Jonge musici strijden digitaal in Prinses Christina Concours

Algemeen

Iedereen mag stemmen voor de publieksprijs van regio Oost

ACHTERHOEK - Het wordt spannend voor de zeventig jongeren, die van vrijdag 12 t/m zondag 14 maart hebben meegedaan aan aan het Prinses Christina Klassiek Concours regio Oost. Dankzij een speciaal gebouwde digitale infrastructuur is deze klassieke muziekwedstrijd gewoon doorgegaan. Jonge muzikanten konden een filmpje insturen van hun optreden, waarmee zij kans maken op mooie prijzen. Het publiek kan alle filmpjes gratis bekijken en in de week van 15 maart stemmen voor de publieksprijs.

Deelnemers zijn tussen de 12 en 19 jaar en afkomstig uit Overijssel en Gelderland, van Harderwijk tot Enschede, van Zwolle tot Doetinchem. Iedereen die een muziekstuk aardig in de vingers heeft, kon meedoen aan de wedstrijd van het Prinses Christina Concours. Het is de 52ste editie van het concours, dat nu geheel online en coronaproof plaatsvindt. De muzikanten gaven elk een optreden van maximaal tien minuten en stuurden dit in. De filmpjes worden beoordeeld door een professionele jury en na afloop ontvangen alle deelnemers persoonlijke feedback.
Een van de deelnemers is Ellen Venhuizen (20 jaar, zang) uit Zwolle. Ze zegt over haar deelname aan het concours: ‘’Ik heb niet een bepaalde verwachting van de resultaten. Eigenlijk vind ik het gewoon heel erg leuk om een mooi, afwisselend programma uit te zoeken en dat tot in de puntjes voor te bereiden. Ergens naartoe werken en het dan uitvoeren is voor mij het allerleukst.”

Twee keer
Deelnemer Elianne den Bakker (14 jaar, Almelo) speelt viool. Zij doet zelfs twee keer mee aan het concours: “Ik speel een stuk samen met twee vriendinnen van het orkest. We vormen een trio met viool, fluit en hoorn. Mijn vader heeft dat stuk gemaakt omdat er niet veel stukken te vinden zijn voor deze combinatie. Ook speel ik alleen met begeleiding van mijn vader op de piano”
Het Prinses Christina Concours is een toonaangevend platform voor muziekeducatie en talentontwikkeling en stimuleert kinderen en jongeren in hun muzikale ontwikkeling. Jaarlijks organiseert het Prinses Christina Concours onder meer het klassieke concours, waar landelijk zo’n vierhonderd jongeren aan meedoen. Jonge muzikanten treden op voor jury en publiek, krijgen feedback op hun spel en maken kans op mooie prijzen, zoals concerten met orkesten en masterclasses. In totaal zijn er zes voorronden in verschillende regio’s van het hele land. Alle deelnemers maken kans op een plek in de Nationale Finale, die eind april ook online wordt uitgezonden. Meer informatie daarover is te vinden op onderstaande website.

Stemmen
Ook alle ingestuurde filmpjes te zien op de website. Iedereen die dat wil kan hier van maandag 15 maart 18.00 uur t/m vrijdag 19 maart 18.00 uur stemmen op zijn of haar persoonlijke favoriet. De winnaars van dit concours worden bekendgemaakt in een speciale bekendmakingsvideo die wordt uitgezonden op zondag 28 maart.


www.christinaconcours.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant