‘De zon, de sneeuw, fantastisch ijs, het kan niet mooier’
<p>Zaterdag en zondag kon er in Hengelo onder perfecte omstandigheden geschaatst geworden. Foto: Luuk Stam</p>

Zaterdag en zondag kon er in Hengelo onder perfecte omstandigheden geschaatst geworden. Foto: Luuk Stam

‘De zon, de sneeuw, fantastisch ijs, het kan niet mooier’

Schaatsliefhebbers beleven topdagen op Hengelose ijsbaan

Door Luuk Stam

HENGELO – Aan de rand van ijsbaan Steintjesweide in Hengelo zit zaterdagmiddag een vrouw op een stoel op het ijs. Ze kijkt in stilte uit over de baan, beleeft het moment. “Ik weet nog hoe ik ervan genoot om hier vroeger zelf als klein meisje te schaatsen”, vertelt ze. “Nu schaatsen mijn kinderen hier. Ik zie dat zij er net zo van genieten als ik toen. Dat dit nu kan en dat zij dit ook mogen ervaren, dat vind ik zó mooi.”

Het is zaterdagmiddag 13 februari, de eerste van wat hier uiteindelijk drie schaatsdagen zullen worden. Honderden bezoekers binden dit weekend en maandagochtend de ijzers onder op de ijsbaan aan de rand van Hengelo. Niet allemaal tegelijk, want vanwege de coronamaatregelen mogen er maximaal 75 volwassenen op hetzelfde moment de baan op. De dagen zijn hiervoor verdeeld in blokken van anderhalf uur.

Reserveren is op de Hengelose ijsbaan niet nodig.. Alleen leden hebben toegang. Er is een pasjessysteem. Bij de ingang staan twee vrijwilligers met mondkapje, er ligt een lijst voor namen en telefoonnummers van bezoekers en er staat een emmer met 75 geplastificeerde gele bonnetjes. Als die bonnetjes allemaal vergeven zijn, is de baan vol. Wie de baan via de speciaal gecreëerde uitgang weer verlaat, wordt gevraagd het bonnetje in te leveren.
Het verloopt al vanaf de opening zaterdag om 8.30 uur bijna verbazingwekkend soepel. Mede dankzij het voorbeeldige gedrag van de bezoekers, zo stellen de vrijwilligers hier. “Om 8.15 uur stonden de eerste mensen al voor de poort”, vertelt Elbert Kornegoor, voorzitter van ijsvereniging Steintjesweide. “Ik dacht: dit wordt de hele dag politieagentje spelen, maar niets van dat alles. Mensen houden zichzelf aan die anderhalf uur, het gaat prima.”

Het natuurijs zorgt voor de ijsvereniging aan alle kanten voor nieuwe energie


Aan een tijd hoeft de jeugd onder de 18 jaar zich niet te houden. Daan van Bentum (16) en Ben Wijkamp (15) staan al zeker twee uur op de schaatsen. Ze hijgen uit na een wedstrijdje van één ronde, nipt gewonnen door Daan. “Met vrienden bij elkaar, goed ijs, lekker weertje, wat wil je nog meer?”, zegt de snel schaatsende tiener. Ook zijn kameraad is tevreden. “Dat we eindelijk weer kunnen schaatsen hier in Hengelo, dat is mooi”, zegt Ben.

Het maximale aantal van 75 volwassen schaatsers wordt deze zaterdag geen enkele keer gehaald. Eén moment bijna, dan zijn er nog maar drie bonnetjes over. Corona lijkt hier hoe dan ook ver weg. Plezier staat voorop. Het maakt dat Kornegoor – als hij zelf ook even de schaatsen onderbindt – met een stralend gezicht over het ijs gaat. “Dat enthousiasme en de vrolijkheid, geweldig om te zien”, vertelt de voorzitter. “Sommige mensen zie ik al voor de derde of vierde keer. Ze gaan naar huis voor koffie of wat te eten en komen dan weer terug.”

Zo maakt ook Hengeloër Bert Wierenga (57) al voor de tweede keer deze zaterdag zijn rondjes. Deze ochtend was hij hier één van de allereerste schaatsers. Nu de zon zakt, is hij weer van de partij. “Schaatsen op natuurijs, dat geeft zo’n gevoel van vrijheid, ik heb hier lang naar uitgekeken”, vertelt de man, die al zijn hele leven schaatst. “Nou kan het. En hoe! De zon, de sneeuw, fantastisch ijs, het kan niet mooier.”

Later deze avond zal hij nog de baan rondgaan om te vegen, want Wierenga is één van de in totaal zo’n veertig vrijwilligers die meewerken en vorige week al meewerkten om dit Hengelose schaatsweekend tot een succes te maken. “We hebben er ontzettend veel werk aan gehad”, vertelt voorzitter Kornegoor, die vorig weekend wel vreesde dat de vele sneeuw roet in het eten zou gooien.

Op donderdagavond moest hij het besluit nemen om de brandslang tevoorschijn te halen. Aan één zijde van de baan was zoveel sneeuw opgewaaid, dat er niet te schuiven was. Het gebruik van de brandslang was een noodgreep, die goed uitpakte. Dankzij het water smolt de sneeuw weg. De koude nachten zorgden vervolgens alsnog voor glad ijs.
Vanwege corona moet de kantine dit weekend gesloten blijven. Geen inkomsten voor de ijsvereniging dus. Een lege ranja-jerrycan is opgehangen voor een vrije gift. “Daar hadden wij in eerste instantie helemaal niet aan gedacht”, zegt Kornegoor. “Mensen vroegen er zelf om. Zo van: ‘Waar kunnen we iets geven?’ Nu is er al zeker 400 euro binnen.”

Het natuurijs zorgt voor de ijsvereniging sowieso aan alle kanten voor nieuwe energie. In de afgelopen jaren zakte het ledenaantal van de vereniging van 1.400 tot zo’n 1.000 leden, in de aanloop naar dit weekend kwamen er alweer honderden bij. Zondag loopt die teller nog eens verder op als ook de complete familie Meiland – met in hun kielzog de cameraploeg van hun realityserie – de ijsbaan bezoekt en zich inschrijft als lid.

Maandagmiddag iets na 13.00 uur zit het er echt op. De dooi heeft ingezet. De baan is gesloten. Zo’n 400 nieuwe leden zijn ingeschreven. Nieuwe vrijwilligers hebben zich gemeld. “Als we dit ijs niet hadden gehad, was dat allemaal nooit gebeurd”, stelt Kornegoor. “Nu is er een nieuwe generatie opgestaan. Die nieuwe leden, daar zitten erbij die misschien wel tien jaar lid blijven. Daar zijn we ontzettend blij mee.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden