De brandweerposten van Bronckhorst, waaronder die van Steenderen, gaan vallen onder district Achterhoek Noord. Foto: PR

De brandweerposten van Bronckhorst, waaronder die van Steenderen, gaan vallen onder district Achterhoek Noord. Foto: PR

Brandweer Bronckhorst blijft aangestuurd vanuit Zutphen

Algemeen

Burgemeester Bronckhorst tevreden, die van Berkelland boos

Door Henk Klein Holte

BRONCKHORST - De brandweer in de Achterhoek wordt door de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG) opgedeeld in twee districten, noord en zuid. Doel ervan is om de brandweerkorpsen beter te kunnen aansturen. Dat is volgens de VNOG met de huidige schaalgrootte lastiger gebleken. Deze Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland telt, in een gebied dat is verdeeld in vier districten (nu nog Veluwe, Apeldoorn, IJsselstreek en Achterhoek), 56 brandweerposten. In totaal gaat het om circa 1400 brandweerlieden, veruit de meesten zijn vrijwilliger. De Achterhoek in zijn geheel vormt het grootste district in het VNOG-gebied. Voor directeur Diemer Kransen van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland reden om voor de Achterhoek tot de opdeling in twee districten te komen. De vier brandweerposten van Bronckhorst vallen vanaf 1 januari samen met die in de gemeentes Zutphen, Lochem en Berkelland in district Achterhoek Noord en worden deze aangestuurd vanuit Zutphen. De overige Achterhoekse gemeenten worden als district Achterhoek Zuid vanuit Doetinchem geleid.

Vanuit Berkelland reageerde burgemeester Joost van Oostrum furieus op het nieuws. Hij ziet samenwerkingen met de korpsen als die van Groenlo en ook met de Duitse brandweer, net over de grens in het geding komen. Van Oostrum zei vorige week in De Gelderlander dat hij zich jaren sterk maakte om dit scenario te voorkomen. Hij zou mogen meepraten maar nu werd hij verrast door dit besluit. Hij heeft altijd aangegeven dat de indeling in west en oost logischer zou zijn omdat de oostelijke gemeente allemaal voeling hebben met de samenwerking met Duitse korpsen. Ook ziet hij het plan om samen met brandweerpost Groenlo een ‘duikteam’ in de lucht te kunnen houden, nadat korps Eibergen het oppervlaktewaterreddingsteam zag wegbezuinigd, op losse schroeven komen te staan.

Deze week is er een gesprek tussen Van Oostrum en Kransen, samen met burgemeester Mark Boumans van Doetinchem, om de lucht te klaren. Zijn collega in Bronckhorst heeft geen gevoel bij de kritiek van Van Oostrum. “Dit speelt niet in Bronckhorst. Voor ons verandert er niks”, laat woordvoerster Margreet Arends namens burgemeester Marianne Besselink weten. ‘De burgemeester is zeer tevreden over hoe zij en de gemeente bediend worden voor wat betreft de brandweerinzet en –werkwijzen’, voegt zij daaraan toe.

Brandweercommandant Erwin te Bokkel, leidinggevend aan de vier brandweerposten van Bronckhorst Zelhem, Hengelo, Steenderen en Vorden, zegt dat voor zijn mensen de situatie ongewijzigd blijft. “Vanwege veranderingen op personeelsgebied vielen de posten in Bronckhorst al tijdelijk onder wat nu nog district IJsselstreek heet, met ondersteuning vanuit Zutphen. Dat gaat heel goed, zowel fysiek als gevoelsmatig is er minder afstand. Dat werkt prettig. En Diemer Kransen heeft gelijk als hij de span of control (spanwijdte van controle, het aantal mensen dat aangestuurd moet worden, red.) zo beter behapbaar vindt.”

Schaalvergroting bleek dus niet de heilige graal. Het levert een kostenbesparing op, dat wel. Maar met de nieuwe indeling kunnen, ondanks enkele bezuinigingen die worden doorgevoerd, de brandweermensen goed uit de voeten, meent Te Bokkel. “We hebben straks nog meer mensen die specialistisch ingezet kunnen worden. Dan hebben we het over ondersteunende functies, bijvoorbeeld mensen die oefeningen leiden op het gebied van vakbekwaam worden en blijven.”
Te Bokkel verwacht dat in de gemeente de organisatorische veranderingen niet merkbaar zullen zijn. “De inwoners gaan er niets van merken. Ze blijven gemotiveerde, goed functionerende brandweermensen zien in Bronckhorst.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant