Advertentie uit 1921 voor Empo-fietsen
Advertentie uit 1921 voor Empo-fietsen Picasa

Achterhoek 100 jaar geleden

Algemeen

Aan de hand van krantenberichten blikken we terug op gebeurtenissen uit het verleden. Deze week gaan we 100 jaar terug in de tijd naar het dagelijkse leven van maart 1921.

Door Willy Hermans

Gaanderen - Sluwe oplichtsters
De landbouwer Hofs te Gaanderen is het slachtoffer geworden van de gebruikelijke truc die rondtrekkende „zigeuners" nog al eens benutten bij het z.g. geldwisselen. Twee der woonwagenvrouwen kwamen bij zijn vrouw een pond eitjes koopen, en betaalden met een briefje van ƒ40,-. De vrouw des huizes ging even kleingeld halen en daarna vertrokken de vrouwen met de eitjes, het wisselgeld en...... het briefje van ƒ40,-. De politie stelde aanstonds een onderzoek in, doch vermocht de sluwe oplichtsters tot op heden niet te achterhalen.

Hengelo – De kippendiefstallen
Voor de Zutphensche Rechtbank werd behandeld de zaak betreffende de kippendiefstallen, tegen J.K. 31 jaar en H.K. 30 jaar, beiden te Doetinchem woonachtig. De beklaagden ontkenden het hun ten laste gelegde. De derde persoon die met bekl. de kippen gestolen heeft, treedt als getuige op en vertelt alles. Bij B.G. Veenhuis, H. Klein Winkel en M.J. Brunsveld ieder hebben zij ongeveer tien kippen gestolen. Elk had een zak bij zich, waarmede zij naar Doetinchem gingen. Op 26 Sept. is door Oldenmenger vandaar uit per trein een mand met kippen verzonden. Omstreeks 24 Sept. is Oldenmenger met den 2en bekl. in het café van J.R. Groeskamp te Doetinchem geweest om over de kippen te handelen. Groeskamp verklaart een en ander niet zekermeer te weten. Volgens het O.M. heeft deze getuige voor de politie een beslister verklaring afgelegd. Gr. weet ook niet meer of bekl. geregeld met Oldenmenger omgaan. Het O.M. vraagt nu schorsing van de zaak met aanhouding van Groeskamp.
Het blijkt, dat J.K. een maand tevoren alhier geweest was, o.a. bij Klein Winkel. De getuige G.W. Wassink heeft met Oldenmenger de 25 stuks kippen uit de schuur van Groeskamp, verzonden per trein. Get. J.B. Willemse, die er bij was toen Oldenmenger de kippen verzond, weet zich nu ook al niets meer te herinneren. De bekl. blijven ontkennen. Het O.M. acht het ten laste gelegde bewezen. De getuigenis van Oldenmenger wordt versterkt door die van Klein Wassink en van Groeskamp, al stond deze laatste ook te liegen. De verklaringen van de beide bekl. in hechtenis genomen alhier, zijn door den verbalisant afgeluisterd. Jhr. Mr. C.C. de Jonge, verdediger, acht het bewijs niet geleverd, vooral ook wegens de onbetrouwbaarheid van get. Oldenmenger, die een haat tegen K. heeft. Eens is al een valsche aanklacht door hem ingediend tegen K. Verder is er geen bewijs. PI. dringt aan op de vrijlating van den ged. H.K., waartegen de Rechtbank bezwaar had. Uitspraak over 14 dagen.

Hengelo – Spookhistories
Reeds meerdere malen was het in en rond de woning van een boerengezin aan de Lankhorsterstraat alhier min of meer griezelig toegegaan en deden zich verschillende spookhistories voor, waarvan ook onze politie geen opheldering kon geven. Totdat een nachtelijk onderzoek word ingesteld en... de moeder met haar 16-jarige dochter door de mand vielen en bekenden, dat de stokerijen door haar werd bedreven, uitsluitend met de bedoeling om den vader wat milder te stemmen ten opzichte zijner stiefdochters. Al drie jaar lang had men dit middeltje beproefd, zonder eenig succes evenwel.

Hengelo – Reuzekeien in de straat
Onze mededeelingen over de reuzekeien hier uit de straten opgedolven, heeft de menschen nieuwsgierig gemaakt om ‘t juiste gewicht van sommige te weten. Men is aan ’t wegen gegaan en is tot de conclusie gekomen, dat de zwaarste ruim 210 pond woog. Een optimistische motorrijder noemde eens soort plaveisel „asphalt met nopjes”, maar ieder ander berijder was gewoonlijk blij als hij van dit soort asphalt weer op den grintweg 'was gekomen. Doch voortaan zal op Hengelose straten niet meer de vloek rusten van automobilisten en wielrijders.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant