De voorkant van het boek. Foto: PR
De voorkant van het boek. Foto: PR

Bekende Achterhoekers lezen voor over Fransje

Algemeen

ACHTERHOEK - Het boek ‘Van Fransje Piepelaar die in een hond ging wonen’ over het muisje Fransje dat het veilige muizennest moet verlaten als er zich nieuwe broertjes en zusjes aandienen. Bekende Achterhoekers, zoals Frans Miggelbrink en Gijs Jolink, lezen voor uit het boek dat - deels - in het dialect is geschreven. De filmpjes van het voorlezen zijn vanaf 21 november te zien op de facebookpagina van het Erfgoed Achterhoek en Liemers.

In het boek van schrijfster Leny Hamminga neemt Fransje de lezers mee op avontuur. Het bijzondere van Fransje is dat hij Achterhoeks praat, net als alle andere muizen en dieren in het boek dat voor het overige in het Nederlands is geschreven. De avonturen van Fransje zijn speels en sprookjesachtig weergegeven door illustrator Sanne Bruinsma.

‘Wee bun ie? piepte er opeens een stem. Fransje zag door het gras een muis dichterbij komen. De oren van dat muisje waren kleiner dan die van Fransje. Ik bun Fransje, mummelde Fransje zacht. Ah, ne hoesmoes! Welkom in de echte wereld! riep de muis. Den echten? vroeg Fransje. Ieleu hoesmuze bunt zachte watten, ieleu könt helemaol niks hier in de wildernis! lachte de muis. Hij keek Fransje ondeugend aan. Ken i-j katten? Oelen? Kraejen, weulen, ooievaars, wezels, hermelijnen of vösse? Wat bunt dat veur dinge? vroeg Fransje. Dee zollen oe opvraeten at ze de kans kregen, zei de muis.’ Deze tekst leest columnist Frans Miggelbrink voor.

Andere bekende Achterhoekers die gedeelten uit het boek voorlezen zijn festivalorganisator Gijs Jolink, dichteres/schrijfster Esther Kämink, Omroep Gelderland journalist Angelique Krüger, burgemeester van Aalten, Anton Stapelkamp en muzikant Hans Keuper. Het (voorlees)boek is bestemd voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Het is uitgegeven door de Mr. H.J. Steenbergen-Stichting naar voorbeeld van de uitgave in het Drents van de Stichting Het Drentse Boek/Huus van de Taol. Het boek is te koop voor 14,95 euro in de boekhandel en via www.achterhoekseboeken.nl.


facebook.com/ErfgoedcentrumAL


Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden