Muziekrepetitie van Crescendo Hengelo vond tijdelijk buiten plaats. Foto: E.Jolink

Muziekrepetitie van Crescendo Hengelo vond tijdelijk buiten plaats. Foto: E.Jolink

Crescendo Hengelo houdt de moed er in

Algemeen

HENGELO - Leden van Muziekvereniging Crescendo Hengelo zaten midden in de voorbereidingen voor het Bevrijdingsbal dat op 25 april voor de Remigiuskerk in Hengelo zou plaatsvinden. Speciaal voor die gelegenheid werd muziek uit de tijd van de bevrijding ingestudeerd. Stukken zoals ‘Honor to the Liberators’ en ‘Sing sing sing’, ‘Mister Sandman en Hymn to the Fallen’. Op 14 april wisten ze het zeker: tot in juni moeten alle optredens worden afgelast.

Behalve het bevrijdingsbal stonden er nog optredens op Koningsdag, bij de openluchtdienst in Ruurlo, bij Muldersfluite beide op Hemelvaartsdag en rond de wandelvierdaagse start en intocht op het programma. Dit kon allemaal niet doorgaan. Ze hadden toen nog de hoop dat ze in juni het bevrijdingsbal opnieuw konden inplannen en ze vrijwilligerswerk konden doen bij Mañana Mañana.

Na het verwerken van deze tegenslagen en de ongemakken van de lockdown was het wachten op toestemming om weer te mogen repeteren. Eind april komt het bestuur met nieuwe muziekstukken voor het geplande concert in oktober en met het idee om online repetities te houden. De orkestleden kunnen alvast thuis het nieuwe repertoire instuderen. Via het programma Zoom legt de dirigent aan de leden uit wat de bedoeling is en spelen een aantal leden voor, en speelt de rest thuis mee met de microfoon uit.

Ondertussen hebben zich enkele leden aangemeld om op verzoek een muzikale groet te brengen aan mensen die jarig, ziek of eenzaam zijn of om andere reden. In de openlucht bijvoorbeeld voor het raam of via de telefoon. Vrolijke nummers zoals ‘Happy Together’ of ‘Hollandse hits’. Tevens spelen groepjes muzikanten minstens één keer per week voor zeven maanden achtereen rondom de Bleijke.

Inmiddels zijn alle activiteiten tot en met juli afgezegd: geen Mañana Mañana, geen Zwarte Cross, geen kermis. Gelukkig kan de slaatjesactie in gewijzigde vorm, wel doorgaan. De bekende slaatjes, enkel op bestelling, met bezorging op afstand. Een groot succes!
Eind mei is er intensief overleg met de gemeente Bronckhorst en met de muziekbonden om te komen tot een plan voor weer ‘echte’ repetities, in Ons Huis of wellicht in de open lucht. Op 2 juni kan de eerste coronaproof repetitie in Ons Huis plaatsvinden, waarbij maximaal 30 leden op minimaal 1,5 meter afstand mogen deelnemen. Een bijzondere ervaring, waarbij je andere klanken hoort dan in de normale opstelling. Ook repeteren we bij heerlijk weer buiten, tussen de eendjes in het Bleijke park. Een aantal wandelaars en buurtgenoten kwam op afstand luisteren.

Nog net voordat Corona bekend werd in Nederland is het project ‘Blaas je wijs’ afgerond. Vanuit de Federatie Bronckhorster Muziekverenigingen neemt onder andere voorzitter van Crescendo Karin Romeijnders het initiatief om inwoners na Bronckhorst tussen 18 en 80 jaar te interesseren in blaasmuziek. Als gevolg daarvan hebben zich een aantal nieuwe leden aangemeld die - naast hun individuele lessen - in orkestverband leren spelen in het zogenaamde Instap-orkest van Crescendo onder leiding van Wilma Jolink.

Na een korte onderbreking van twee weken als vakantie in augustus repeteert het orkest weer elke dinsdag in Ons Huis met een mix van stukken uit het repertoire voor het najaarsconcert met het thema ‘Opera en Musical’ zoals ‘The Day you sang this song’, ‘Anthem’, ‘Joseph and The Amazing Technicolour Dreamcoat’ en Andrew Lloyd Webber: ‘A Concert Celebration’ en enkele stukken die voor het bevrijdingsbal werden geselecteerd. Helaas kan het geplande najaarsconcert ook niet doorgaan. Zoals ook het geplande optreden van het Dickens orkest op het Winters Pleinenfeest, het kerstconcert met de Vrienden van de Remigius en het kerstconcertje op de Bleijke. Ook mag het pietenorkest dit jaar hun instrumenten niet lenen.

En toen lag alles weer opnieuw stil. Geen repetities, geen individuele lessen in Ons Huis, maar weer lessen volgen via videobellen. Toch staat individuele ontwikkeling niet stil, een drietal leden behaalt het praktijk A examen met prachtige hoge cijfers, Marieke en Mirthe op altsaxofoon en Cisca op klarinet. Daarnaast leveren de supporters van Crescendo in deze periode de bestelde amaryllisbollen, zodat ze weer prachtig staan te bloeien tijdens de kerst.

Na drie weken repetitiestop vanwege de tweede Corona-golf, is het orkest dinsdag 1 december weer begonnen met repeteren. Het is een bijzondere tijd, daar waar de muzikanten de verbinding met hun publiek missen. Ze zijn continue op zoek naar mogelijkheden. Vele creatieve ideeën later blijkt helaas dat er weinig mogelijk is. Ondanks dat ze geen doel hebben om naar toe te werken, proberen ze de spirit hoog te houden. Ze laten hun gezicht met de kerst in kleine aantallen in de kerk zien en ook dit jaar sluiten zij het jaar af tijdens de oudejaarsdienst met een koperkwartet.

Echt optreden is op dit moment uitgesloten. De vereniging mist het contact met jullie allen, muziek brengt mensen samen. Laat dat nu net hetgeen zijn wat nu niet kan. Ze hopen van harte dat 2021 veel mooie muzikale momenten in het verschiet heeft. Kom met ons meevieren op een verlaat bevrijdingsbal! Kijk naar het orkest in de koningsdagoptocht? Of geniet van de prachtige klanken van de zanger en zangeres in combinatie met de harmonie tijdens het uitgestelde opera/musical concert. Crescendo ziet ernaar uit!

Muzikanten van Crescendo spelen bij De Bleijke. Foto: E. Jolink
Repetitie Crescendo via Zoom. Foto: E. Jolink
Repetitie Crescendo 2 juni 2020. Foto: E. Jolink
Repetitie instaporkest Crescendo. Foto: M. Riethorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant