Kerktoren in de steigers voor plaatsen KPN-antenne
<p>De toren van de St. Martinuskerk staat in de steigers voor het plaatsen van een KPN-antenne. Noodnummer 112 is door de komst van de antenne met de mobiel goed bereikbaar. Foto: Alice Rouwhorst</p>

De toren van de St. Martinuskerk staat in de steigers voor het plaatsen van een KPN-antenne. Noodnummer 112 is door de komst van de antenne met de mobiel goed bereikbaar. Foto: Alice Rouwhorst

Kerktoren in de steigers voor plaatsen KPN-antenne

Kerktoren in de steigers voor plaatsen KPN-antenne

BAAK – Voor de St. Martinuskerk is een steiger gebouwd voor het plaatsen van de langverwachte KPN-antenne in de toren. Deze gaat ervoor zorgen dat het noodnummer 112 in het dorp met de mobiel goed bereikbaar is.

Door Alice Rouwhorst

Het mobiel bereik in het dorp is bedroevend slecht, zodat de bereikbaarheid van 112 en het ontvangen van noodoproepen van NL-alert veel te wensen over laat. Onderzoek van KPN wees destijds uit dat het plaatsen van een antenne-installatie in de toren van de St. Martinuskerk de enige oplossing is om het bereik voor heel Baak te verbeteren. Deze oplossing stuitte op problemen, omdat deze plek niet voldoet aan de afstandsnorm die door de gemeente Bronckhorst is ingesteld. Deze geeft namelijk aan dat antennedragers op minimaal 100 meter van woningen moeten staan. Binnen deze straal staan in het dorp echter meerdere woningen. De gemeente heeft daarom, ondanks de norm, vorig jaar eenmalig afgeweken van deze afstandsnorm en een omgevingsvergunning verleend omdat ze de bestaande situatie niet verantwoord vond. Het noodnummer 112 is met de komst van de antenne in het dorp mobiel goed bereikbaar alsmede het ontvangen van NL-alert berichten. Voor andere nummers dan 112 hebben alleen KPN-klanten profijt van de antenne. Zij zullen een uitstekend bereik hebben. Voor gebruikers van andere providers blijft het probleem van een slecht bereik bestaan voor andere nummers. Eén of twee antennes van ander providers zouden met veel passen en meten bijgeplaatst kunnen worden, maar daar komt het voorlopig niet van.

Aanpassingen voor een beter signaal en veiligheid
De werkzaamheden hebben door de vorst en de kou een paar dagen stil gelegen. Als het kwik weer stijgt, wordt de installatie van de antenne hervat. Deze wordt, niet zoals gebruikelijk in de galmgaten maar in de torenspits geplaatst. Het dak van het schip van de kerk is namelijk te hoog. Deze zou het signaal te veel blokkeren. Daarom is voor de torenspits gekozen. Leistenen op de spits moeten wel worden vervangen door kunststofmateriaal die voor een sterker signaal zorgen. De bouwers komen tijdens de werkzaamheden buitenom via de steiger en de galmgaten in de toren, waar binnen ook een steiger is opgebouwd om grotere hoogtes te kunnen bereiken.
In de toren moeten verder twee extra trapleuningen aangebracht worden, zodat het reguliere onderhoud op een veilige manier kan plaatsvinden. Naar verwachting nemen de werkzaamheden een paar weken in beslag.

Waardevermeerdering- of vermindering?
Tijdens een informatiebijeenkomst twee jaar geleden, bleken niet alle inwoners blij te zijn met de komst van de antenne. Sommigen uitten hun angst voor straling en vreesden dat hierdoor de waarde van hun huis zou dalen. Terwijl anderen juist het tegenovergestelde verwachtten; een beter bereik werkt volgens hen een waardevermeerdering in de hand.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden