De nieuwe grafsteen van Lt. John Gordon Kavanagh is vorig jaar in alle stilte geplaatst. Foto: Liesbeth Spaansen
De nieuwe grafsteen van Lt. John Gordon Kavanagh is vorig jaar in alle stilte geplaatst. Foto: Liesbeth Spaansen

Dodenherdenking in Steenderen ook dit jaar zonder bezoekers

Algemeen

Leerlingen adopteren een monument

STEENDEREN – Het 4 mei comité vindt het belangrijk dat er aandacht wordt geschonken aan hen die voor onze vrijheid zijn overleden. Door de Covid-19 maatregelen is het op dit moment niet mogelijk om een programma met belangstellende aan te bieden.

Het programma ziet er als volgt uit: aanvang circa 19.50 uur bij het monument aan de Toldijkseweg te Steenderen. Dit monument is ter nagedachtenis aan de gefusilleerde verzetsmannen Besselink en Agterkamp en aan de heer Beijer gesneuveld in Nederlands Indië.
In samenspraak met de basisschool de Pannevogel wordt bekeken of er door een beperkt aantal kinderen een gedicht kan worden voorgelezen. Om 20.00 uur twee minuten stilte. Daarna zal door Stichting Oranje Comité Steenderen en Stichting Oranjefeesten Toldijk samen met een afgevaardigde van de gemeente Bronckhorst kransen worden gelegd.

De herdenking wordt vervolgd op de algemene begraafplaats aan de Kerkhofweg. Ook daar zal in overleg een gedicht worden voorgelezen. Er zal speciale aandacht zijn voor het graf van Lt. John Gordon Kavanagh. Door de Covid-19 maatregelen is zijn grafsteen vorig jaar in alle stilte geplaatst. Er worden kaarsen ontstoken en de kinderen van de basisschool zullen hun bloemstuk bij de graven leggen. De Pannevogel heeft het project ‘adopteer een monument’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei omarmt na de fusering van de basisscholen in Steenderen. Met het project?gaat de lokale oorlogsgeschiedenis voor leerlingen leven: ze ontdekken het verhaal erachter. Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door onderzoek te doen naar hun monument of oorlogsgraf en zelf te herdenken raken leerlingen betrokken bij de geschiedenis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden