Schoolkinderen adopteerden het graf van Lieutenant John Gordon Kavanagh. Foto: Peter van Drunen
Schoolkinderen adopteerden het graf van Lieutenant John Gordon Kavanagh. Foto: Peter van Drunen

4 mei herdenking in Steenderen ingetogen

Algemeen

STEENDEREN – Om 19.45 uur heeft er bij het monument aan de Toldijkseweg in Steenderen, in klein comité een waardig en ingetogen herdenking plaatsgevonden. Selle Termaat, scholiere van Basisschool de Pannevogel las een mooi gedicht voor, daarna werd de Taptoe geblazen door Alfons Bijvank van Muziekvereniging Nieuw Leven.

Om 20.00 uur de twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus. Door wethouder Buunk werden namens de gemeente Bronckhorst bloemen gelegd. Vervolgens hebben Stef Klein Nibbelink en Peter van Drunen namens de organiserende comités bloemstukken gelegd.

Via het monument bij de R.K. Kerk aan de Bronkhorsterweg werd de herdenking vervolgd op de openbare begraafplaats. Daar werd door Ani Hovhannisian, eveneens scholiere van de Pannevogel een gedicht voorgedragen. Op alle dertien graven van de omgekomen militairen werden de kaarsen aangestoken en een roos gelegd. Door Selle en Ani werd hun bloemstuk gelegd bij het graf van Ltd. Kavanagh. In 2019 werden zijn stoffelijke resten geïdentificeerd. Basisschool de Pannevogel heeft de graven als monument geadopteerd. Vanuit het landelijk comité 4 en 5 mei wordt het adopteren van monumenten gestimuleerd. Kinderen raken betrokken bij de geschiedenis. De herdenking werd afgesloten door het blazen van de taptoe.

In navolging op het initiatief van de Historisch Vereniging Steenderen is het 4 mei comité zeker van mening dat ge- en herdenken verder gaat dan ‘slechts' de namen van de twee verzetshelden en de heer Beijer, oud-Indiëganger te noemen. “Door het jaarthema van het nationaal comité 4 en 5 in onze speech te verwerken gedenken we alle slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Uiteraard zijn we bereid om met de Historisch Vereniging Steenderen in overleg te treden om expliciete groepen slachtoffers binnen de voormalige gemeente Steenderen nog meer te duiden in de jaarlijkse 4 mei herdenking”, aldus Peter van Drunen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden