Boerenkool afhalen: gemak én populair uitje
<p>Heel wat mensen sturen hun auto deze weken langs de Winterkost Afhaalpost van Ons Huis in Hengelo. Foto: Patrick Riethorst</p>

Heel wat mensen sturen hun auto deze weken langs de Winterkost Afhaalpost van Ons Huis in Hengelo. Foto: Patrick Riethorst

Boerenkool afhalen: gemak én populair uitje

De Winterkost Afhaalpost van Ons Huis is ook in het nieuwe jaar in trek

Door Luuk Stam

HENGELO – De ene dag een boerengehaktschotel of een speklap met aardappelen en groenten, de andere dag een stamppot zuurkool of een jachtschotel. Uiteraard komen ook de boerenkool en de hutspot iedere week langs. De keuze in de Winterkost Afhaalpost van Ons Huis in Hengelo – in november vorig jaar opgestart na goed voorbeeld in Lathum – ziet er elke dag anders uit.

Rond de jaarwisseling hielden ze even pauze, nu draait het hier weer volop. Van dinsdag tot en met zaterdag is de afhaal geopend. Het principe is simpel. Alles op wielen kan hier langsrijden voor één of meerdere maaltijden. Die maaltijden zijn veelal – in negentig procent van de gevallen – vooraf besteld. Afrekenen gebeurt aan de Beukenlaan aan de voorzijde van het gebouw, de afhaal vindt plaats om de hoek.

Binnen is het voor kok Mart Riethorst iedere avond tussen vijf en zeven uur weer spitsuur. “Als er buiten de bestelling en het afrekenen is afgerond, beginnen wij al te scheppen”, vertelt hij. “Het voordeel van dit systeem is dat ik het ’s middags in m’n eentje kan voorbereiden. Met één of twee mensen erbij kunnen we het ’s avonds uitdelen. In deze tijd kun je verder niet veel, dit houdt ons lekker bezig.”

In deze bijzondere tijd heeft Riethorst met zijn gezin – hij runt de onderneming hier samen met zijn vrouw Ans en zoon Patrick – ook nog een jubileum te vieren. Precies twaalf en een half jaar geleden kreeg de familie Riethorst de dagelijkse leiding over het Hengelose ontmoetingscentrum. Dat combineert hij met zijn eigen bedrijf Mart Eten & Drinken.

Ons Huis is al ruim vijftig jaar lang een ontmoetingsplek en de thuisbasis voor vele verenigingen. Ook de prikpost van het Slingeland Ziekenhuis is hier sinds vorig jaar gevestigd. Die sociaal-maatschappelijke functie komt ook in de Winterkost Afhaalpost terug, merken ze hier. Er is een vaste groep mensen, die meerdere keren per week langskomt. Soms nemen ze een extra maaltijd mee, voor een andere dag of voor in de diepvries.

Voor velen is het een stukje gemak, hoort ook zoon Patrick Riethorst, die vaak buiten bij het afrekenen staat. “Mensen hebben een lange dag gehad, geven hun kinderen nu weer thuis les. ‘Lekker makkelijk zo’, dat horen we heel veel. De overbuurman komt ook vaak even gezellig langs. Die vindt alleen het praatje al geweldig. Even het huis uit, even de maaltijd ophalen.”

De familie Riethorst is van plan om de drive through zeker tot in februari door te zetten. “Zolang het lastig is, is dit het enige wat je ongeveer kunt”, verklaart Mart Riethorst. “En hiermee zit je collega-ondernemers niet in de weg. We hebben er ook bewust voor gekozen om niet op zondag open te zijn. We bestellen zelf ook geregeld bij collega-ondernemers. Je moet het in zo’n dorp samen doen.”

Het voorbije jaar beschrijft Riethorst als ‘een rotjaar’. Over het algemeen kijkt hij desondanks tevreden terug op de afgelopen twaalf en een half jaar. “Vanaf dag één zijn wij hier met heel veel plezier aan de slag”, vertelt hij. “We hebben van de stichting (de stichting Ontmoetingscentrum Ons Huis is eigenaar van het pand, LS.) ook veel vrijheden gekregen om het te ontwikkelen. Ik denk dat het ook nodig was om dat op deze manier te doen, anders hadden we hier nu geen dorpscentrum meer gehad.”

Vertrouwen in de toekomst is er ondanks alles zeker. “Na magere jaren komen er ook weer vette jaren”, stelt Riethorst. “Ik ben ervan overtuigd dat wij weer een goede functie kunnen vervullen, zodra de dingen weer mogen. Voor verenigingen, de zakelijke markt, feestjes enzovoort. Er zal wel wat veranderen. De uitvaart in besloten kring was bijvoorbeeld al in opkomst, dat zal door corona alleen maar versterken. Grote condoleances zullen wel blijven.”

Nog even terug naar de Winterkost Afhaalpost, want vrijdag staat er een wel heel opmerkelijk gerecht op het menu: ‘Mama’s keuze.’ Het is een ode van Mart Riethorst aan de creativiteit van zijn moeder. “Ik kom uit een gezin van zeven kinderen en het was vroeger best wel een uitdaging om alles financieel rond te krijgen”, verklaart hij. “Mijn moeder combineerde de hutspot daarom niet met hachee, maar met frikandel speciaal. Dat bleek bijzonder lekker!”


www.onshuis hengelogld.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden