Buddy to Buddy winnaar VOORbeeld-verkiezing 2020

ZUTPHEN/BRONCKHORST - Het project Buddy to Buddy, dat onder meer in Bronckhorst en Zutphen contact tussen Nederlanders en vluchtelingen stimuleert, heeft de VOORbeeld-verkiezing 2020 gewonnen. Op donderdagavond 8 oktober was de uitreiking van de prijs, waaraan een bedrag van maar liefst 81.200 euro verbonden is. Initiatiefnemer van deze jaarlijkse verkiezing is de organisatie VOOR, die netwerkend zoekt naar de juiste mensen voor hogere posities in bedrijven en organisaties en elk jaar tien procent van de omzet doneert aan projecten waar de wereld mooier van wordt.

Het thema van de verkiezing was dit jaar ‘VOOR een sociale samenleving’. Buddy to Buddy (strangers are strangers until they meet) benut het geld om ontmoetingen te faciliteren tussen mensen die naar Nederland zijn gevlucht en Nederlandse inwoners. De twee andere genomineerden voor de VOORbeeld-verkiezing 2020, stichting Felice (afscheid van een overleden kindje iets mooier maken) en het Wijkpaleis (ruimte voor ondernemende ‘makers’ in de wijk Rotterdam-West) ontvangen elk 15.000 euro.

Buddy to Buddy
Tanja Jess betrad namens de jury (die verder bestond uit Marith Volp, Robbert Huijsman en Omar Munie) het podium om de winnaar bekend te maken en de keuze toe te lichten. Zij benadrukte hoe hartverwarmend de jury het vond om te horen hoe de genomineerden hun tijd en energie steken in de projecten. Doorslaggevend voor de winst van Buddy to Buddy was dat dit project zich richt op een actueel thema: mensen inspireren om uit hun eigen ‘bubbel’ te komen en gelijkwaardigheid bewerkstelligen. Bij Buddy to Buddy staat een vriendschap centraal die voor beide buddy’s van waarde is en wederzijds begrip creëert. Hun groeiende bereik zorgt in de breedte voor een socialere samenleving. Buddy to Buddy zal met de donatie vanuit deze verkiezing in nog drie nieuwe steden in Nederland hun beproefde concept verder uitrollen.
Buddy to Buddy stimuleert en faciliteert het contact tussen naar Nederland gevluchte mensen en Nederlandse inwoners. Door mensen één op één aan elkaar te koppelen op basis van gezamenlijke interesses en daarnaast in groepsverband activiteiten te organiseren, ontstaan gelijkwaardige, interculturele relaties, vermindert het sociaal isolement van nieuwkomers en raken Nederlanders betrokken bij de opvang en integratie. Het gaat niet om hulpverlening, maar om contact van mens tot mens. Het lijkt simpel, maar het is zo hard nodig. Juist in deze tijd waarin er veel polarisering is, is contact het medicijn. Initiatiefnemer Armijn van Roon: "We zien dat het kan, want als je met elkaar verbonden bent, mogen ook de verschillen er zijn."
Van Roon voegt daaraan toe: "Met deze prijs gaan we opstarten in drie nieuwe steden in Nederland. Daarmee groeien we van zeven naar tien steden. We gaan keihard werken om zoveel mogelijk mensen aan elkaar te verbinden. We verspreiden als het ware het ‘buddyvirus’ nog verder en creëren daarmee steeds meer brandhaarden van inclusiviteit."

Zaken doen en goed doen
Marieke Sprietsma, oprichter en partner van VOOR: "Al vanaf de start van VOOR is het ons doel om ‘zaken doen’ en ‘goed doen’ te combineren en is het onze grootste ambitie om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Onze core business is om met onze expertise en ons netwerk mensen met elkaar te verbinden en zo van betekenis te zijn. We vinden het geweldig dat de winnaar van de verkiezing van 2020, Buddy to Buddy, hetzelfde doet met mensen die moesten vluchten en Nederlandse inwoners. Als je bedenkt waar mensen echt gelukkig van worden dan zijn dat betekenisvolle relaties. Door Buddy to Buddy te steunen kunnen we nog meer het verschil maken."
VOOR (opgericht in 2013) is een wervings- en selectieformule (met landelijke dekking, zonder kantoor en zonder staf) voor hoogopgeleide staf, managers, directie en toezichthouders voor tijdelijke opdrachten en vaste functies. De mensen achter deze bemiddelingsformule werken voor mensen en organisaties die van betekenis willen zijn. VOOR is een netwerk van inmiddels dertien zelfstandige partners.

VOORbeeld
Jaarlijks geeft VOOR via de VOORbeeld-verkiezing tien procent van de omzet aan projecten waar de wereld mooier van wordt. Dat betekende voor dit jaar een donatie van 111.200 euro. Het thema ‘Voor een sociale samenleving’ is gekozen in samenspraak met de opdrachtgevers van deze bemiddelingsformule. Er werden in totaal 79 projecten ingezonden. Bijna 30.000 stemmen werden uitgebracht in de openbare stemronde via Facebook en LinkedIn. De volgende VOORbeeld-verkiezing, de achtste, staat gepland voor 2022. Wie daarvoor een project wil nomineren kan dat doen op onderstaande website. Daar zal te zijner tijd ook meer informatie over de volgende editie te vinden zijn.


www.voor.nl/voorbeeld

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden