Afbeelding

Oerend Smart | Culinaire innovatie

Algemeen

Culinaire innovatie

Laatst zag ik ergens een ‘sushirrito’ op een menukaart staan. Ik moest even goed lezen wat er stond, maar toen begreep ik het: een combinatie van sushi en een burrito. Het is een sushirol van zeewier ter grootte van een burrito, terwijl de vulling bestaat uit groenten, rijst, rauwe vis en saus. Bij zo’n creatie vraag je je meteen af hoe ze is ontstaan. Japan en Mexico liggen immers 11.000 kilometer uit elkaar, maar blijkbaar vullen hun nationale specialiteiten elkaar goed aan.

De Taiwanese Amerikaan Peter Yen, oprichter van fastfoodketen Sushirrito, claimt het fusiongerecht in 2008 te hebben bedacht. Het heeft hem geen windeieren gelegd: in San Francisco en omgeving zijn er inmiddels zes Sushirrito-vestigingen.Californische steden als San Francisco en Los Angeles staan sowieso bekend om hun trendy fusionkeuken. In de loop der jaren zijn er veel migranten neergestreken. Ze hebben gerechten uit hun herkomstland gecombineerd met andere culinaire tradities, waarbij ze ook vaak inspelen op de smaakvoorkeuren van hun nieuwe woonomgeving.

In ons land zien we dat vanouds bij Chinees-Indische restaurants: heel wat gerechten zijn ‘verhollandst'. Ze zijn bijvoorbeeld een stuk minder pikant dan in China of Indonesië zelf. En in die landen zul je ook tevergeefs zoeken naar de nasischijf of bamibal - een klassiek voorbeeld van fusion op z'n Nederlands.

Nog een voorbeeld van een gastronomische mengvorm is de ‘cronut', een combinatie van een donut en een croissant, een vinding uit New York. Of neem de ‘kapsalon', de moddervette snack die vanuit Rotterdam heel Nederland heeft veroverd: het is een mix van oerhollandse patat en oosterse shoarma of döner, afgetopt met sla, kaas en saus. En vorig jaar kon je tijdens het evenement Proef Eet in mijn woonplaats Enschede een ‘falafadel' proeven, een frikandel in een jasje van Arabische falafel. ‘Helemaal vegetarisch, maar wel met de beleving van een frikandel', aldus de bedenker Mark Tukker.

Dat fusiongerechten ook bij toeval kunnen ontstaan, maakt de Duitse Currywurst duidelijk. Op een regenachtige herfstdag in 1949 had Herta Heuwer, de eigenaresse van een kiosk in Berlijn, nauwelijks klanten. Uit verveling mengde ze kerrie met ketchup en creëerde zo een saus die haar clientèle perfect vond passen bij de braadworsten die ze verkocht. De ‘Spezial Curry-Bratwurst' sloeg aan en maakte Herta Heuwer tot een succesvolle onderneemster. In 1959 kreeg ze zelfs patent op de uitvinding van de populaire snack. Sindsdien is Berlijn de Currywurst-hoofdstad van Duitsland.

De fusionkeuken is eigenlijk gewoon innovatie, een begrip dat economen vaak omschrijven als ‘de totstandkoming van nieuwe combinaties'. Wordt het niet eens tijd om de Achterhoekse Roti, een creatie van chefkok Mark Captein van Orangerie de Pol (Doetinchem), in de rest van ons land te promoten?

De sushirrito. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant