Het Lentferink-pand wordt omgebouwd tot winkelruimte met vier appartementen. Foto: Luuk Stam
Het Lentferink-pand wordt omgebouwd tot winkelruimte met vier appartementen. Foto: Luuk Stam

Historische Hengelose panden krijgen nieuw leven

Renovaties in Bleekstraat en Spalstraat zijn naar verwachting begin volgend jaar afgerond

Door Luuk Stam

HENGELO - Meerdere panden in het dorpscentrum van Hengelo krijgen deze maanden een flinke make-over. Zo krijgen het voormalige pand van Jansen de Smid en de achtergelegen smederij in de Bleekstraat een geheel nieuwe look. Ook aan het voormalige Lentferink-pand in de Spalstraat wordt volop gewerkt. Daarnaast is de verbouw van het voormalige Schröder-pand op de hoek van de Ruurloseweg gestart.

De twee eerstgenoemde panden – Jansen de Smid en Lentferink – zijn aangekocht door de Hengelose ondernemer Peter Harmsen. Hij laat het pand van Jansen de Smid ombouwen tot een winkelruimte met drie ruimte appartementen, die van alle gemakken voorzien zijn. Aan de Spalstraat zijn in het pand van Lentferink – waarin modezaak Frederiks Mannenmode gevestigd is – naast winkelruimte straks ook vier soortgelijke appartementen te vinden.

Welke invulling de winkelruimte in het Jansen de Smid-pand gaat krijgen, is nog onduidelijk. Harmsen houdt de deur open voor retail, detailhandel en horeca, maar laat weten ook in gesprek te zijn met zorgpartijen. “Voor ons staat voorop dat we iets voor de lange termijn kunnen aangaan”, vertelt hij. “We gaan voor een duurzame relatie waarbij beide partijen weten waar ze aan toe zijn en waarbij de continuïteit gewaarborgd is.”

Voor de invulling van de smederij achter het pand zegt Harmsen in gesprek te zijn met meerdere horecaondernemers. Het idee is om hier een life & cooking-concept in de stijl van de oude smederij op te zetten. Ook de gemeente Bronckhorst is nauw bij dit proces betrokken. “Die communicatie verloopt soepel”, aldus Harmsen. “Ons doel is om daar maximaal het gevoel van weleer terug te brengen. Denk aan een brandend haardvuur of een open vuur waar vlees op wordt bereid. Dat mensen hier langskomen en direct zien van: daar gebeurt iets.”

In het Lentferink-pand is al zo’n zeven jaar kledingzaak Frederiks Mannenmode gevestigd. Harmsen kocht het pand eind vorig jaar aan. Onderneemster Jessi Frederiks kreeg de vrije hand om zelf – met hulp van vrienden en familie – de winkelruimte op te knappen. Begin dit jaar was de winkelverbouwing hier afgerond. “Zij heeft een machtig mooie winkel gecreëerd”, aldus Harmsen.

Zelf liet hij ook de bovenverdieping en het exterieur van het geheel onder handen nemen. “Hele gedeelten van dat pand hadden sinds de jaren zeventig of tachtig geen likje verf meer gezien”, vertelt Harmsen, die hoopt beide renovatieprojecten in het eerste kwartaal van volgend jaar af te ronden. De verbouw van de oude smederij staat daarna op de planning. “Het is straks net alsof die panden zijn herrezen uit de geschiedenis. Daar ben ik dan ook trots op.”

Voor Harmsen zijn het niet de eerste panden waarmee hij op deze manier aan de slag gaat. Eerder kocht hij al verouderde panden aan in Vorden, Zelhem, Zutphen en Ruurlo. Ook deze panden liet de ondernemer helemaal opknappen en verbouwen om vervolgens de winkelruimte en appartementen apart te verhuren.

In Hengelo is ondertussen ook gestart met de verbouw van het voormalige Schröder-pand op de hoek van de Ruurloseweg. Hier is het geheel gekocht door de Hengelose familie Stortelder. Ondernemer Paul Stortelder gaat dit pand samen met zijn zoons Derk en Teun ontwikkelen. Zij realiseren hier winkelruimte met vijf appartementen, die – in eerste instantie – bedoeld zijn voor de verkoop.  De renovatie is hier naar verwachting in mei volgend jaar afgerond. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden