Is er subsidie voor zonnepanelen?
Foto: PR

Is er subsidie voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn nog steeds een slimme investering. De energierekening wordt een stuk lager en men heeft de investering al binnen een aantal jaar terugverdiend. Voor zonnepanelen is helaas geen subsidie mogelijk. Wel biedt de gemeente Bronckhorst en de overheid een aantal regelingen aan die de investering in zonnepanelen aantrekkelijk maakt.

Btw op zonnepanelen terugvragen

De Belastingdienst ziet particulieren die stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet als ‘kleine ondernemers’. Dat is eigenlijk heel voordelig, omdat men als ondernemer de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen kunt terugvragen bij de Belastingdienst. Als de woningeigenaar zeven zonnepanelen op het dak heeft liggen, dan komt deze 21 procent btw teruggave al gauw neer op een voordeel van zo’n €750. De woningeigenaar moet de btw binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar terugvragen.

Energiebespaarlening

Woningeigenaren die onvoldoende spaargeld achter de hand hebben, kunnen een beroep doen op de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Via dit fonds kunnen particulieren maximaal €25.000 lenen. Mensen die van plan zijn om hun woning volledig energieneutraal te maken, komen in aanmerking voor een hogere lening van maximaal €65.000. Met het geleende geld kunnen de eigenaren energiebesparende maatregelen treffen. Denk hierbij aan het plaatsen van een warmtepomp of HR++ glas. Maximaal 75 procent van de lening mag besteed worden aan zonnepanelen. De overige 25 procent moet besteed worden aan een andere energiebesparende maatregel. Afhankelijk van hoeveel energie de bewoners verbruiken, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van de lening te dekken.

Salderingsregeling

Op dit moment kunnen woningeigenaren nog gebruik maken van de aantrekkelijke salderingsregeling. Dat betekent dat particulieren voordeel op hun energierekening ontvangen doordat de stroom die ze opwekken en terugleveren aan het elektriciteitsnet, wordt afgetrokken van de stroom die ze afnemen van het energienet op een ander moment. Het is dan ook raadzaam om niet te lang te wachten met zonnepanelen vergelijken en kopen. Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd, totdat particulieren in 2031 helemaal niet meer kunnen salderen. Vanaf dat moment ontvangen consumenten alleen nog een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde elektriciteit. De panelen worden steeds goedkoper, waardoor de gemiddelde terugverdientijd ook steeds korter wordt.

Toekomstbestendig Wonen Lening

De provincie Gelderland vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk woningen energiezuiniger en toekomstbestendiger worden gemaakt. Daarom bieden zij de Toekomstbestendig Wonen Lening aan. Met deze lening kunnen woningeigenaren energiebesparende maatregelen treffen, zoals het isoleren van de woning of het plaatsen van zonnepanelen. Dit zorgt voor meer comfort en verlaagt de energierekening. Daarnaast stijgt de waarde van het huis. Ook kunnen woningeigenaren de lening gebruiken om de woning toekomstbestendig te maken. Denk hierbij aan het plaatsen van een traplift of het maken van een slaapkamer op de begane grond. Woningeigenaren kunnen minimaal €2.500 en maximaal €30.000 lenen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Pricewise B.V. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden