<p>Andr&eacute; Evers begint aan een nieuw avontuur in Steenderen. Foto: PR</p>

André Evers begint aan een nieuw avontuur in Steenderen. Foto: PR

André Evers begint bij Basteom met dispensatie aan eerste klus als hoofdtrainer

STEENDEREN – Het moet een complete cultuurschok zijn, straks in de zomer, voor André Evers, als hij voor de eerste training naar Steenderen gaat. Zijn hele voetballeven bracht Evers door op sportpark ’t Doornslag in Drempt. Als speler, in de combinatie van trainer en speler en als trainer/coach. Bovendien werkte hij altijd in de functie van opleider binnen de club, als jeugdtrainer en trainer van het tweede elftal. Nu, op 51-jarige leeftijd, spreidt hij zijn vleugels en wordt voor het eerst hoofdtrainer, bij SV Basteom. “Ik heb er ontzettend veel zin in”, is Evers duidelijk. “Ik heb altijd wel de ambitie gehad om hoofdtrainer te worden.”

Door Henk Klein Holte

Dat dat nu toch gaat gebeuren, is een gevolg van de coronacrisis. Door het thuiswerken, hield hij opeens tijd over, omdat hij niet hoefde te reizen. Hij greep het moment aan om de trainerscursus UEFA C te volgen. “Die cursus kwam overigens ook stil te liggen door de lockdown maar ik mag alvast met dispensatie starten als hoofdtrainer. Basteom kreeg daar lucht van en meldde zich. Ik ken Basteom als een leuke club, ik weet dat ze een jonge spelersgroep hebben. Dus dat past heel goed bij mij als startende hoofdtrainer.”

Hij stond op 28-jarige leeftijd voor het eerst voor de groep, bij het tweede van Drempt Vooruit. “Door een enkelblessure kon ik niet voetballen, toen ben ik trainer geworden. Later ben ik wel weer gaan spelen, eerst nog bij het eerste en later bij het tweede, waar ik tot op mijn veertigste heb gespeeld, alvorens ik in het derde met allemaal oud-eerste elftalspelers ben gaan voetballen. Ik ben daarnaast vele jaren jeugdtrainer geweest, waaronder van de elftallen van mijn zoon Cas, die nu in het eerste van HC’03 speelt (en zijn dochter speelt bij DZC’68 Onder 19, red.). In de laatste jaren, in de B- en de A-jeugd begon het echt te kriebelen. Dan kun je toch op tactisch gebied meer de diepte in en ontstond het gevoel dat ik hoofdtrainer zou willen worden.”

Bewuste keuze
Dat dat nu bij Basteom gebeurt en niet bij HC’03 is volgens Evers een bewuste keuze. De kans in Steenderen, kwam eigenlijk uit de lucht vallen. “Ik was er met HC’03 al uit, dat ik ook volgend seizoen het tweede zou trainen. Toen belde Basteom. Ik heb het bij HC aangekaart en zij gunden mij die kans van harte. Ik heb de overtuiging dat dit een verstandige keuze is, om niet in de vertrouwde omgeving te starten als hoofdtrainer. Het HC-bestuur ziet dit denk ik ook als een win-winsituatie en hoopt dat ik in de toekomst eens de hoofdtrainer van HC word. Dat is in ieder geval mijn grote droom.”

Dus over enkele jaren terug naar ‘t Doornslag staat hoog op de verlanglijst, maar wat er in de tussenliggende periode gaat gebeuren, daar maakt hij zich nog niet druk om. “Ik ben nu niet bezig met waar mijn plafond zou kunnen liggen. Laat eerst maar eens kijken of het van beide kanten bevalt en dan zien we van daaruit wel verder. Dat wil overigens niet zeggen dat ik geen ambitie heb. We willen ervoor zorgen dat Basteom structureel minimaal vierdeklasser blijft, waarbij we op den duur een stabiele rol van betekenis willen gaan spelen in die klasse. En wie weet zou voor Basteom dan eens de stap omhoog erin zitten. Dat zou al prachtig zijn voor die fusieclub, waarvan de oude clubs toch vaak op vijfde klasse-niveau acteerden. Ik zeg hiermee niet dat we kampioenskandidaat zijn. Daarvoor moet deze jonge groep toch nog wat stappen zetten.”

Als speler maakte hij deel uit van de opmars van Drempt Vooruit tot in de eerste klasse, in de jaren negentig. “Ik speelde daarin slechts een bescheiden rol hoor”, zegt Evers. “Ik had Emiel Snelder voor me. We hadden een geweldig goede groep, die ook bij elkaar bleef. Tegenwoordig zijn voetballers niet meer zo honkvast. Maar zo doorstomen en binnen je eigen club je plafond zoeken als voetballer is natuurlijk fantastisch. Wat me vooral bij is gebleven uit die jaren is hoe zelfbewust we als groep waren. Die mentaliteit is iets waarmee ik bij Basteom ook aan de slag wil. Want nu hoor ik: Als we uit naar Arnhem moeten, staan we al met 1-0 achter. Ik wil graag mijn steentje bijdragen om de over-mijn-lijk-mentaliteit erin te krijgen. Die Achterhoekse bescheidenheid moet eraf. Naast willen winnen, wil ik vooral dat we ook beter gaan spelen en na het seizoen individueel kunnen zeggen: ik heb me goed ontwikkeld dit seizoen. Dat is waar ik als trainer ook altijd voor heb ingezet.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden