<p>Dinand Garritsen bij het type tent The Boss, vierpersoons op zijn farmglamping De Scheurwei. Foto: Alice Rouwhorst</p>

Dinand Garritsen bij het type tent The Boss, vierpersoons op zijn farmglamping De Scheurwei. Foto: Alice Rouwhorst

Kamperen met festivalgevoel bij Farmglamping De Scheurwei

Dinand Garritsen: 'Heerlijk, weer reuring om de keet'

Door Alice Rouwhorst

TOLDIJK - Vanaf mei is de gemeente Bronckhorst weer een camping rijker. Aan de Wolfstraat 5 begint Dinand Garritsen, met ondersteuning van zijn vrouw Annelies en moeder Christien, Farmglamping De Scheurwei.

“Ik heb me al vaker afgevraagd hoe ik alle ruimte die we hier hebben kan inzetten om er wat mee te verdienen. We ‘boeren’ hier immers toch al anders dan anderen met onze boerderijwinkel met koelcel, onze barbecue-vleespakketten en de snackwagen", zegt Dinand. "Het idee van een camping zat al langer in mijn hoofd, dat past hier prima, maar ik zag het niet zitten om dat alleen op te zetten. Totdat iemand uit de festivalwereld vorig najaar tegen me zei dat we het samen zouden gaan doen. Hij beloofde voor de tenten en de inrichting te zorgen, als ik de rest deed. Dan is één en één voor mij drie. Zo werden een paar krabbels op een A4tje een compleet plan, heb ik de nodige vergunningen gekregen en gaan we begin mei van start met Farmglamping De Scheurwei! We gokken op een volle camping tijdens de meivakantie. Heerlijk! Weer reuring om de keet. Een jaar lang was het hier relatief stil. Daar word ik ongelukkig van.”

Slapen bij Elvis, The Boss of The Who
Links en rechts van de lange oprit naar de boerderij met dezelfde naam staan 28 tenten, volgens het pop-up principe. In mei komen er nog twee Kirgizische yurts bij. De verschillende tenten, Elvis, The Boss en The Who genaamd, kosten zo’n 80 tot 95 euro per nacht. Ze zijn geschikt voor twee of vier personen, zijn voorzien van goede bedden met beddengoed en bieden voldoende stahoogte. Buiten staan loungestoelen en een vuurkorf met rooster voor een heerlijke barbecue.
De tenten staan op ruime afstand van elkaar en zijn omringd door meters partyverlichting, die door ShowLine vakkundig zijn opgehangen. Ook voor verlichting in de tent en elektra voor de opladers is gezorgd. Er is geen wifi. “We bieden onze gasten rust en ruimte, waar ze één kunnen zijn met de natuur. Als ze willen kunnen ze in een gespreid bedje komen maar ze mogen ook zelf hun bed opmaken als ze dat liever hebben", zegt Dinand.

Vertrouwen
"In onze boerderijwinkel is van alles te verkrijgen, zoals naast een ontbijt, drank, koffie en verschillende versnaperingen. Een dag van te voren geven de gasten hun wensen door en dan hebben ze de volgende dag verse broodjes van brood-en banketbakker Sloot. Ik hoop dat ze, als we er even niet zijn, het gewenste zelf pakken en daarna met ons afrekenen. Dat is de sfeer die ik hier wil neerzetten; een gemoedelijke sfeer op basis van onderling vertrouwen. Lekker losjes waarbij je vooral jezelf kunt zijn. In de winkel staan borden, bekers, bestek en dergelijke die gebruikt mogen worden en hier weer vuil ingeleverd kunnen worden. Wij zorgen dan dat de vuile vaat weer schoon wordt”, aldus de nieuwe campingbaas.
In de winkel verkoopt De Scheurwei naast de eigen vleesproducten versgeperste jus d’orange, zuivel van versboerderij Daalwiek in Geesteren en boerderij-ijs van De Steenoven. Verder staat er een koffiemachine van Coffee Fresh Westhoff en zorgt Nathals ervoor dat de keeltjes niet droog komen te staan. ‘s Avonds de barbecue aan of een vuurtje stoken in de korf in de bongerd waar de kleurige sfeerverlichting brandt hoort ook zeker tot de mogelijkheden. In de winkel is daarvoor (aanmaak)hout te koop.

Festivalgevoel
“Kamperen bij de Scheurwei moet een festivalgevoel geven”, zegt Dinand enthousiast. “De toilet- en douche-units dragen aan dat gevoel bij. In totaal beschikken we over vier buitenwasbakken, zes warme douches en twintig toiletten. Dat is haast één wc per tent. In deze coronatijd is dat bijna een must. Bijkomend voordeel van de units is dat ze snel en gemakkelijk te reinigen zijn. De Scheurwei is geen familiecamping, en beschikt bijvoorbeeld niet over speelvoorzieningen. Dat betekent niet dat kinderen niet welkom zijn, maar we zijn er niet specifiek op ingericht.”

De Scheurwei
De naam ‘De Scheurwei’ vereist enige uitleg. Het heeft niks te maken met het crossen door een wei. Al is dat voor mensen die bekend zijn met vleesboerderij Garritsen geen onlogische gedachte. Menig evenement in de wei bij de boerderij ging gepaard met de nodige pk’s. “Nee”, verduidelijkt Dinand, “als een grasland klaargemaakt wordt om er akkerland van te maken dan zeg je dat de wei gescheurd wordt. Graszoden worden kapot gemaakt, zodat op het land een nieuw gewas kan groeien. Onze boerderij draagt deze naam. Ik vermoed dat hier voor de bouw van de boerderij het grasland is gescheurd om een boerenbedrijf te starten, maar zeker weten doe ik dat niet. In ieder geval heeft het niks te maken met scheuren op een brommer of motor.”

Veel gedaan in korte tijd
Dinand kreeg veel hulp van familie en vrienden bij het opzetten van de camping, want er kwam in een korte tijd veel op hem af, ook al is deze bezige bij wel wat gewend. Naast zijn reguliere baan, de varkens en zijn taak als vader moest hij de benodigde vergunningen regelen, water en licht moest er komen op verschillende plekken, verzekeringen moesten worden afgesloten… en nog veel meer. De winkel en werkruimte zijn gerenoveerd en de site werd aangepast met een goedwerkende boekings- en betalingsmodule.
“Daarnaast heb ik arrangementen geregeld, zoals toeren met lelijke eendjes van Duckstoer, komt op verzoek sterrenkok Coert Boschloo de sterren van de hemel koken of doet de kok van restaurant Den Bremer in Toldijk dat en wordt zijn diner tot aan de tent gebracht. Of je stapt ongeveer vanuit je tent in een mand van een luchtballon of huurt een fiets bij Mark Fokkink in Ruurlo, die ze komt bezorgen en ook weer ophalen. Plus al het andere dat deze omgeving en de Achterhoek te bieden hebben. Kortom, er is hier genoeg te beleven! Ondanks dat ik op dit moment wel moe ben van het lange doorwerken, kan ik niet wachten tot de gasten komen. Ik heb er ontzettend veel zin in!”
Farmglamping De Scheurwei is te vinden op Glampings.nl, Campspace.com, www.Achterhoek.nl, op de site van de ANWB en natuurlijk op de eigen site.


www.vleesboerderijgarritsen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden