbeteren. Hij ziet Oranje niet als kampioen en verwacht dat het elftal zal sneuvelen in de kwartfinale als er een sterke tegenstander wacht. Of hijzelf de achtste finale nog als ballenjongen mee zal maken, is nog even afwachten. “Het zou heel mooi zijn, maar ik gun het iemand anders ook”, klinkt het. “Ik ben het straks drie keer geweest, die ervaring pakken ze mij nooit meer af.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden