<p>Shervan kreeg uit handen van burgemeester Marianne Besselink zijn papieren voor het Nederlanderschap en bloemen. Foto: PR</p>

Shervan kreeg uit handen van burgemeester Marianne Besselink zijn papieren voor het Nederlanderschap en bloemen. Foto: PR

Shervan krijgt een warm welkom als nieuwe Nederlander

Shervan erg blij en dankbaar met zijn Nederlandse nationaliteit

STEENDEREN - Op donderdag 20 mei was het zo ver, na meer dan vijf jaar zijn best gedaan te hebben om in te burgeren, kreeg Shervan uit handen van burgemeester Marianne Besselink zijn papieren voor het Nederlanderschap. Het in de goede volgorde uitspreken van de bevestiging van de eed met de woorden ‘zo waarlijk helpe mij God almachtig’ was nog wel een dingetje, maar het lukte hem uiteindelijk heel goed.

De weg die Shervan, een Syriër van 26 jaar, heeft afgelegd was een weg zoals vele Syrische vluchtelingen. Hij vluchtte uit Syrië via buurland Turkije om met gevaar voor eigen leven in een rubberen bootje het Europese vasteland bereiken. Nederland was zijn doel omdat daar al familie woonde en dat gaf al een beetje een veilig gevoel. “Het was wel een moeilijke weg, maar ik ben blij dat ik in Nederland terecht ben gekomen. En zeker dat ik na een tijdje dakloos te zijn geweest in Steenderen mocht komen wonen”, vertelt Shervan Mustafa. “Daar leerde ik Geert Postma en Erika Kuik kennen die mij enorm geholpen hebben om structuur in mijn leven te krijgen. In de Kei in Steenderen heb ik de Nederlandse taal geleerd.”

Shervan is nu blij dat Geert en Erika voor hem allerlei korte stages hadden geregeld waarbij hij aan de ouderenzorg heeft kunnen ruiken, op een school als klasse assistent heeft mogen proeven, in de bakkerij in Hengelo met mensen met down heeft mogen werken en nog een aantal andere kleinere stages. “Zij zeiden tegen mij: jij moet met mensen werken, jij bent erg sociaal. Ga nu een opleiding voor zorg en dienstverlening doen zodat iets kunt doen wat bij jou past en je niet de rest van je leven in een magazijn werkt.”

Na een opleiding bij Aventus in Apeldoorn werkt hij nu als consulent ondersteuner bij de gemeente Bronckhorst en lijkt hij helemaal op zijn plek te zijn.

“Ik ben zo blij met mijn Nederlanderschap”, benadrukt Shervan. “Ik heb nu voor het eerst van mijn leven een paspoort. Maar ik ben ook alle mensen in Nederland dankbaar dat dat mogelijk is. En weet je, het is heel makkelijk om in te burgeren als je de gezichten van Nederlanders ziet die uitstralen dat je welkom bent. Ik voel me hier heel welkom”.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden