Kim Peppelman en Peter Bob Peerenboom voor het pand aan de Dr. Grashuisstraat 15 waarin voedselloket Zelhem is gevestigd. “Deze voorziening blijft helaas nog nodig.” Foto: Eric Klop

Kim Peppelman en Peter Bob Peerenboom voor het pand aan de Dr. Grashuisstraat 15 waarin voedselloket Zelhem is gevestigd. “Deze voorziening blijft helaas nog nodig.” Foto: Eric Klop

Corona zit ook voedselloket Zelhem in de weg

Algemeen

Vrijwilligers roepen op tot meer structurele donaties

Door Eric Klop

ZELHEM – Het gaat voedselloket Zelhem al enkele jaren financieel niet voor de wind. Er zijn weinig vaste donateurs en het aanbod in natura neemt eveneens af. Tot overmaat van ramp staat vanwege de tweede coronagolf het aantal acties momenteel op nul. Onlangs nog moest een sponsor- en fondsenwervingsactie noodgedwongen worden afgelast.

“Van de Lionsclub Bronckhorst”, zegt Peter Bob Peerenboom, bestuursvoorzitter van Voedselbank Doetinchem en Bronckhorst, waaronder het Zelhemse voedselloket aan de Dr. Grashuisstraat 15 valt. “In een negental restaurants verspreid over de hele gemeente zou voor onder meer ten gunste van het Voedselloket een mosseldiner plaatsvinden. Helaas, de laatste coronamaatregelen van het kabinet gooiden op het laatste moment roet in het eten. De organisatoren hadden er veel tijd in gestopt. Erg jammer, ook voor ons. Het graantje wat wij ervan zouden meepikken was bijzonder welkom.”

Voedselloket Zelhem laat zich door de financiële tegenvaller niet kisten. Ook niet nu de structurele bijdragen teruglopen. Geld dat nodig is voor de exploitatie. “De huur van het gebouw”, noemt Peerenboom. “Maar ook bijvoorbeeld het busje voor goederentransport en elektro. De stroomkosten lopen best in de papieren om de koelers en vriezers in werking te houden. Bij elkaar zijn onze exploitatielasten rond de 30.000 euro per jaar. Gelukkig draaien we geheel op vrijwilligers en kan het voedselloket meeliften op een subsidie van de gemeenten Doetinchem en Bronckhorst. Die is echter slechts goed voor een derde van de totale kosten.”

Mooi en dankbaar
Kim Peppelman is al jaren vrijwilliger bij het voedselloket. “Aanvankelijk na schooltijd en tegenwoordig naast mijn dagelijkse werk als gastouder”, vertelt de 28-jarige Zelhemse. “Ik ben begonnen nadat mijn tante Annie de helaas nog altijd noodzakelijke voorziening had opgezet. Zij is trouwens nog steeds actief. Ik hield mij vooral bezig met productenwerving. Nu beheer ik de facebookpagina en sta, als dat mijn gastouderschap niet in de weg staat, af en toe in de winkel die iedere vrijdag tussen 15.00 en 16.00 uur geopend is. Het is mooi en dankbaar vrijwilligerswerk. Het Voedselloket biedt mensen die het verre van breed hebben toch voldoende dagelijkse levensbehoeften. Of een extraatje met de feestdagen. Onze bijna veertig klanten hebben nauwelijks geld voor bijvoorbeeld een chocoladeletter of een kerstbrood. Ik vind dat iedereen daarvan moet kunnen genieten.”

Kim merkt tot haar spijt dat naast geld ook het aanbod in natura achterblijft. Gelukkig kan het Zelhemse voedselloket nog altijd rekenen op bij de bakker, groenteboer en slager overgebleven producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen. “Die goederen kunnen echt nog wel een paar dagen mee”, voegt de vrijwilligster aan een stukje dankbaarheid toe. “Daarnaast worden we wat lang houdbare voeding betreft beleverd door het regionale distributiecentrum. Dat is ongeveer de helft van wat hier nodig is. Particuliere giften staan echter onder druk. Regelmatig houden vrijwilligers in de supermarkt inzamelingsacties. Die liggen vanwege Covid19 nu stil. Dat zie terug je in de voorraad. We zullen nooit ‘nee’ verkopen, maar ik sluit niet uit dat uiteindelijk per week nog maar twintig in plaats van 35 producten aan een klant worden weggegeven. Vooral met het oog op de komende feestdagen is dat toch wel pijnlijk”, vreest Kim Peppelman.

‘Eigen leven’
Peter Bob Peerenboom maakt zich eveneens zorgen. De 71-jarige Doetinchemmer is van oorsprong arts, waarvan tien jaar in de tropen, en was tot zijn pensioen organisatieadviseur in de zorg. “Daarnaast doe ik al zo’n dertig jaar allerhande vrijwilligerswerk. Zo rolde ik haast vanzelf in de armoedebestrijding en hulpverlening. Dat is als het aan mij ligt niet alleen een kwestie van geven, maar ook mensen de keuze laten in wat zij nog hebben. En dat zij hun eigen leven weer oppakken. Zo ben ik bovendien actief in de schuldverlening, een van de redenen trouwens waarom de Voedselbank ooit in het leven is geroepen. Onder andere voor mensen die door wat voor oorzaak dan ook in de schuldsanering zitten. Moeten rondkomen van 50, 60 euro per week. En soms nóg minder… Mensen bovendien die niet zelden laag opgeleid zijn. Brieven van instanties of bepaalde regels niet begrijpen en digitaal slecht onderlegd zijn. Aan de oplossing van dit probleem wil ik structureel een bijdrage leveren. Zodat voedselbanken, waaronder het loket in Zelhem, op den duur niet meer nodig zijn.”

Helaas is daar vooralsnog geen sprake van. Sterker nog, door het coronavirus zijn bijvoorbeeld ZZP’ers plotsklaps in financieel zwaar weer gekomen. Een uitkering volstaat lang niet altijd, zodat ook zij wellicht, al is het hopelijk maar tijdelijk, een beroep moeten doen op gulle giften. Kim Peppelman en Peter Bob Peerenboom hopen dat het tij snel keert, ook in de hulp die voedselloket Zelhem kan bieden. Een toename van structurele donaties scheelt al een hele slok op een borrel. En, benadrukken ze, “ook de doelgroep moet niet schromen om zich aan te melden. Stap over de drempel, mits men aan de criteria voldoet. Het Voedselloket Zelhem is er, helaas, niet voor niets.”

Gevers en nemers kunnen voor meer informatie terecht bij het facebookaccount van Voedselloket Zelhem of bellen naar 06-10050805. De telefoon wordt dan opgenomen door oprichtster Annie Peppelman. Check verder de regionaal overkoepelende website www.voedselbankdoetinchem.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant