Koningin Máxima bezoekt Toldijk. Foto: Liesbeth Spaansen
Koningin Máxima bezoekt Toldijk. Foto: Liesbeth Spaansen

Koningin Máxima ziet Sara

Het is al feest op 17 mei als Máxima Zorreguieta (1971) ter wereld komt in Buenos Aires (Argentinië). Haar oma María del Carmen Carricart is jarig. Haar ouders Jorge Horacio Zorreguieta en María del Carmen Cerruti vernoemen haar vaders oma, Máxima Bonorino, een geëmancipeerde vrouw die hem vaderlandsliefde en discipline bijbracht.

Door Liesbeth Spaansen

Máxima is de oudste dochter van Jorge en María. Zij krijgt twee broers, Martín en Juan en zus Inés, deze overleed in 2018, en heeft drie oudere stiefzussen; María, Angeles en Dolores. Ze groeit op in een bevoorrechte familie. Máxima kan naar de Engelstalige voorschool Maryland en vanaf haar zesde naar de prestigieuze tweetalige meisjesschool Northlands College. Zij studeerde economie aan de Universidad Cathólica Argentina.
Máxima ontmoette Willem-Alexander (27 april 1967) in 1999 in het Spaanse Sevilla, ze waren door vrienden uitgenodigd. Ze raken serieus bevriend. Máxima woonde en werkte destijds in New York, maar liet zich overplaatsen naar de Deutsche Bank-vestiging in Brussel.
Op 30 maart 2001 werd de verloving bekend gemaakt. Willem-Alexander en Máxima trouwden op 2 februari 2002 in de Grote Zaal van de Beurs van Berlage in Amsterdam en de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Carel Kraaijehof speelde de tango ‘Adiós Noniño’. Het symboliseerde haar gevoel van verlies, van verlaten zijn omdat haar vader niet aanwezig mocht zijn, hij was regeringsfunctionaris tijdens de militaire dictatuur. Haar moeder bleef daarom ook weg.
Máxima’s leven is meer dan alleen galajurken en vliegreizen. Zij is vooral echtgenote en moeder van de drie dochters Amalia, Alexia en Ariane, maar zet zich onder andere in voor minderheden en muziek in de klas en met haar ervaring in de bankwereld voor ondernemers, financiële diensten (microkredieten, sparen en verzekeren) als speciaal VN-pleitbezorgster, als beschermvrouwe van het Oranje Fonds (Koning Willem-Alexander is beschermheer), Stichting Koninklijk Concertgebouworkest en Scouting Nederland.
Op 30 april 2013 is de inhuldiging van Willem-Alexander als koning der Nederlanden. Na 123 jaar staat daar weer een koningin naast. Het koninklijk paar woont in Paleis Huis ten Bosch. Vanwege de beveiliging hebben zij een vaste vakantiestek in het Griekse Kranidi.

Modekoningin Máxima
Op haar zestiende was Máxima lang, stevig en sterk met schoenmaat 42. Argentijnse mannen zijn niet groot en ze werd toen niet gevraagd om uit te gaan. Máxima zorgde tijdens partijtjes dat zij en haar vriendinnen stijlvol gekleed waren. Eenmaal in Nederland wordt Máxima een stijlicoon. Ondanks de ongeschreven dresscode, vastgelegd door koning Willem I, volgt ze hierbij haar eigen pad. In 2013 ontvangt zij als vooraanstaande persoonlijkheid in Europa de Duitse Mediaprijs. In 2014 en 2015 staat zij op de lijst van Vanity Fair als Best-Dressed. Máxima en Willem-Alexander zijn in 2017 het Best geklede koppel.

Bijzondere cadeaus
Jubileumboeken en speciale magazines zijn geschreven, een muziekstuk voor jeugdorkesten gecomponeerd, twee Maximavaasjes glasgeblazen, diverse munten geslagen, een herdenkingseurobiljet en postzegels uitgebracht. De feestelijke, muzikale avond ter ere van de 50ste verjaardag: ‘Koningin Máxima; een leven vol muziek’ is zondag 16 mei te zien om 20.55 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Bronnen
‘Máxima Zorreguieta, Moederland’, Marcia Luyten; ‘5 jaar Koningin Máxima’ en ‘Koningin Máxima 50 jaar’, Marc van der Linden; ‘Koningin Máxima’, Justine Marcella; ‘De magie van Máxima’, Josine Droogendijk; ‘Máxima. Meer dan Majesteit’, Rick Evers.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden