De Graafschap voor het duel met FC Eindhoven, in de warming-up-shirts die worden geveild. Foto: Achterhoek Foto/Henk den Brok

De Graafschap voor het duel met FC Eindhoven, in de warming-up-shirts die worden geveild. Foto: Achterhoek Foto/Henk den Brok 

Bijna 1.000 smoelen in Graafschap-stadion voor kankeronderzoek

Algemeen

DOETINCHEM/REGIO - Bijna 1.000 smoelen in Graafschap-stadion voor kankeronderzoek tijdens de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen FC Eindhoven. Het was een actie van Swim to Fight Cancer Achterhoek, De Graafschap en supporters om kanker buitenspel te zetten.

Zondagavond 7 maart was het dan zover: in stadion De Vijverberg waren eindelijk weer eens supporters te zien. De wedstrijd Graafschap versus FC Eindhoven stond namelijk in het teken van de actie 'Smoel op de Stoel'. Swim to Fight Cancer Achterhoek, De Graafschap en supportersvereniging SV Superboeren hebben begin februari de handen ineengeslagen om aandacht te vragen voor de vreselijke ziekte kanker. Samen organiseerden ze de actie Smoel op de Stoel door op een ludieke manier geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

Met deze actie konden mensen die begaan zijn met kanker én met De Graafschap een ‘smoel’ kopen, een portretfoto van bijvoorbeeld jezelf of een dierbare voor 19,54 euro, voor op een stoel in het De Graafschap-stadion tijdens deze wedstrijd. Daarnaast zijn ook donaties gedaan zonder smoel. Dit leverde al een mooi bedrag op voor kankeronderzoek voor Swim to Fight Cancer Achterhoek! De organisatoren zijn dan ook ontzettend trots op dit resultaat. En dat allemaal met één zeer belangrijke motivatie: kanker de wereld uithelpen. Met de hele Achterhoek: 'D’RAN en D’RIN!'

Veiling

Het totale bedrag van de actie wordt later nog bekendgemaakt, want de spelers van De Graafschap droegen tijdens de warming-up en op de teamfoto een speciaal shirt met het logo van Swim to Fight Cancer Achterhoek. Die shirts worden nu geveild door supportersgroep Oldies DTC. Deze opbrengsten worden bij elkaar opgeteld en gaat ook via Swim to Fight Cancer Achterhoek naar Fight cancer. Houd de social media-kanalen van Oldies DTC en van Swim to Fight Cancer Achterhoek in de gaten voor de veiling.

19,54 euro
Een smoel voor 19,54 euro is niet toevallig gekozen, want 1954 is het oprichtingsjaar van De Graafschap. Daarom hebben we voor dit toepasselijke bedrag gekozen. Per smoel gaat 15 euro via de stichting Fight cancer naar KWF Kankerbestrijding ten behoeve van kankeronderzoek. De rest is besteed aan de drukkosten die zijn gemaakt om de foto op een bord op de stoel te krijgen.

Dankzij de sponsors en de samenwerking met De Graafschap heeft men er een fantastische actie van kunnen maken. In de aanloop naar de actie zijn mooie, bijzondere en ontroerende video's gemaakt. Deze zijn allemaal nog eens te bekijken via de Facebook-pagina van Swim to Fight Cancer Achterhoek.
Wie geen smoel op de stoel heeft gehad, maar wel een donatie wil doen, kan dat nog steeds via de website.

Onderzoek
Per jaar krijgen 118.000 mensen de diagnose kanker. Dat zijn maar liefst 13 mensen per uur, elke dag weer. In 2019 stierven ruim 45.000 mensen aan de gevolgen van kanker. Dagelijks overlijden nog steeds teveel mensen aan kanker. Door geld op te halen voor onderzoek draagt men bij aan het vergroten van de overlevingskansen van mensen met kanker. Door onderzoek ontdekken artsen eerder kanker in een vroeger stadium en kunnen ze daarbij ook effectievere behandelingen inzetten.
Voor meer informatie kan men contact opnemen met projectleider Margot Verhagen van Swim to Fight Cancer Achterhoek via telefoon 06-12916466 of info@achterhoek.swimtofightcancer.nl.


Zwemmen
Swim to Fight Cancer Achterhoek vond voor het eerst plaats in 2017 en wordt georganiseerd op zondag 12 september 2021. Er wordt 2 kilometer gezwommen in open water in Recreatieplas Stroombroek. Elke deelnemer haalt minstens 250 euro op wat via Fight cancer aan kankeronderzoek besteed wordt. Veelal wordt onderzoek van veelbelovende jonge onderzoekers gefinancierd met het geld dat wij bij elkaar zwemmen. Nieuw is deze editie dat er ook een gedeelte aan de oncologische afdeling van het Slingeland Ziekenhuis geschonken wordt. Een gedeelte van het door Achterhoekers bij elkaar gebrachte geld blijft dus ook echt in de Achterhoek.





De Graafschap wint; Melvin Platje, maker van de 1-0, stormt met gespreide armen richting de 'smoelen op de stoelen'. Foto: Achterhoek Foto/Henk den Brok
De duizend smoelen op de tribune in het De Graafschap-stadion. Foto: Achterhoek Foto/Henk den Brok

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant