Marieke ten Have presenteert haar Hermes-bonbons, met de kerykeion van chocolade. Foto: PR

Marieke ten Have presenteert haar Hermes-bonbons, met de kerykeion van chocolade. Foto: PR

Chocolatier Marieke ten Have tweede met goddelijke bonbon

Algemeen

Vordense met ‘Hermes’ runner-up in landelijke verkiezing

Door Henk Klein Holte

LAREN/VORDEN – Marieke ten Have, chocolatier van Wereldbakker Wijnand, leverde dinsdag een ‘goddelijke’ bonbon af. Het chocolade kunstwerkje leverde haar de tweede plaats op tijdens de landelijke verkiezing van Beste Bonbon van Nederland 2021.

De oude Grieken kenden vele goden. Zij werden gebruikt om verschijnselen, soms buitenaards, te verklaren. Een van de twaalf Olympiërs, Hermes, was een van hen. Zoon van oppergod Zeus, werd als de boodschapper van de goden gezien, die goed was voor de reizigers en handel. Marieke ten Have kreeg van de jury een vorm met de naam Orbit, waarbinnen zij een buitenaardse smaaksensatie diende te creëren. De Vordense chocalade-kunstenares vernoemde haar creatie naar Hermes en steeg boven zichzelf uit. Het thema werd in de presentatie vormgegeven met tal van typisch Griekse producten. En een uit honderd procent chocolade bestaande kerykeion, de staf zoals Hermes die bij zich droeg en die koeriers en onderhandelaars doorgaans ongehinderde doorgang verschafte in het oude Griekenland. De staf, met twee slangen omwonden en gekroond met twee vleugels, was door Ten Have uitgevoerd in pure en witte chocolade. Het leverde haar een ongehinderde doorgang naar de finaleronde op.

Verzoening
De kerykeion symboliseert onder meer de verzoening van de tegendelen. In de finale proefde de jury de creatie, met het zoet en het zuur, waarvoor Hermes bekend stond, als beschermer van de reiziger maar ook als patroon van de dieven. Zoet als de Griekse honing en tijm, het zuurtje kwam van het citroentje en de ook typisch Griekse yoghurt, op een bodem van zachte vijgen met een klein krokant laagje van walnoten en pistache. Dit alles omhuld door Ocoa-chocolade.
Er rolde een hoge waardering uit voor de Achterhoekse inzending. “Het precieze oordeel heb ik nog niet gelezen, maar van iemand achter de schermen hoorde ik dat er maar 3 puntjes verschil waren met de winnaar. Waar ik de winst heb laten liggen? Ik denk doordat de donkerdere onderlagen er een beetje doorheen kwamen aan de zijkant van de bonbon. Daar was ikzelf in ieder geval niet helemáál tevreden over. Doordat de laagjes moeten rusten om uit te kristalliseren, wordt de kans groter dat de onderlaag er wat door schijnt. Ik had het mezelf wat makkelijker kunnen maken door niet te kiezen voor de lichte cacaoboter aan de buitenkant. Een les voor de volgende keer, want volgend jaar hoop ik weer mee te kunnen doen”, laat de trotse Ten Have weten.

De wedstrijd is een initiatief van Dutch Pastry Team samen met Chocolate World en wordt gestreden in de categorie patisserie (banket) en chocolade. “Ik vind het heel leuk om mee te doen. Je ziet op zo’n dag weer andere dingen en normaal praat je veel met de overige deelnemers over het vak en dat is heel inspirerend. Helaas kon ditmaal door de coronaregels veel minder. Er was nauwelijks gelegenheid elkaar te ontmoeten en ik heb ook geen van de andere inzendingen kunnen proeven. Hopelijk kan dat volgend jaar wel weer. Dan wil ik de stijgende lijn doorzetten. Vorig jaar deed ik voor het eerst mee, ik ging er vrij nuchter in. Ik eindigde vierde met een Japans huisje, enkele punten verwijderd van de top-3. Toen kostte de presentatie me punten. Daar wordt veel meer waarde aan gehecht dan ik toen verwachtte: voor smaak zijn 20 punten te verdienen en voor de presentatie 10. Ditmaal was ik daarop voorbereid.”

Niets met Griekenland
Grappig is: Marieke ten Have heeft niets met Griekenland. “Nee, haha, ik ben er ook nooit geweest. Het komt doordat Wijnand een Griekse leverancier heeft in Almere die honderd procent Griekse producten importeert vanuit Griekenland. Wijnand vroeg hem naar welke producten en smaken nou typisch Grieks zijn.”
De chocolatier van de Larense bakkerszaak hoopt dat deze bijzondere Hermes-bonbon een hardloper wordt. “Zo’n jury wil altijd een smaakexplosie, met verschillende structuren, die tegenstellingen proeven. Dat is anders dan waarvoor klanten doorgaans kiezen als ze bonbons kopen. Die gaan toch vaak voor die heel lekkere bonbon die ze al kennen. Maar je ziet dat mensen nu heel nieuwsgierig zijn en deze nemen.”
De 27-jarige werkt nu zes jaar als chocolatier, sinds vier jaar bij Wereldbakker Wijnand. Ze doet een ontboezeming. “Ik ben helemaal niet zo’n ‘snoeperd’ als het gaat om chocolade. Ik kan er goed van afblijven. Doe mij maar pinda’s en nootjes.”
Ze geniet van de vele reacties op haar prestatie: “Mensen feliciteren me, ook klanten in de winkel. En mijn oud-leraar Richard Jansen uit Hengelo kwam zelfs langs met een bloemetje, heel leuk allemaal.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant