<p>Jeugdclub Varssel in 1987. Foto: archief</p>

Jeugdclub Varssel in 1987. Foto: archief

Jeugdclub Varssel is (nog steeds) gewoon leuk!

Veertig jaar verbinding van jeugd met elkaar en Varssel

VARSSEL - Annie Haaring en Gerda Wisselink stonden aan de wieg van de Jeugdclub Varssel, die op 6 mei 1981 werd opgericht. En nu, veertig jaar later is de stichting nog altijd volop actief. Acht kinderen deden in het begin mee, en nu zijn dat er 52. De club zorgt er nog altijd voor dat de jeugd zoveel mogelijk met elkaar en Varssel verbonden blijft.

Annie en Gerda begonnen hun avontuur in schoolgebouw CBS Varssel. Voor de acht deelnemende kinderen was er iedere week club waarbij gezamenlijk spelletjes werden gedaan en werd geknutseld. Eén keer per jaar werd er een ouderavond georganiseerd.
In het eerste jaar ging de club een weekend op kamp naar Laren (Gld) en dat bleek een succes. Jeugdclub Varssel was zo populair dat op het hoogtepunt wel 62 kinderen meegingen op kamp. Het mooiste van die kampen was de vossenjacht. De jaarlijkse uitvoering tijdens deze kampen was geweldig, hier heeft iedereen nog mooie herinneringen aan. Vanaf deze periode kwam het begin van de jaarlijkse terugkerende playbackshow, die erg populair was onder de jeugd.

Kamp
Toen Ali Luesink het stokje overnam van Annie en Gerda was er iedere week Jeugdclub voor de kinderen vanaf 8 jaar tot 16 jaar en gingen ze in de zomer een week op kamp, met daarbij een avond waarop de ouders op bezoek mochten komen. De kampkrant was de afsluiting van het kamp, hierin stonden verslagen van de kinderen hoe zij het hadden gehad maar ook 'wist-u-datjes' en nog veel meer. Nadat Wilma Verkijk het voorzitterschap van Ali had overgenomen was er in het begin weinig verandering, maar de animo werd minder. De duur van het kamp ging terug van een week naar een weekend en daarna naar slechts één nacht. Uiteindelijk kwam er een einde aan de kampen. Ook de leeftijdsgroep van 13 tot 16 jaar stopte omdat er geen animo meer voor was en de wekelijkse clubavond ging naar in één keer in de veertien dagen.

Schoolsluiting
De sluiting in 2013 van de school CBS Varssel bezorgde de club een spannende tijd. De vraag was of de belangstelling zou blijven omdat alle Varsselse kinderen op verschillende scholen zaten. Gelukkig bleven de kinderen komen en aan het einde van Wilma's voorzitterschap werden er ook voor de allerkleinsten en de pubers weer clubavonden en middagen georganiseerd. Vanaf dat moment mochten de kinderen vanaf hun zesde jaar naar de club. Dit om ervoor te zorgen dat de jeugd ondanks de sluiting van de school wel zoveel mogelijk met elkaar en Varssel verbonden zou blijven.
Met al die verschillende leeftijdsgroepen werd het besluit genomen om één keer in de maand club te organiseren. De jaarlijkse playbackshow werd erg populair, met als kenmerk de versiering van aluminiumfolie. Toen daar het nieuwtje een beetje vanaf was kwam er een talentenshow voor in de plaats zodat de jeugd ook andere talenten kon laten zien zoals bijvoorbeeld hun muzikale of goocheltalenten.

Clubregels
Na uiteindelijk dertig jaar bij de Jeugdclub te zijn geweest droeg Wilma het voorzitterschap in 2018 over aan Alice Jolink. Door de veranderende tijd was het aan het begin van haar periode voor het eerst sinds de oprichting nodig om duidelijke clubregels voor de leiding en de kinderen op te stellen. Er veranderde meer. Zo maakte het traditionele jaarlijkse kerstbakje voor de Varsselse ouderen plaats voor kerstknutsels. Ieder jaar wordt nu een andere kerstknutsel gemaakt door de kinderen.
Vervolgens kwam ook bij de Jeugdclub door corona alles stil te liggen, maar desondanks houden Alice en de rest van de clubleiding zich bezig met organiseren van activiteiten die wel coronaproof kunnen, zoals een online bingo en een fotospeurtocht. Ook voor de ouderen in Varssel zijn de kinderen druk geweest. In de beginperiode tekende de Varsselse jeugd kleurplaten en stuurde deze op en met kerst kregen ze een knutselproject thuis om een mooie kerstkrans te maken en te bezorgen bij de ouderen.

Vriendinnen
Het mooie aan Jeugdclub Varssel is dat er nieuwe vriendschappen ontstaan, bijvoorbeeld die van Lieke en Femke. De meisjes kenden elkaar niet, tot ze beide op club kwamen en nu een aantal jaren verder zijn het vriendinnen geworden. En dat is precies een van de doelen van de club. En natuurlijk om de kinderen een leuke avond of middag te bezorgen.
Momenteel zitten er 52 kinderen op club verdeeld over vier leeftijdsgroepen (kidsgroep, jeugdgroep, jongerengroep en ouderengroep). In het kader van het veertigjarig bestaan heeft de Jeugdclub allerlei activiteiten. Zo kregen alle kinderen eind vorig seizoen een woordzoeker waarvan de oplossing was: 'Kun jij op een leuke creatieve manier het getal veertig maken'. Deze oplossing was tevens een opdracht om het getal 40 te knutselen. Alle kinderen die meededen aan de opdracht kregen een prijs thuisbezorgd. Vanwege corona kan de club helaas hun creaties niet laten zien. Hopelijk kan dit aan het einde van dit jaar alsnog.

Vrijwilligers
De Jeugdclub Varssel draait al veertig jaar met allemaal vrijwilligers en prijst zich gelukkig met de aanhoudende animo voor de club, maar ook met het feit dat er voldoende vrijwilligers zijn die leiding willen geven. En er is meer steun uit Varssel. De club doet al jaren mee met de clubspaaractie van Jumbo Hollak in Zelhem waar sponsorzegels voor de Jeugdclub kunnen worden gespaard. Dat levert altijd een mooi extra zakcentje op om leuke activiteiten te kunnen blijven organiseren.
Op de algemene website voor alle organisaties in Varrssel is informatie over de Jeugdclub te vinden, maar daarnaast ook het bestuur, foto’s en agenda. Jeugdclub Varssel is gewoon leuk! zoals de slogan in het logo al zegt.


www.varssel.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden