Henk Bosch en Gert Wagenvoort (r) bij de molen in Linde, één van de vertrouwde pauzeplekken tijdens hun fietstochten. Foto: Luuk Stam
Henk Bosch en Gert Wagenvoort (r) bij de molen in Linde, één van de vertrouwde pauzeplekken tijdens hun fietstochten. Foto: Luuk Stam

Hengelose buurmannen werden op hun oude dag fietskameraden

Algemeen

Henk (93) en Gert (90) fietsen nog bijna elke dag

Door Luuk Stam

HENGELO - Ze vormen samen een bijzonder duo op de wegen rondom hun woonplaats Hengelo: de fietsende buurmannen Henk Bosch en Gert Wagenvoort. Ze zijn 93 en 90 jaar oud, maar dat weerhoudt ze er niet van om nog bijna iedere dag op de fiets te stappen. Zelfs in de winter fietsen ze zoveel mogelijk door. “We zijn al door heel wat mensen voor gek versleten”, klinkt het. “Maar dit is toch veel beter dan binnen zitten?”

De mannen doen hun verhaal bij de Lindesche Molen, één van de vertrouwde rustpunten van de twee. Hun rondjes zijn steevast zo’n 15 kilometer lang. Altijd houden ze tussendoor een pauze bij een horecagelegenheid. Bestellen hoeven ze vrijwel nergens meer. Nemen zij plaats op het terras of in een café of restaurant, dan komt de koffie er al aan. Geregeld nemen ze er wat lekkers bij in de vorm van een stuk appeltaart of cake met slagroom.

Henk en Gert wonen allebei in een aanleunwoning bij woonzorgcentrum De Bleijke in Hengelo. Allebei zijn ze ook weduwman. De vrouw van Henk overleed in 2013. Gert verloor zijn vrouw een jaar later, in 2014. Sindsdien trekken de buurmannen veel samen op. Ze fietsen beiden graag, maar hebben nog heel wat meer dezelfde interesses en dus is er genoeg stof om onderweg over te praten.
Zo is het volgen van de auto- en motorsport een gemeenschappelijke hobby. Max Verstappen is dan ook een veelbesproken onderwerp. Van de motoren op twee wielen genieten de mannen eveneens volop. Die zien ze tijdens hun fietsrondjes ook vaak langskomen. “Soms komen ze onderweg in rijen voorbij”, vertelt Wagenvoort, die zelf in het verleden ook motor reed. “Dan noemen wij precies op wat voor merken het zijn.”

Wild
Sowieso is er tijdens hun tochtjes veel te zien. Henk en Gert hebben allebei volop oog voor de natuur en het wild. Ze zien reeën en roofvogels. “Elke dag zien we weer wat anders”, vertelt Henk, die in het verleden als boer werkte en later de bosbouw in ging. “Die buizerds, daar zijn er volgens ons te veel van”, zegt Gert, voormalig vrachtwagenchauffeur en medewerker van de coöperatie. “Daardoor hebben andere vogels geen kans.”

De pauzestop is het dagelijkse hoogtepunt van hun fietsrondje. Of ze nou in de Veldhoek, in Hummelo of richting Ruurlo zitten, de mannen maken graag een praatje met wie ze daar op het terras tegenkomen. Dat zijn niet zelden toeristen, die op vakantie zijn in de Achterhoek.
“Met Brabanders kun je altijd mooi praten”, vindt Bosch. “Dan vertellen wij hoe het hier is en het is mooi om te horen hoe het daar is.”

Ongelukje
Met hun elektrische fietsen mijden de twee de zandwegen. In het mulle zand is het risico op een valpartij te groot. Toch gebeurde er al eens een ongelukje, dat was toevallig ook bij de molen in Linde. De reden: vrouwelijk schoon. “Er stond hier een stel jonge meiden op steps”, vertelt Gert. “Daar zat Henk naar te kijken waardoor hij te vroeg afsloeg. Dat had ik niet verwacht en voor ik het wist, lag ik op de grond.”
De schade bleef beperkt tot een paar bloedende vingers. Gert stond snel weer op. Dat lukt Henk niet meer zelfstandig, vandaar dat zijn buurman er altijd bij is. Het fietsen is af en toe best zwaar, bijvoorbeeld als het hard waait of als de route door een wegafsluiting ineens een paar kilometer langer wordt. Van opgeven willen de mannen echter niet weten. “Zolang het ons nog gegund is, fietsen we door.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant