<p>Thomas Doldersum is graag bij het Bronkhorsterveer. “Weg van alle stadsverkeer. Het water is rustgevend.” Foto: Liesbeth Spaansen</p>

Thomas Doldersum is graag bij het Bronkhorsterveer. “Weg van alle stadsverkeer. Het water is rustgevend.” Foto: Liesbeth Spaansen

Elke dag is een cabrio dag

HENGELO – De grijze Mazda MX-5 Cabriolet van Thomas Doldersum (20) uit Hengelo staat in het gras te glimmen en wordt belangstellend door langskomende automobilisten, fietsers en wandelaars bekeken. Het is dit jaar op Koningsdag goed toeven op de zonovergoten picknickplaats bij het Bronkhorsterveer. “Ik denk hier terug aan de eerste tourrit die ik heb uitgezet, weg van alle stadsverkeer. Ik heb die rit eerst twee of drie keer zelf gereden, helemaal binnendoor in de Achterhoek, door Bronkhorst en met de pont mee. Het water is rustgevend. Het zijn mooie wegen hier.”

Door Liesbeth Spaansen

Thomas Doldersum is in het Groningse Stadskanaal geboren, maar verhuisde met zijn ouders en broers Mark en David naar de Achterhoek. “Ik was toen zeven. Mijn vader vond in Hengelo werk als schilder.” Zijn zus Kim is in Hengelo geboren. Na Basisschool De Leer en vmboschool ’t Beeckland ging Thomas naar het Graafschap College. “Ik volgde twee jaar de opleiding Autotechniek en daarna veranderde ik naar de opleiding Automonteur. Ik behaalde het diploma en ging aan het werk bij het bedrijf waar ik ook stage had gelopen, Autobedrijf Suselbeek in Velswijk. Dat is nu twee jaar geleden.”

Dat hij niet meer naar school gaat, betekent niet dat hij niet meer leert. “Ik blijf doorleren omdat auto’s doorontwikkelen en die nieuwe technieken moet je wel weten”, vertelt Thomas. Als automonteur doet hij onderhoud aan auto’s en lost storingen op. Hij is ook APK keurmeester. “Ik houd van bezig zijn en mijn eigen ding doen. In de garage heb ik diverse taken en is elke dag anders.”

Cabriolet
Thomas is er het voorbeeld van, dat het rijden in een cabriolet voor alle leeftijden is. “Ik had ook een beetje geluk”, lacht hij. “Nu anderhalf jaar geleden moest ik deze Mazda MX-5 APK keuren en poetsen voor de verkoop. De eigenaar kocht deze in 1996 bij Suselbeek en is al die jaren bij ons in onderhoud geweest. Had ook altijd binnen gestaan. Nog geen roest of wat dan ook. Nu de eigenaar ouder werd, wilde hij er niet meer mee rijden. Tijdens de proefrit dacht ik: ‘dat rijdt wel erg fijn, die wil ik zelf wel kopen’.” Na overleg met garagehouder en auto-eigenaar lukte dat en zo werd dit bijzondere exemplaar Thomas eerste auto. “Ik heb hem ook binnen staan en doe er alles aan om hem mooi te houden. Ik rijd er bijvoorbeeld niet mee als er in de winter pekel op de weg ligt.”

Naast cabrio-rijden luistert Thomas naar muziek, maar moet sporten even missen. “Vanaf mijn twaalfde zit ik op karate, maar dat kan al anderhalf jaar niet vanwege corona. Door mijn suikerziekte zit ik in de zwakke doelgroep. Dat wil ik straks wel weer oppakken. Mijn auto geeft me in coronatijd de vrijheid om toch weg te kunnen en met mooi weer gaat het dak eraf.” Daarom gebruikt Thomas de wagen zoveel mogelijk voor woon-werkverkeer. “En als ik ’s avonds zin heb, ga ik rijden. Het is een stukje ontspanning, mijn hoofd leegmaken en lekker uitwaaien.” Daarnaast rijdt hij tourritten van of alleen Mazda’s, of allerlei Japanse auto’s door elkaar. “Ik doe ook mee met algemene ritten. Je leert altijd wel nieuwe mensen kennen. Dat is wel leuk.”

Hij heeft goede herinneringen aan het weekendje naar de Nürburgring. “We logeerden in een B&B, want in onze auto’s kunnen we niet zoveel bagage meenemen. Heerlijk door de bergen rijden. Een mooi gezicht, al die Mazda’s.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden