<p>Cultuureducatie: belangrijk voor ieder kind. Foto: Bart Versteeg</p>

Cultuureducatie: belangrijk voor ieder kind. Foto: Bart Versteeg

Platform Cultuureducatie Achterhoek gestart

ACHTERHOEK - Op 12 november zijn de Achterhoekse instellingen voor cultuureducatie het Platform Cultuureducatie Achterhoek gestart. De instellingen trekken samen op om te streven naar kansengelijkheid voor kinderen in het basisonderwijs als het gaat om muziek, dans, theater enz. Zij gaan hun activiteiten voor het basisonderwijs onderling afstemmen en willen hierin samenwerken met de Achterhoekse schoolbesturen en gemeenten.

In 2019 hebben de culturele instellingen middels het Muziekakkoord van Meer Muziek in de Klas samen met de Achterhoekse gemeenten en de scholen beloofd samen te gaan werken. De visie op onderwijs en cultuur was al vastgelegd in een Mission Statement. Het Platform Cultuureducatie Achterhoek wil deze samenwerking nu handen en voeten gaan geven.
De Achterhoek bruist van energie en ideeën om goed te werken en om goed samen te werken. Culturele instellingen in de Achterhoek slaan de handen ineen om te werken aan cultuureducatie in het algemeen, met extra aandacht voor muziekeducatie. Er wordt op dit moment van leerkrachten in het onderwijs veel creativiteit gevraagd. En voor kinderen is muziek, dans, theater een belangrijke uitlaatklep in de voor hen soms onbegrijpelijke en beangstigende tijd waarin we leven. Het afgelopen jaar hebben de culturele instellingen de scholen hierin zo veel mogelijk ondersteund. Door extra muzieklessen in de scholen te geven, door teams te ondersteunen bij het creatiever maken van hun online lessen, door van de groep8-musicals speelfilms te maken. Maar allemaal apart. Terwijl er ook zo veel van elkaar te leren valt in de Achterhoek.

In het Platform Cultuureducatie Achterhoek verbinden de partijen zich nu rond cultuureducatie op de basisscholen. Daarbij staat de vraag van de school centraal. Om de school zo goed mogelijk van dienst te zijn organiseren de instellingen duurzame netwerken voor ICC’ers (Interne Cultuur Coördinatoren binnen de scholen), en ook voor kunstvakdocenten en lokale kunstenaars die voor de culturele instellingen werken. Gezamenlijk werken we aan langetermijnbeleid en aan een loketfunctie voor zowel scholen als gemeente-overstijgende vragen en ideeën op het gebied van cultuureducatie.

Het Platform Cultuureducatie Achterhoek bestaat momenteel uit: Boogie Woogie Winterswijk e.o., Muziek- en Kunstwijs Berkelland, KICK Oude IJsselstreek, Cultuurbedrijf Doetinchem e.o. (Gruitpoort, Amphion, Muziekschool OG), Muzehof Zutphen e.o,. Liemers KunstWerk! en WELCOM Montferland.
Samenwerkingspartners zijn: Hogeschool Iselinge in samenwerking met ArtEZ hogeschool voor de kunsten Enschede, Graafschap College en Cultuur Oost.
De gemeenten waar het Platform Cultuureducatie Achterhoek actief is: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk, Zutphen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden