<p>René Groot Wassink vindt oranje een mooie kleur. Foto: Liesbeth Spaansen</p>

René Groot Wassink vindt oranje een mooie kleur. Foto: Liesbeth Spaansen

René Groot Wassink viert net als de koningin vijftigste verjaardag

‘Ik vind oranje een mooie kleur’

Door Liesbeth Spaansen

VORDEN – René Groot Wassink hoopte dat ook koningin Máxima 150 mensen zou uitnodigen voor haar vijftigste verjaardag. “Net als koning Willem-Alexander. Dat had ik wel leuk gevonden, maar dat zal vanwege corona niet gebeuren.” René, geboren (1971) en getogen in Vorden ziet Abraham op 17 mei.

Ondanks dat hij niet zoveel heeft met het koninklijk huis, geniet hij wel van de filmpjes met koning Willem-Alexander van Lucky TV. “Dat ik gelijk met de koningin jarig ben, is wel leuk. Dat is al twintig jaar zo en komt elk jaar terug. Toen het oproepje in de krant stond, kreeg ik veel appjes; ‘Heb je het gezien? Aanmelden!’.”
Net als Máxima houdt René van muziek. Hij slaat al vanaf zijn tiende jaar op de drums. “Dat is mooi en blijft mooi. Het is een geweldige uitlaatklep. Ik speelde bij de band ‘Kas Bendjen’ dat na achttien jaar stopte. We traden veel op, altijd op plekken waar mensen goeie zin hebben, maar op Koningsdag speelden we juist niet”, lacht hij. Samen met gitarist Robert Wagenvoort richtte hij de band ‘Strike’ op. “Alweer acht jaar geleden. We treden op omdat we het leuk vinden.”

Zijn jeugdjaren woonde hij op het industrieterrein van Vorden. “In die tijd een prettige omgeving. Rust. Ruimte. We reden op crossbrommers en crossauto’s, dat kon toen nog. We hadden niks digitaal. Ik ben groot geworden met zelf sleutelen.” Dat is hij blijven doen.

Na Basisschool Het Hoge, startte René op de LTS in Lochem en daarna Zutphen, ging door op de MTS in Deventer, studeerde aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle en Hogere installatietechniek in Utrecht. “Ik had geen hekel aan leren en het ging me ook aardig goed af”, vertelt hij. “Tussendoor ging ik twee dagen in de week naar de garage van Te Velthuis, onze buurman. Ik was de eerste die daar toen werkte in de constructiewerkplaats. Daar heb ik in acht jaar tijd echt leren lassen en slijpen. Ik leerde het op school, maar je leert het beste in de praktijk.”
Na zijn studie werkte hij als werktuigbouwkundige bij Wolter & Dros en daarna als vestigingsdirecteur bij Strukton Worksphere bouw- en installatietechniek. “Vier jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd. Na een sabbatical van een half jaar ben ik voor mezelf begonnen.” Eerst in het schuurtje bij huis, maar dat werd te klein. Nu zit hij met zijn eigen bedrijf Back Corner Custom Bikes (BCCB) in de voormalige werkplaats van Henri Barendsen, die begin dit jaar overleed.
“Back Corner is gewoon Achterhoek”, legt René uit. “Het is druk. Ik ben alleen op afspraak geopend zodat ik genoeg tijd heb om eventuele bouw-verbouw plannen van hun motor door te spreken.” Met BC-Projects is hij twee dagen in de week project- en interimmanager bouw- en installatietechniek. “Een mooie variatie tussen twee verschillende werelden.”

Een dag in de week werkt sleutelaar Dennis bij de creatieve René, die de motoren zelf bedenkt, al zit er wel een Harley-motorblok onder. Het opknappen van een bike duurt gemiddeld genomen een maand tot een half jaar. “Afhankelijk van wat de klant wil. Spuitwerk doet een kunstenaar uit Limburg, we begrijpen elkaar goed”, legt hij uit. “Op de Bigtwin Bike show & Expo doen we een Bike build off. Een hele ploeg mannen bouwt dan in drie dagen een motor.” René schrijft voor het Bigtwin magazine series artikelen over motoren en reisverslagen van hem en Martine staan in jaarboeken van ‘Chop, Ride & Party’.

René en zijn vrouw Martine gaan graag samen eropuit met de motor. “Het liefst lange toertochten door Scandinavië of Frankrijk, tentje mee. We zijn ook op de motor getrouwd.” Hun zoon en dochter Sven en Baike gingen wel mee in de zijspan, maar vielen dan in slaap. Tegenwoordig blijven ze liever thuis.
Enkele jaren geleden ging het gezin Groot Wassink een dagje naar Amsterdam. “In Madame Tussauds maakte mijn vrouw een foto, waar ik met koningin Máxima op sta. Ja, dat is toch leuk. We zijn samen jarig.”
Zijn vijftigste verjaardag had een mooi feest moeten worden, maar het wordt nu klein gevierd. “Volgend jaar hoop ik in een nieuwe werkplaats te zijn met BCCB en BC-projects. Het bedrijf bestaat dan vijf jaar, een mooie combi voor een feestje. Ik wil Máxima uitnodigen om een lint door te knippen!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden