<p>De Hengelose Joey Puthaar in actie op zijn crossbrommer. Foto: Hans Gerritsen</p>

De Hengelose Joey Puthaar in actie op zijn crossbrommer. Foto: Hans Gerritsen

Joey Puthaar (17) pakt Nederlandse titel in de brommercross

Afgelasting laatste wedstrijd is goed nieuws voor Hengeloër

Door Luuk Stam

HENGELO - Met een sleutelbeenbreuk tijdens het mountainbiken – vier dagen voor de laatste brommercrosswedstrijd van het seizoen – leek voor Joey Puthaar (17) uit Hengelo alles in duigen te vallen. Het kampioenschap waar hij zo hard naar op weg was, zou aan zijn neus voorbijgaan. Totdat die laatste wedstrijd vanwege corona ineens niet meer door kon gaan. Slecht nieuws voor velen, goed nieuws voor de Hengelose tiener: hij pakte zo alsnog de Nederlandse titel in de brommercross.

Het was voor Puthaar pas zijn eerste volledige seizoen in deze klasse, waarbij gereden wordt op machines met maximaal 50cc. Het vermogen is een stuk minder dan dat van de collega’s in de motorcross. De banen waarop ze rijden, zijn dezelfde. Vorig jaar stapte de Hengeloër halverwege het seizoen dit kampioenschap binnen nadat hij in zijn vrije tijd verknocht was geraakt aan deze sport en het bijbehorende sleutelwerk.

Puthaar is een typische brommercrosser. Hier gaat het niet alleen om het rijden, ook motortechniek en vriendschap zijn belangrijke factoren. Dat begon zo’n drie jaar terug, toen hij met vrienden op een Puch op het land reed. “Dan voer je dat ding wat op en probeer je alles goed te verstevigen”, vertelt hij. “Ik wilde de Hamove-cross rijden. Daar is de vering van zo’n Puch niet voor gemaakt dus er moesten andere veringen op. Dat sleutelen vind ik hartstikke mooi.”

Ook zijn vader Ronald is oud-crosser en zijn jongere broertje Luca (14) doet al mee in de motorcross. “Maar het rijden met een brommer geeft voor mij veel meer uitdaging dan met een motor”, verklaart de kersverse Nederlands kampioen. “Je moet zelf echt werken om dat ding over de bulten en fatsoenlijk door de bochten te krijgen. Met een motor is het gewoon gas geven, zo’n ding heeft kracht genoeg.”

Hoewel er voor deelname in de brommercross geen leeftijdslimiet is, denkt ook hij na over een overstap naar de motorcross. Volgend seizoen zal de naam Joey Puthaar nog klinken in de brommercross, daarna denkt hij erover plaats te nemen op een 125cc-crossmotor. Of hij dan ook voor de titel gaat? “Dan had ik wat eerder moeten beginnen”, schat hij in. “Het niveau in de motorcross ligt wat hoger dan dat bij de brommercross, wat ook weer afhangt van hoeveel geld je ertegenaan gooit.”

Eén ding is zeker: die Nederlandse titel in de brommercross pakt niemand hem meer af. Ook al won hij maar één van de zeven wedstrijden in het kampioenschap, die waarin concurrent Wouter Scholten uit Eibergen uitviel. “Hij won bijna iedere keer en ik was steeds tweede”, vertelt Puthaar, die wel alle wedstrijden finishte en op die manier de meeste kampioenschapspunten verzamelde.

Zo’n Nederlandse titel, ook al is het ‘maar’ in de brommerklasse en ook al moest er een wedstrijd voor afgelast worden, voelt bijzonder voor de Hengelose crosser. “Vooral de manier waarop is wel heel apart”, zegt Puthaar. “Je breekt je sleutelbeen. Je denkt: het is voorbij. En dan alsnog Nederlands kampioen! Ik ben hier absoluut trots op.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden