Volgens premier Rutte is er een grote hamer nodig om het virus eronder te krijgen. Vooralsnog lijken de voetbalclubs uit de regio de klap op te kunnen vangen. Illustratie: Ehsan Bazaei

Volgens premier Rutte is er een grote hamer nodig om het virus eronder te krijgen. Vooralsnog lijken de voetbalclubs uit de regio de klap op te kunnen vangen. Illustratie: Ehsan Bazaei

Voetbalclubs in de regio blijven hoopvol in crisistijd en vrezen niet voor voortbestaan

Algemeen

REGIO - Lege velden, gesloten kantines en verlaten sportparken. Door de verscherpte coronamaatregelen van vorige week dinsdag zijn alle teamsporten in competitieverband minstens vier weken lang aan banden gelegd. Welke consequenties heeft dit voor het amateurvoetbal in de regio?

Door Roy Heethaar

Belangenorganisaties Amateur Voetbalvereniging (BAV) schetste begin oktober na een rondgang langs 1600 leden een somber beeld: 30 procent van de amateurvoetbalclubs zou vrezen voor het voortbestaan van de club. Dat was nog vóór de verdere aanscherping van de maatregelen, waarbij alle competities zijn stilgelegd en er alleen tot 18 jaar nog in groepsverband mag worden getraind.

Veel hangt uiteraard af van de ontwikkelingen rond het coronavirus en de duur van de huidige maatregelen. Maar een rondgang langs clubs in de gemeenten Bronckhorst, Lochem en Zutphen leert dat van wanhoop nog geen sprake is. Zo vreest géén van de ondervraagde verenigingen op dit moment voor het voortbestaan van de club, blijkt uit de reacties van zeventien ondervraagde voorzitters.

Toch hakt de huidige situatie er uiteraard flink in en kan geen enkele club zich onttrekken aan de financiële consequenties die hieruit voortvloeien. Een maand geen kantineopbrengsten; bijvoorbeeld bij HC’03 kost dat 10.000 euro winst, geeft voorzitter Mart de Kruif aan. ,,Normaal gesproken maakt de kantineomzet circa 30 tot 40 procent uit van de totale begroting van een vereniging”, schetst FC Zutphen-voorzitter Herman Tuininga in algemene zin. ,,Daarnaast is er natuurlijk sponsoring en zijn er de contributies. Clubs moeten toch rekening houden met 10 tot 30 procent lagere begroting voor dit seizoen als gevolg van het coronavirus. Daarna zal er ook een effect zijn op de lange termijn.”

Want hoelang blijven sponsors – die zelf in veel gevallen ook hard geraakt worden door de coronacrisis - de clubs steunen en hoe trouw zijn de leden en vrijwilligers wanneer deze situatie nog maanden blijft voortduren? Het zijn prangende vragen die vooralsnog lastig te beantwoorden zijn. Toch heerst er op dat vlak een overwegend positieve stemming bij de ondervraagde clubs. Een veelgenoemd voordeel is dat vrijwel alle clubs in deze regio diep verankerd zijn in de samenleving. Lid zijn van de club is voor velen bijna een vanzelfsprekendheid. Maar voor hoelang nog en hoe zal het met de aanwas van nieuwe (jeugd)leden gaan? Daarop heeft geen club een pasklaar antwoord op dit moment. Het blijft vooralsnog koffiedik kijken.

Op de vraag of de competities dit seizoen volledig afgerond zullen worden, is een kleine meerderheid van de zeventien ondervraagde clubs sceptisch. De KNVB buigt zich over diverse scenario’s voor dit seizoen, maar als de competities voor de kerst niet hervat worden, lijkt afronding een utopie. Meerdere clubs opperen daarom het spelen van een halve competitie; de helft van de wedstrijden thuis en de andere helft uit, om zo in juni toch nog een eindstand op te kunnen maken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant