<p>Pati&euml;nt Bronckhorst tijdens de stille tocht. Foto&#39;s: Rudi Hofman</p>

Patiënt Bronckhorst tijdens de stille tocht. Foto's: Rudi Hofman

Grootschalig en vreedzaam protest in Hengelo tegen komst windmolens

HENGELO - Met een indrukwekkende stille tocht door Hengelo hebben enkele honderden inwoners van Bronckhorst dinsdagavond duidelijk gemaakt dat zij faliekant tegen de komst van grote windturbines zijn. Op een van de aanspanningen die de stoet voorafgingen, stond een bed met daarin een wit geschminkte vrouw, omringd door verpleegkundigen en artsen. Zij symboliseerde de ‘Patiënt Bronckhorst’. De boodschap aan de Bronkhorster politiek was helder: windturbines zijn ziekmakend.

Door Rudi Hofman

Het ziekmakende karakter van windmolens is volgens Erich Taubert, medisch specialist van het Slingeland Ziekenhuis, al meer dan voldoende bewezen. Hij sprak de demonstranten toe vanaf een platte wagen bij het gemeentehuis. Taubert zei dat het laagfrequente en zwiepende geluid van windmolens zorgt voor slapeloze nachten, stress en uiteindelijk ziekte. Ook voor dieren zijn de turbines zeer schadelijk, aldus Taubert. In Duitsland sterven hierdoor jaarlijks 400.000 vleermuizen en als Nederland wordt volgebouwd met windmolens zou dat ten koste kunnen gaan van tachtig procent van de huidige vogelpopulatie, hield hij zijn gehoor voor.

‘Windmolens op zee ja, windmolens op het land nee’. Met deze slogan wist Ton Schaapveld, mede-initiatiefnemer van de nieuwe politieke partij Bronckhorst Windturbine-Vrij, de menigte al meteen voor zich te winnen. Volgens Schaapveld is er in Bronckhorst geen ruimte voor grote windturbines ‘en daarom willen we ze niet’. Charles den Tex, die samen met Schaapveld de partij opricht, was achteraf zeer tevreden over de opkomst van het door Actiecomité Op en Um ‘t Hengelse Zand georganiseerde protest. “Er waren veel mensen en de actie is supergoed verlopen. Het leeft echt!”

‘Staken’
Aanvankelijk leek de aanhoudende regen een sta-in-de-weg voor een goede opkomst bij het protest. Mooi was de opmerking van een jongen die nieuwsgierig was naar wat er stond te gebeuren. Toen hem dat duidelijk werd, riep hij tegen zijn vrienden: “Ze gaan staken tegen windmolens.” Tegen acht uur werd het zo goed als droog en toen had zich een flinke menigte verzameld bij het startpunt aan de Raashuisstraat.

Tal van spandoeken waren te ontwaren met teksten als: ‘Windturbines in Eldrik L-K nee! met op de achterzijde: ‘Hofman (de wethouder, red.) zet windturbine in eigen tuin’, ‘Natuurlijk Landschap Heidehoek zegt: Geen turbines zonder draagvlak’ en het poëtische ‘Wie wind zaait, zal storm oogsten’. Aan het protest deden ook negen tractoren en een shovel mee. De tocht had zoals gezegd het karakter van een stille tocht, maar bij het gemeentehuis werd er veel kabaal gemaakt met onder meer kettingzagen, bladblazers, fluitjes en stoffer en blik. Het protest verliep in een prima sfeer en zonder incidenten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden