<p>De dames van de trimclub Toldijk-Steenderen met links voor 'hun' gymjuf Diny Nijkamp. Foto: Alice Rouwhorst</p>

De dames van de trimclub Toldijk-Steenderen met links voor 'hun' gymjuf Diny Nijkamp. Foto: Alice Rouwhorst

Diny Nijkamp houdt Trimclub al jaren in beweging

STEENDEREN - Eigenlijk zou ze nu zijn gestopt met gymles geven. Na vijfendertig jaar vond ze het daar wel de tijd voor. Maar door het coronavirus kwam er eerder dan gepland een einde aan het afgelopen gymseizoen, waardoor ze niet officieel afscheid kon nemen. En een opvolger was er ook nog niet. Met als gevolg dat Dini Nijkamp (59) in ieder geval nog tot april 2021 de dames van Trimclub Toldijk-Steenderen gezond aan het bewegen houdt. Naar volle tevredenheid van beiden.

Door Alice Rouwhorst

“Niet dat ik het niet meer leuk vind. Integendeel! Het is een hartstikke leuke damesgroep. We hebben veel plezier samen. Naast dit gymuur geef ik ook al jaren twee avonden in de week volleybaltraining. Ik ben dus drie avonden in de week bezet. Dát vind ik niet zo fijn meer.”

Een hechte club die lief en leed deelt

Diny is in het dagelijks leven sportleraar op een middelbare school in Zutphen. Sinds 1985 geeft ze gymles aan de Trimclub Toldijk-Steenderen. Ze was toen in de twintig. In het begin heette het ‘Meer bewegen voor ouderen’ en werden de lessen in de oude gymzaal gegeven. “Dat heb ik niet meegemaakt. Ik ben in de sporthal ‘Het Hooge Wessel’ begonnen en vanaf die tijd noemt de groep zich trimclub.” Een gezellige groep dames uit de genoemde twee plaatsen en op dit moment ook uit Rha. Door de jaren heen wisselde de samenstelling, maar een harde kern bleef bestaan. “We kennen elkaar dus door en door. We hebben heel veel samen meegemaakt, veel lief en leed gedeeld van feesten tot crematies."
"In het begin gaf ik natuurlijk andere lessen, omdat iedereen jonger was. Trampolinespringen, basketballen, balansoefeningen op banken of koprollen op de lange mat. Dat gaat nu niet meer. Te blessuregevoelig. We zijn met z’n allen ouder geworden. De lessen bestaan nu uit een warming-up in de vorm van een spel, daarna (grond)oefeningen en tot slot een eindspel. De oefeningen zijn gericht op balans, conditie en het versterken van buik- en rugspieren. Ik heb elke week een les voorbereid en houd dat ook bij, zodat de lessen divers blijven. Soms moet ik wat aanpassen, omdat we met meer of minder mensen zijn. Ik ben nu wat beperkter in de mogelijkheden in verband met de 1,5 meter, maar dat mag de pret niet drukken.”

Hele jaar sporten, binnen en buiten
Op de woensdagavond van 19.30 tot 20.30 uur heeft de trimclub een deel van de sporthal afgehuurd om zich even helemaal in het zweet te werken. Het gymseizoen begint na de Steenderense kermis en eindigt bij het openen van het zwembad in het dorp. “Dat is voor mij wel fijn, dan beginnen vaak de schoolkampen en dergelijke. Dan heb ik daar de ruimte en de tijd voor.” De trimclubdames gaan in die periode echt niet op een stoel zitten op de woensdagavond. Nee, ze blijven in beweging. Degenen die dat willen, pakken de fiets om gemiddeld zo’n vijfentwintig kilometer in de omgeving samen te fietsen of ze gaan zwemmen in het zwembad. “We weten in de buurt overal hoe de koffie smaakt en hoe duur die is”, grapt één van hen.

Bezielende leiding
De hechte gymgroep bestaat uit zo’n vijftien dames. De leeftijd ligt tussen halverwege zestig en begin tachtig. Deze avond zijn er tien aanwezig. Sommigen durven het nog niet aan om te komen in verband met kans op besmetting met het coronavirus. Onder de deskundige leiding van Diny en aanmoedigingen van haar kant ‘Kom op, beetje in beweging blijven, anders vallen we in slaap’ en ‘Jullie hebben nog geen spierpijn? Dus ik kan nog doorgaan?’ werken ze zich in het zweet. Alle spiergroepen komen aan bod tijdens de grondoefeningen. De uitsmijter is een plankoefening. Elke week komen er tien seconden bij, vijftig zijn het er nu. Iedereen houdt het vol. “Goed gedaan allemaal. Als ik er maar een wedstrijdje van maak, dan doen jullie allemaal bloedfanatiek mee,” grapt Diny.
Na een spelletje bounceball is het al weer half negen en zit het uurtje sporten er weer op. Bij de koffie/thee na afloop prijzen de dames van de trimclub de inzet van Diny. “We zijn heel blij met haar. Ze zegt vaak dat we beter zijn dan de leerlingen op haar school. Dat komt natuurlijk omdat we al jaren onder haar bezielende leiding sporten. We snappen het ook wel hoor dat ze een keer wil minderen, maar gelukkig geeft ze nog sowieso dit seizoen les.”
Ook zin om op de woensdagavond verantwoord te sporten in een gezellige damesgroep? Aanmelden kan bij de penningmeester via mail h.broijlbeltman@chello.nl. Nieuwe liefhebbers mogen twee keer gratis meedoen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden