<p>Met het doorgeven van het touw trekt de bouwploeg het doek weg van de steen. Met deze handeling werd de verbouwing van school tot ontmoetings- en activiteitencentrum De Kei officieel afgesloten. Foto: Alice Rouwhorst</p>

Met het doorgeven van het touw trekt de bouwploeg het doek weg van de steen. Met deze handeling werd de verbouwing van school tot ontmoetings- en activiteitencentrum De Kei officieel afgesloten. Foto: Alice Rouwhorst

Bouwperiode De Kei officieel afgesloten

STEENDEREN - Wat past er als cadeau het best bij het afsluiten van de bouwperiode van het nieuwe Steenderense activiteitencentrum De Kei in de voormalige St. Joannesschool? Iets wat niet mee te nemen is en wat past bij het gebouw? Precies, een grote zwerfkei. De bouwploeg, allemaal vrijwilligers van het mannelijke geslacht, viel op de tiende van de tiende de eer te beurt om deze op het Burgemeesters Plantenplein te onthullen.

Door Alice Rouwhorst

De uitnodiging voor de openstelling van De Kei was nog maar net de deur uit of het programma moest voor de tweede keer worden aangepast in verband met een nieuwe verscherping van de coronamaatregelingen. Helaas geen rondleiding in kleine groepen door het pand en niet allerlei activiteiten in de maand oktober voor het dorp. Slechts een kleine groep genodigden, de besturen van de Bongerd en van de Stichting Welzijn Steenderen en de bouwploeg, mocht naar binnen in De Kei voor de officiële afsluiting van de bouwperiode.
Als alternatief voor de rondleidingen is een film gemaakt die te zien is op de website van de Kei, zodat Steenderen en omgeving toch de kans krijgt om binnen te kijken. Wat zeker de moeite waard is, want het pand heeft een ware metamorfose ondergaan. “Een pand met uitstraling”, zoals de aanwezige wethouder Evert Blaauw het verwoordde. “Mijn complimenten met wat hier staat! Steenderen mag trots zijn op zo’n activiteitencentrum.”

Verschillende ruimten voor diverse doeleinden

Waar ooit basisschoolleerlingen gymden is nu een gezellige koffie/ontmoetingsruimte met veel licht door de nieuwe glazen pui. Deze biedt toegang tot een overdekt terras dat uitkijkt op een prachtig aangelegde tuin. Niet voor te stellen dat hier nog maar een paar jaar geleden kinderen een balletje trapten op het schoolplein en klauterden op klimrekken. Daar waar eerst rekenen en taal werd gegeven, staat nu een grote keuken waar gezamenlijk gekookt en gegeten kan worden met gebruik van de groenten uit de kas die aan de buitengevel is gerealiseerd. Verder biedt het opgeknapte, energiezuinige pand onder andere ruimte aan het sociaal team, de Urban Dance Lab, dagbesteding van Noalies, yoga, houtbewerkers, flexwerkers, biljarters, darters en handwerkers. En aan allerlei andere initiatieven die vanuit de bevolking komen. Elke drie maanden hangen er nieuwe kunstwerken of foto’s aan de muur van kunstenaars en fotografen uit de omgeving.

Binnen budget
Geert Postma, voorzitter van Stichting Welzijn Steenderen, is de drijvende kracht achter De Kei. Samen met Martin Nieuwenhuis, voorzitter van de Bongerd, geloofde hij in de missie om de ouderactiviteiten te moderniseren en meer kunst en cultuur voor de jeugd in Steenderen te brengen. Samen in één gebouw, zodat jong en oud elkaar zouden ontmoeten. De kosten voor het eerste plan bedroegen 1,1 miljoen, maar door aanpassingen werd het vijf ton en dat heeft de verbouwing uiteindelijk ook gekost.
Nieuwenhuis roemde Postma’s enorme inzet om dit bedrag aan subsidies binnen te halen. Volgens Postma is het pand uiteindelijk wel die 1,1 miljoen waard, door het werk dat de bouwploeg onder leiding van Rieks Eggens en Frans Peelen geleverd heeft. Doordat de bouwcommissie alle werkzaamheden in eigen hand heeft gehouden waren ze flexibel om nieuwe ideeën tijdens het proces uit te voeren. En hebben ze ook veel meer kunnen doen.
“Geen prutswerk, maar echt vakwerk. Jullie hebben het verbouwd voor 1,1 miljoen, maar dan in natura. Het is vele malen mooier geworden dan ik in mijn hoofd had”, zei een tevreden Postma. Hij bedankte alle partners die betrokken waren bij de ontwikkeling, totstandkoming en bouw van De Kei. Eeuwige dank sprak hij uit naar de 22 vrijwilligers van de bouwploeg voor hun tomeloze inzet. Ze waren elke keer zonder mopperen op de dinsdag en/of vrijdag paraat om dat te doen waar ze goed in waren. Schilderen, timmerwerk, tegels zetten, vloeren leggen, loodgieterswerk….. en vele klussen meer.
Na het onthullen van de zwerfkei konden de kurken van de fles en werd er door Postma getoost. “Op jullie. Op De Kei, want De Kei dat ben jij!”


Dekeisteenderen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden