Een schilderij van Roelie Reiling. Foto: PR
Een schilderij van Roelie Reiling. Foto: PR

Museum Smedekinck heropent met nieuwe expositie

Algemeen

Bezoeker mag op eerste dag toegangsprijs zelf bepalen

ZELHEM/STEENDEREN - Museum Smedekinck is vanaf dinsdag 9 juni weer open voor publiek. Om daar een feestelijk tintje aan te geven mag de bezoeker - alleen op deze eerste dag - zelf bepalen òf en hoeveel hij of zij voor de toegang wil betalen. Vanaf 9 juni is bij Smedekinck ook een nieuwe expositie te zien: schilderijen van Roelie Reiling en foto’s van Menno Leistra uit Steenderen.

Roelie Reiling wordt geraakt door ‘de wereld van eenvoud’. Een kindertekening waar je om glimlacht en die tegelijkertijd een wereld vol verbeelding en fantasie openzet, die kleuren laat dansen en vrijheid voelbaar maakt. Een kind tekent en kleurt zonder zich af te vragen of het een kunstwerk aan het maken is. Het vertelt wat hem bezighoudt: dromen, angsten, de wereld die het aan het ontdekken is. ´Kun je als volwassene iets met die oerbeelden van kinderen? Met die vrijheid het lege doek te lijf te gaan?´ Vanuit die gedachte maakte Roelie een aantal schilderijen van de innerlijke wereld van een kind, gezien door de ogen van de volwassen kunstenares.
Roelie Reiling werkte tot voor kort als predikant met mensen met een psychiatrische of verstandelijke beperking. Ruim dertig jaar vierde ze met hen het leven te midden van alle broosheid en beperkingen. Verhalen uit de Bijbel bleken wonderwel te raken aan het leven dat niet vanzelfsprekend en volgens de ideale lijntjes verloopt. Uit die verhalen kiest Roelie vaak een thema, om het beeldend met kleuren en vormen weer te geven. Daarnaast verzorgt ze regelmatig workshops meditatief schilderen, waarin religieuze dichtregels in een beeld worden vertolkt. Tijdens de expositie bij Museum Smedekinck laat ze ook een aantal van deze op dichtregels en oerverhalen geïnspireerde werken zien.

Predikant-fotograaf
Menno Leistra, die nog tot zijn pensionering deze zomer werkzaam is als predikant, begon een jaar of vijftien geleden met fotograferen. Toen hij en Roelie tien jaar geleden naar een huis met een atelier annex fotostudio verhuisden, vroeg hij zich af welke overeenkomsten er zijn tussen het predikant- en het hobbyfotograaf-zijn. “Ik zoek graag naar mogelijkheden om mensen tot hun recht te laten komen”, was zijn conclusie. “In het werk als predikant ben ik ervan overtuigd dat je als mens een kind van God bent. Je mag er zijn! Op die levensweg loop ik graag met mensen mee.”
Ook in de fotografie wil Menno Leistra mensen tot hun recht laten komen. Hij vindt portretten maken daarom het leukste van de fotografie. “Jij mag er zijn zoals je bent en eruitziet. Aan mij als fotograaf de taak om dat op zijn best aan het licht te laten komen.” De hobby-fotograaf zegt zich ´happy´ te voelen als hij een mooi portret van een mens gemaakt heeft. Bij Museum Smedekinck is van 1 juni t/m 19 augustus aanstaande een aantal van deze portretten te zien.

Openingstijden
Museum Smedekinck is vanaf 9 juni t/m oktober 2021 geopend op dinsdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Van november t/m maart gelden andere openingstijden.


www.museumsmedekinck.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden