‘Mijn weekend kan niet meer stuk’
<p>Martien Meiland kijkt verbaasd naar de rij wachtenden. Foto: Liesbeth Spaansen</p>

Martien Meiland kijkt verbaasd naar de rij wachtenden. Foto: Liesbeth Spaansen

‘Mijn weekend kan niet meer stuk’

Martien en Erica signeren boeken voor hun fans

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM – De biografie ‘Martien – van burgemeesterszoontje tot kasteelheer’ geschreven door Jan Dijkgraaf, ging zaterdag 28 november in grote getale over de toonbank bij The Read Shop Express in Zelhem. Tijdens een exclusieve signeersessie zetten Martien Meiland en Erica Renkema er meteen en met veel liefde en aandacht voor hun fans een handtekening in. Dat het boek zo’n succes zou zijn had Martien niet verwacht. “Ik ben helemaal overdonderd,” reageert hij, nadat hij in Zelhem op zijn eigen wijze bij de boekwinkel aan kwam snellen.

“Hier zijn echt heel veel mensen”, kijkt hij verbaasd naar de rij wachtenden. “Nog meer dan in Noordwijk.” Die signeersessie, de eerste van twee, werd gehouden bij dochter Montana in de winkel. Het tweede en laatste moment van signeren in The Read Shop Express in Zelhem hebben Martien en Erica gekozen omdat deze in de regio is van hun nieuwe woonplaats Hengelo. “Ik heb leuke reacties op het boek gekregen”, lacht Martien voordat hij zwaaiend naar zijn fans met Erica de winkel in loopt. “Ach, commentaar is er altijd.”

Wie voor een boodschap de boekhandel binnen wilde, moest links aanhouden. Voor het signeren was de rechterkant van de winkel gereserveerd. Bij die ingang lag de rode loper uit en zagen eigenaar Remco Reebeen en een brede bewaker erop toe dat steeds tien mensen met ontsmette handen, een mondkapje op én anderhalve meter afstand richting Meiland binnen in de rij konden. Daarnaast waren fans gekomen om even een glimp van Martien en Erica op te vangen of een foto te maken. Aan de overkant van de boekwinkel was een welkomstboodschap op het raam geplakt: ‘Wijnen, wijnen, Martien’.

Tussen 16.00 en 18.00 uur zouden Martien en Erica aan een tafel met een spatscherm achter in de boekhandel boeken signeren, maar al meer dan een uur eerder stonden de eerste fans, de kou trotserend, in de rij. Tot ver om de hoek stonden honderden mensen te wachten op anderhalve meter afstand; op de stoep was geel-zwarte tape geplakt om dat aan te geven. De mensen hielden zich er goed aan. Er was genoeg te praten met elkaar, iedereen had hetzelfde doel: een handtekening scoren met liefst nog een selfie erbij.

Het wachten kon nog aangenamer worden voor degene die bij de kraam op de stoep van Bakkerij Scholten een of meer oliebollen bestelde. “We hebben wel wat extra gebakken, maar als het nu op is, is het op”, laten Henry en Sandra desgevraagd weten. “Het is wel gezellig.”

Rinus en dochter Zoë en Esther met dochter Romy stonden helemaal vooraan. “Je kunt beter een uur van tevoren wachten, dan twee uur achteraan staan”, lacht Rinus. Het groepje fans komt uit Ruurlo. “Het is een uitje.” Ze keken alle series van ‘Chateau Meiland’. “We waren wat later gestart, maar hebben de eerste afleveringen teruggekeken.” Nu de serie is gestopt kijken ze verder naar Wie van de Drie en Bingo. “Ook leuk!”

Bij de tweede streep staan Benthe, Alicia, Emma, Doutzen en Takeisha te wachten. De Zelhemse vriendinnen hebben allemaal het boek van Martien. Alleen Doutzen heeft het niet mee. “Ik heb een handtekeningenboekje mee”, lacht ze. De meisjes zijn al in het boek begonnen. “Echt geweldig”, zegt Emma. Takeisha heeft het al uit. “Als je nu naar de serie kijkt, kijk je er anders naar, omdat je het verhaal van Erica en Martien weet.” Ze willen alle vijf een handtekening. Bente wil nu ook weer een foto. “Ik sta al op de foto met Maxime, Claire en Erica en een keer met Martien toen die toevallig in Zelhem was”, glundert ze. De handtekeningen en de selfies lukken met gemak. “Het was zó leuk!”

Angelique uit Steenderen staat ook in de rij. “Mijn schoonzusje wilde graag een gesigneerd boek, maar ze heeft een hernia. Ze heeft gevraagd of ik voor haar wilde gaan en dat doe ik graag.”

Gerrie uit Hengelo hoopt dat er nog twee boeken te koop zijn. “Een voor mezelf en een voor een kennis. Ik heb het programma gevolgd. Ik vind het mooi om te zien.” Ze lacht. “Wat goooeeed.”

Erik en zijn vriendin komen uit Helmond en hebben er een rit van anderhalf uur voor over gehad om naar Zelhem te komen. “We zijn trouwe fans vanaf het begin. Ik heb het boek al uit, de exclusieve luxe-editie met de extra pagina’s met foto’s. Indrukwekkend verhaal. En ze zijn op de tv net zoals ze in het echt zijn”, zegt Erik enthousiast, na het scoren van de krabbels in zijn boek. “Hij neemt wel tijd voor je ook al heeft hij niet veel tijd.” Toch staat Erik een half uur later nog eens in de rij. “De foto waar we met z’n vieren op staan is bewogen, dus die moet over.”

Cindy uit Didam komt meer dan tevreden de winkel uitlopen. “Mijn weekend kan niet meer stuk. Ik was eerder in Hengelo met Erica op de foto gegaan, maar niet met Martien. Ik las toevallig dat er in Zelhem een signeersessie was. Daar moest ik naar toe. Nu heb ik ook een foto met Martien en Erica”, laat ze op haar mobiele telefoon zien. “Ik ben een vaste fan van de Meilandjes.”

Ook de filmploeg van de familie Meiland was deze middag aanwezig. Niet alleen in de winkel tijdens het signeren draaide de camera, maar ook buiten in de rij werden sfeerimpressies vastgelegd. Wie weet zien de fans die deze middag in de rij stonden zichzelf nog eens terug op de televisie.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden