<p>Trouwambtenaren Jeanette Vos en Eva Schuurman willen laten zien dat ook in coronatijd mooie intieme bruiloften te organiseren zijn. Foto:Henk Derksen<br><br></p>

Trouwambtenaren Jeanette Vos en Eva Schuurman willen laten zien dat ook in coronatijd mooie intieme bruiloften te organiseren zijn. Foto:Henk Derksen

(Henk Derksen)

Trouwen in coronatijd: ‘Er kan nog een heleboel’

ZUTPHEN - Door corona wordt er minder getrouwd. Maar dat kan nog steeds. “Een herinnering zit niet in een grootse en meeslepende dag”, zeggen trouwambtenaren Jeanette Vos en Eva Schuurman die op een opmerkelijke manier laten zien hoe mooi een klein en intiem trouwfeest kan zijn.

Door Alize Hillebrink

Het water staat de huwelijksbranche aan de lippen. Zelfstandig ondernemers Eva Schuurman en Jeannette de Vos, beide beëdigd in de gemeente Bronckhorst, hebben dit jaar nog geen enkel huwelijk gesloten. “Vorig jaar ging het nog redelijk, maar dit jaar ligt het echt op zijn gat.” De hoogste tijd om te demonstreren hoe een 'coronaproof trouwerij' eruit kan zien, vonden ze. Ze deden dat met een Styled Wedding Shoot in samenwerking met Het Koelhuis in Zutphen.

Nét echt
Een bruidspaar, couturier Carla Pannen en fotograaf Mandy Brander waren aanwezig op trouwlocatie Het Koelhuis dat de decoratie, styling, catering en videografie verzorgde. Trouwambtenaar Jeanette de Vos voltrok het huwelijk en de fotograaf ving alles in beeld. Allemaal nét echt. “We willen laten zien hoe mooi en intiem het kan zijn om te trouwen in coronatijd.”
'Welcome to our Wedding', staat op het bord bij de ingang van de evenementenlocatie Het Koelhuis. Het zojuist gearriveerde jonge paar wacht vol spanning op het grote moment. Een vijftiental gasten is per huishouden op anderhalve meter geplaceerd in de trouwzaal. En net als bij een echt huwelijk zien de gasten er allemaal tiptop uit.
Aan het begin van 2020 ontplofte de agenda van Jeannette de Vos bijna van het grote aantal geplande bruiloften. En toen kwam corona. “Meer dan de helft van de dertig huwelijken werd uitgesteld en twee werden helemaal gecanceld. Na elke persconferentie bellen mensen af. Ze durven niet te plannen. Eén stel heeft al voor de derde keer hun huwelijk verzet. Al twee jaar leven ze toe naar het moment dat ooit plaats gaat vinden.” Sinds de lockdown van december heeft De Vos helemaal geen huwelijk meer voltrokken. Dat geldt ook voor haar collega Eva Schuurman. Jammer, vindt De Vos, want “de huwelijken die ik voor die tijd nog wel heb voltrokken, waren heel bijzonder en intiem.”

Improviseren
“Een herinnering zit hem niet alleen maar in een grootse en meeslepende dag, maar kan ook een intiem moment zijn”, zegt Schuurman. “Misschien is dat juíst waar het om gaat.” Stiekem vindt De Vos het ook wel leuk om stellen te trouwen in coronatijd. “Improviseren ligt me wel en mijn creativiteit krijgt een enorme boost. Want, ondanks dat er veel niet kan of mag, kan er tegelijkertijd toch heel veel.” Zoals het bijzondere huwelijk vlak voor de lockdown in december vorig jaar, dat haar is bijgebleven als de dag van gisteren: “De ouders van het bruidspaar woonden in het buitenland en met een internetverbinding en beamers konden ze toch aanwezig zijn. Heel ontroerend. Met een beetje creativiteit kun je heel ver komen.”
Het kersverse 'bruidspaar' heeft intussen voor in de zaal plaatsgenomen. De fotograaf maakt foto’s en achter het spreekgestoelte staat De Vos klaar voor haar speech. Giechelig kijkt het jonge stel elkaar in de ogen. “Jullie denken dat het nep is, maar het is hartstikke echt,” grapt De Vos. In de zaal wordt gelachen.

Burgerrecht
“Mensen mogen altijd trouwen,” zegt Schuurman. “Trouwen is namelijk een burgerrecht. In de gemeenten Zutphen en Bronckhorst mogen op dit moment twintig mensen in de trouwzaal aanwezig zijn en op locatie dertig mensen.” Intussen heeft de cameraman van Het Koelhuis zijn drone tevoorschijn gehaald. Zoemend maakt het vliegtuigje een rondvlucht boven het publiek. Als De Vos haar toespraak beëindigt is het tijd voor de plechtigheid. Het bruidspaar gaat staan. “Vandaag vieren we de liefde,” zegt De Vos. “Willen jullie elkaar nog één keer zoenen?” vraagt de cameraman. Graag, ook al is het maar een repetitie.
De reportage over de mogelijkheden voor een mooie bruiloft binnen de coronaregels is vanaf deze week te zien op de social-mediakanalen van Het Koelhuis.

“Na elke persconferentie bellen mensen af.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden