Briefschrijfster Ada Lubbers geeft tekenaar Litania Blom het eerste exemplaar van ‘Speciaal voor u’. Foto: Liesbeth Spaansen
Briefschrijfster Ada Lubbers geeft tekenaar Litania Blom het eerste exemplaar van ‘Speciaal voor u’. Foto: Liesbeth Spaansen

‘Toch bijzonder, een eigen boek’

‘Speciaal voor u’ voor en door Hengeloërs

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO – Ada Lubbers en Litania Blom zijn geboren en getogen in Hengelo. Willy Hermans is geboren in Arnhem, maar woonde een jaar later al in Hengelo. De drie kenden elkaar tot voor kort niet. Het boek ‘Speciaal voor u’ bracht ze samen.

Ada Lubbers schreef een jaar lang brieven aan de bewoners van De Bleijke. “Ik las het boek ‘400 brieven van mijn moeder’ van Joseph Oubelkas die onschuldig in een Marokkaanse gevangenis zat en elke week een brief kreeg van zijn moeder. Het hielp hem door die periode heen, vertelde hij tijdens een inspiratiedag op mijn werk bij Elver in Nieuw Wehl.”
Corona kwam en een lockdown. Ada zag de bewoners van het zorgcentrum in haar woonplaats als vogeltjes in een gouden kooi opgesloten zitten. “Toen ben ik brieven gaan schrijven. Elke week bracht ik er een van een kantje vol, die werd gekopieerd en rondgebracht, gelezen of voorgelezen.”
Al na een paar brieven bleken de bewoners er steeds meer naar uit te kijken. “Ik schrijf over wat ik zie buiten, over het park, de dieren, de bloemen en maak ook foto’s. Ook tijdens mijn wandelingen met mijn hond Mika of fietstochten krijg ik inspiratie. Ik blijf goed om me heen kijken, omdat ik gewoon doorga met brieven schrijven.”

Toen de gedachte bij Ada opkwam om een boek te maken van de brieven en foto’s, om ook anderen van haar brieven te laten genieten, ging ze op zoek naar iemand die haar kon helpen met het uitgeven. Willy Hermans in Hengelo wilde dat graag doen. “Hij vroeg welke foto ik op de cover wilde. Ik dacht daarover na. Op dat moment las ik in Contact het artikel over de tekeningen van Litania Blom. Het viel precies op het goede moment samen, toeval bestaat niet.”
Een mailtje naar Litania Blom was het begin van een goede samenwerking. “Ik kende Ada niet, maar vind het leuk dat ze mijn Lytje’s leuk vond”, laat Litania weten. Zij kreeg alle brieven doorgestuurd ter inspiratie en liet ze voorlezen via haar computer. “Ik maakte twee tekeningen en Ada koos de eerste.”

Litania tekende de ouderen in De Bleijke, de bloemen en een slakje. “Ze heeft het perfect samengevat in deze tekening”, is Ada enthousiast. “Het slakje staat symbool voor alle dieren die in het boek voorkomen.” Als Litania het eerste boekje van Ada krijgt is ze heel trots.
De eerste druk, honderd exemplaren, is te koop bij Ada Lubbers, de winkels van Stichting Litania, bij Shop Melange of online via www.uitgeverijhermans.nl/boekenkraom. “Ik hoef er zelf niet beter van de worden”, lacht Ada tot slot. “Dus de opbrengst gaat naar Stichting Litania!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden