<p>Aangrenzend aan Landgoed Hackfort staan op ruime kavels de 25 zwarte houten vakantiehuizen &nbsp;Foto: PR </p>

Aangrenzend aan Landgoed Hackfort staan op ruime kavels de 25 zwarte houten vakantiehuizen  Foto: PR

Wichmondse camping is nu buitenplaats Aan ‘t Hackfort

Laatste kavel is verkocht en laatste van de 25 woningen is geplaatst

Door Jan Hendriksen

WICHMOND - Met de plaatsing van de vijfentwintigste en laatste woning op vakantiepark Aan ‘t Hackfort eind februari is het vakantiepark Aan ‘t Hackfort in Wichmond helemaal klaar. Met een grote kraan werd de prefab vakantiewoning vanaf een vrachtwagen op zijn plek getild.

Ruim tien jaar geleden startte de familie Krijt met de herontwikkeling van camping De Kleine Steege aan de Hackforterweg naar een vakantiepark met woningen die allemaal in particulier bezit zijn. “De afgelopen jaren hebben wij met veel plezier aan de verkoop van de kavels op Aan ‘t Hackfort gewerkt. Inmiddels is het zover dat we de laatste kavel verkocht hebben en dat de laatste woning geplaatst is. Daarmee breekt een nieuw tijdperk aan en sluiten wij een bijzondere periode af waarin wij tal van leuke gesprekken hebben gevoerd en interessante mensen mochten ontmoeten”, zegt Martine Groot Wassink-Krijt (47) als we op een zonovergoten doordeweekse middag een rondgang over het vakantiepark maken.

Onthaasten
Samen met haar broer Reind (45) en haar ouders Reind (72) en Henny (66) Krijt exploiteert Martine het vakantiepark. “In een eigen, uniek en persoonlijk vakantiehuis is het pas echt onthaasten. Het kan op ons vakantiepark Aan ‘t Hackfort”, was de slogan van het viertal de afgelopen jaren. Reind sr. en Henny Krijt besloten in 2009 om te stoppen met de camping die eind jaren zeventig van vorige eeuw door de ouders van Henny met een kleine honderd staanplaatsen was opgestart. “Nadat onze ouders hadden besloten om met de camping te stoppen ben ik samen met mijn broer en buurman Rob Schouten gaan kijken of we er een andere vorm aan konden geven. We hadden op andere plekken in Nederland mooie houten vakantiewoningen gezien en dat sprak ons erg aan. We wilden namelijk de natuur graag naar binnen brengen”, aldus Martine.
Nadat de plannen goedgekeurd waren door de gemeente Bronckhorst werd eerst de camping ontmanteld. Ook de kantine en feestzaal werden weggehaald. Martine: “Wij bieden op ons kleinschalige vakantiepark namelijk geen enkele faciliteit aan. Mensen die een woning hebben gekocht komen voor de rust en de natuur.” En die mensen komen uit het hele land maar ook van dichtbij. En van hen is Annemiek van der Velden uit Zutphen. Zij was de eerste die een vakantiewoning Aan ‘t Hackfort kocht waar zij en haar partner inmiddels regelmatig vertoeven. ”Wij zijn vooral voor dit huis gevallen vanwege de prachtige omgeving en de rustgevende, natuurlijke uitstraling. Ook het authentieke (houten) materiaal dat is gebruikt sprak ons bijzonder aan”, aldus Annemiek van der Velden.

Scandinavisch
Het vakantiepark grenst aan Landgoed Hackfort, en in samenspraak met Natuurmonumenten is daar zelfs een wandelpad naartoe aangelegd. De 25 zwarte houten vakantiehuizen staan op ruime kavels. Ze zijn gebouwd door Van Arragon Chalet-Bouw van duurzaam Scandinavisch hout en afgewerkt met natuurlijke en ecologische materialen, zoals een sedumdak. Op dit (platte) dak groeit een diversiteit aan speciale vetplanten. Martine: “Deze plantjes zijn zo sterk dat ze tegen langdurige droogte en warmte kunnen. Dankzij de juiste waterafvoer zijn ze ook bestand tegen (extreem veel) regenwater. Zo’n dak zorgt voor een perfecte isolatie en beschermt de vakantiewoning tegen warmte en kou.”

Ruimere kavels
In eerste instantie waren er plannen om de voormalige camping De Kleine Steege om te vormen tot een buitenplaats met 42 houten huisjes. Maar uiteindelijk kozen Reind en Martine op het 1.7 hectare grote park met een waterpartij voor ruimere kavels en minder woningen. De kavelgrootte varieert van 300 tot 550 vierkante meter. De recreatiewoningen zijn geplaatst op een eigen kavel en aangesloten op alle nutsvoorzieningen. De eigenaren konden zelf de indeling binnen bepalen. “Wilde men één, twee of drie slaapkamers, een open keuken of een sauna? Alles was mogelijk. Samen met meubelmakerij De Bovenste Plank uit Vorden werd overlegd hoe de keukens en de inrichting precies zouden aansluiten bij de wensen van de klanten. In veel gevallen konden de eigenaren zelfs de stand van de woning op de kavel kiezen”, vertelt Martine als we de laatst geplaatste woning van het zogenaamde Gavel type betreden.

Onderhoud
Martine laat zien dat De Gavel een extra slaapkamer aan de zijkant van de woning heeft en wat ruimer van opzet is dan het andere type, De Wieme. Haar vader Reind komt ook even een kijkje nemen. Hij is druk in de weer met de aanleg van de parkeerplaats bij de laatste woning. De eigenaren hoeven geen zorgen te hebben over het onderhoud van het park. Daar is Reind grotendeels verantwoordelijk voor, via een collectief onderhoudscontract.
Het park is voorzien van grotendeels inheemse planten en boomsoorten en de kavels van de vakantiewoningen hebben een rustieke beplanting met een open karakter. “En dat onderhoud hoop ik nog vele jaren te kunnen en mogen uitvoeren. Het park is nu bijna klaar. Dat doet ons goed en daarmee sluiten wij een bijzondere periode af”, zegt Reind als hij verder gaat met de aanleg van de parkeerplaats.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden