Harry Jansen – voorzitter van de stichting Tegelroute Bronckhorst – maakt plek voor een historische tegel aan de Hummeloseweg in Hengelo, waar in 1937 autogarage Herwers begon. Foto: Luuk Stam

Harry Jansen – voorzitter van de stichting Tegelroute Bronckhorst – maakt plek voor een historische tegel aan de Hummeloseweg in Hengelo, waar in 1937 autogarage Herwers begon. Foto: Luuk Stam

Al vier dorpskernen in Bronckhorst hebben een tegelroute

Algemeen

In Hengelo, Vorden, Zelhem en Hummelo liggen nu zeventien historische fototegels

Door Luuk Stam

HENGELO - Op vijf plekken in Hengelo zijn donderdagmiddag 12 november historische fototegels geplaatst door de stichting Tegelroute Bronckhorst. Dat gebeurde bij de voormalige autogarage Herwers aan de Hummeloseweg, bij café Wolbrink – tegenwoordig De Jongens – aan de Bleekstraat, op de plek van groentewinkel Wijnbergen aan de Kerkstraat, bij het Hof aan de Hofstraat en op de plek aan de Vordenseweg waar de HCI ooit begon.

Met de plaatsing van de vijf nieuwe tegels in Hengelo zijn de tegelwandelroutes in vier grote kernen van Bronckhorst afgerond. Ook in Vorden, Zelhem en Hummelo zijn in de afgelopen jaren zeventien fototegels geplaatst, die samen een wandelroute vormen. Op elke tegel staat een historische foto en een stukje bijbehorende geschiedenis. De stichting Tegelroute Bronckhorst wil ook in Steenderen nog zo’n route realiseren.

In Hengelo lagen al twaalf van deze tegels. De eerste elf kwamen er in 2017 op initiatief van de Oudheidkundige Vereniging Hengelo (OVH). Hier ontstond het idee bij toeval. De OVH kreeg een mail van een architectenbureau over de mogelijkheid om dit soort tegels te laten maken, maar die was gericht aan verenigingen in Twente en moest dus waarschijnlijk naar Hengelo Overijssel. Toch waren ze ook hier in Gelderland wel geïnteresseerd.

Het project in Hengelo kreeg een vervolg dankzij Vordenaar Harry Jansen, ook wel bekend als ‘de wandelmeester’. In 2018 maakte hij in Vorden op verzoek van burgemeester Marianne Besselink een dorpswandeling met nieuwkomers in de gemeente. De burgemeester wandelde zelf ook mee. Onderweg kwam het Hengelose tegelproject ter sprake. Jansen zag het wel zitten om dit idee over te nemen en in de andere kernen zo’n zelfde route op te zetten.

Vanuit Hengelo kwam hiervoor groen licht en dus richtte Jansen de stichting Tegelroute Bronckhorst op. Om eenheid te creëren droeg de stichting er zorg voor dat de tegels er in alle grote kernen hetzelfde uit kwamen te zien als die in Hengelo: zwart, 50 centimeter lang, 50 centimeter breed, 50 millimeter dik en met als opdruk een foto van de historische situatie en een korte tekst met uitleg over wat er zich in het verleden op de betreffende plek afspeelde.

Vordenaar Jansen is zeer begaan met de geschiedenis van zijn woonomgeving. In zijn ogen is er door de jaren heen te veel gesloopt. Met de tegelroutes hoopt hij wat van die historie terug te brengen. Al meer dan vijftig tegels heeft hij inmiddels geplaatst en de klus zit er nog niet op. “Maar ik heb zeker geen spijt dat ik hieraan begonnen ben”, vertelt hij. “Het is mooi dat mensen nu in al die kernen door de geschiedenis kunnen wandelen.”

Het project kostte tot op heden zo’n 50.000 euro. Vanuit de gemeente Bronckhorst kwam een subsidie van 15.000 euro. Ook wist de stichting een flink aantal tegels te verkopen aan verschillende dorpspartijen, onder meer ondernemers sponsorden een tegel. De wens van de stichting is om de tegelroute in Steenderen nog dit jaar te realiseren. Ook zijn er plannen voor tegels in de buitengebieden – wellicht op hoogte, op een houten standaard – en voor stickers op afvalbakken nabij historische locaties.

In Hengelo kwamen donderdagmiddag vijf historische tegels te liggen. Er liggen nu in totaal zeventien van dit soort tegels in het dorp, die samen een wandelroute vormen. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant