<p>Stephanie Besselink bij het Ludgerusgebouw in Vierakker, waar ze binnenkort haar gedroomde horecazaak start. Foto: Luuk Stam</p>

Stephanie Besselink bij het Ludgerusgebouw in Vierakker, waar ze binnenkort haar gedroomde horecazaak start. Foto: Luuk Stam

Stephanie (27) begint grand café in Ludgerusgebouw

Vordense hoopt binnen enkele maanden ‘Bij Ludger’ te openen

Door Luuk Stam

VIERAKKER – Haar basisschoolmusical, die speelde zich ooit hier in de zaal af. Ruim 15 jaar later is de inmiddels 27-jarige Stephanie Besselink – woonachtig in Vorden, opgegroeid in Vierakker – terug in het Ludgerusgebouw aan de Vierakkersestraatweg. Als onderneemster welteverstaan. “Een eigen horecazaak, dat is een droom die uitkomt”, vertelt ze. “En dan ook nog eens op zo’n mooie plek.”

In het dorp waar haar roots liggen, begint Besselink nu grand café ‘Bij Ludger’. Het wordt een plek waar mensen terechtkunnen voor een kop koffie met iets lekkers, maar ook voor lunch en diner. Het terras biedt bij mooi weer de ruimte voor een verkoelend drankje. De zaal is er voor feesten en partijen. Daarnaast komen er wandelarrangementen en ook groepsactiviteiten als solextochten zullen tot de mogelijkheden behoren.

Besselink mag dan pas 27 lentes jong zijn, op horecavlak kan ze al heel wat ervaring overleggen. Ze was er al op de basisschool van overtuigd dat ze iets met koken wilde doen, studeerde af in het vak van kok en werkte in de keuken bij meerdere horecabedrijven. Vijf jaar terug begon ze met haar onderneming Stephanie’s Foodservice. Met haar twee foodtrucks verzorgt ze sindsdien catering op locatie.
Toch bleef het altijd kriebelen. Een eigen tastbare horecazaak, dat was een droom. “Ik heb al heel snel gezegd: ik wil zo’n plek voor mezelf”, vertelt ze daar nu over. “Misschien heb ik dat een beetje van huis uit meegekregen, mijn vader is ook altijd ondernemer geweest. Nu zeggen veel mensen van: ‘Wat stoer, in deze tijd.’ Maar ooit mogen we weer open. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen er dan ook weer op uit gaat.”
Ze start haar horecazaak in ieder geval op een in het oog springende plek. Het historische Ludgerusgebouw had in het verleden heel wat functies. In 1875 werd op deze plek een school gesticht. Het huidige pand stamt uit 1922 en deed in eerste instantie ook dienst als schoolgebouw. Later was het onder meer in gebruik als bibliotheek, verenigingsgebouw, dorpscafé en koffiehuis.

De Vordense Besselink neemt hier nu het stokje over van Magdalena Haverkamp en Michael Bink. Zij blijven in het achterste gedeelte van het pand gevestigd met hun Chocolaterie Magdalena. De banden zullen nauw zijn. Zo zal ‘Bij Ludger’ straks onder meer de vertrouwde arretjescake van Magdelena serveren. Ook de chocolade zal terugkomen. “Het kan elkaar alleen maar versterken”, aldus Besselink. “En gelukkig denken zij daar net zo over.”
Sowieso wil de Vordense samenwerken met lokale ondernemers om qua producten zo dicht mogelijk bij de streek blijven. Wat hier straks zoal op het menu zal staan? De foodtrucks van Besselink zijn met name gericht op kip en barbecue. “Die producten zullen zeker terugkomen op de kaart”, verklapt de onderneemster alvast. “Maar ik heb in heel wat keukens gewerkt, van tapas tot aan een burgerzaak tot aan klassiek Frans, we kunnen alle kanten op.”

Wanneer het startsein voor ‘Bij Ludger’ precies kan klinken, hangt af van de coronamaatregelen. De kans is groot dat ook hier in eerste instantie alleen het terras zal openen. Zodra er groen licht komt, zal Besselink hier één van haar foodtrucks neerzetten, zodat mensen bij mooi weer op het terras kunnen genieten van een hapje en een drankje. Over een kleine twee maanden hoopt ze ook binnen startklaar te zijn.
Binnen is het nu nog zoals het ooit was, Besselink zal hier de komende tijd met hulp van familie en bekenden druk bezig zijn om het geheel een nieuwe look te geven. Flink verbouwen zal niet gebeuren; het pand is een gemeentelijk monument en daarbij nog altijd eigendom van de kerk. “Het historische blijft ook zeker behouden, maar de uitstraling zal wel wat moderner worden”, vertelt de van oorsprong Vierakkerse.

In alles wat Besselink zegt, klinkt ambitie en vertrouwen door. “Of je gelooft ergens in, of je gelooft er niet in”, zegt ze stellig. “Ik geloof hierin. In deze plek, in deze locatie, in de mogelijkheden van het pand. En ik merk ook dat mensen in het dorp blij zijn dat hier weer iets gebeurt, dat ze hier straks in de namiddag weer gewoon lekker een wijntje kunnen drinken op het terras. Dat alles bij elkaar maakt dat je ondanks corona denkt: we gaan ervoor!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden