<p>Rene Regelink heeft zin om komend weekend Raad waar die Staat te gaan spelen. Foto: Mirjam Rensink</p>

Rene Regelink heeft zin om komend weekend Raad waar die Staat te gaan spelen. Foto: Mirjam Rensink

'Raad waar die staat' viert jubileum

ZELHEM - Het populaire radiospelletje ‘Raad waar die staat’ van Radio Ideaal wordt komend weekend voor de 1500ste keer gespeeld. Het spelletje dat al 29 jaar op de radio is wordt op 24 en 25 oktober speciaal vanwege dit jubileum een aantal keer per dag gespeeld. De prijzenpot is voor dit weekend flink gevuld door ondernemers uit Zelhem, Vorden, Hengelo, Toldijk en Halle.

Door Mirjam Rensink

Het spelletje is ooit bedacht door de moeder van presentator Rene Regelink. Zij leverde ook vijftien jaar lang de cryptische aanwijzingen die bij het spelletje horen. In het begin moest er nog naar een echte plaats geraden worden, bijvoorbeeld de grote hulstboom in de Oosterwijk of de muziekkoepel op het Stationsplein. Tegenwoordig moet er meestal een voorwerp geraden worden. Iedere zondagavond speelt Rene het spelletje in zijn programma Sterk Zondagswerk dat van 20.00 uur tot 22.00 uur op de radio is.

‘’In de tweede uitzending van het programma, op 22 december 1991, hebben we het eerste spelletje gespeeld’’, zegt Regelink. Alle antwoorden en aanwijzingen van die uitzending heeft hij nog op een handgeschreven A4tje bij zich. Net als bijna alle omschrijvingen van de andere 1499 uitzendingen die tot nu toe geweest zijn.

Het spel kent een grote schare vaste fans. Iedere zondagavond wordt er door hen druk gepuzzeld. In de loop van de jaren zijn er ook luisteraars die suggesties doen voor het spel. Ze sturen dan een cryptische omschrijving van een voorwerp naar Rene Regelink toe. Zo is er al bijna 1500 keer een origineel spel op de radio. Naast de luisteraars en de moeder van Rene Regelink is ook Mini Wolsink een van de vaste bedenkers van het spelletje.

Verder zijn er luisteraars die elke uitzending bellen en proberen een gokje te wagen. Rene wordt bijgestaan door een collega die de telefoon opneemt en controleert of iemand niet de weken ervoor al een prijs heeft gewonnen. Ook probeert hij de gekke telefoontjes eruit te halen.

‘’Soms krijg je wel eens mensen die gewoon bellen om iets geks te roepen op de radio’’, vertelt Rene. ‘’Ik zeg dan beleefd: ‘nee dat is niet het juiste antwoord’ en verbreek de verbinding dan. Maar dat komt maar heel weinig voor. Het meeste plezier hebben de luisteraars en ik van mensen die serieus meedoen met het spelletje maar dan met zo’n bijzonder antwoord komen dat je bijna in de lach schiet.’’.

Radioman Rene zit vol met leuke anekdotes. ‘’We hebben een tijdje een aantal vriendinnen uit Hengelo gehad die elkaar probeerden af te troeven door als eerste in de uitzending te komen. Dat zijn mooie dingen. En ik weet ook nog dat we jaren geleden op de Paardendagen stonden. Ik zat in een vrachtwagen die tot studio was omgebouwd en voor mij stonden mensen te kijken wat ik aan het doen was. Toen het spelletje begon werd er van alles geroepen uit het publiek. Mooi om te zien dat dit spelletje dat oproept bij mensen.’’

De uitzending van Regelink eindigt nooit voordat het juiste antwoord is geraden. ‘’Tijdens mijn vakantie deed Casper Saalmink een keer het programma en de oplossing werd maar niet geraden. Toen heeft Casper het nieuws zelfs verschoven tot het juiste antwoord werd gegeven. Maar ik geef meestal steeds meer hints zodat het antwoord vanzelf een keer komt.’’

‘’Dit weekend spelen we het voor de 1500ste keer en daarom hebben we er een feestelijk tintje aangegeven. Zowel op zaterdag als op zondag spelen we het spel en dus niet alleen in mijn uitzending op zondagavond. Ook hebben we dit weekend extra prijzen. Normaal gesproken krijgt de winnaar een waardebon van Halfords. Het bijzondere is dat dit bedrijf al 29 jaar de prijs beschikbaar stelt.’’

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden