Afbeelding

Achterhoekse vlag ‘wappert’ op kantoor van Kamerlid Westerveld

Algemeen

NIJMEGEN/AALTEN – De helft van haar leven woonde Lisa Westerveld in de Achterhoek. Sinds 2017 zit zij voor GroenLinks in de Tweede Kamer en onlangs maakte zij van nabij haar Prinsjesdag mee. Waar maakt zij zich sterk voor, voelt ze zich nog een Achterhoekse en wat is de Gitarencoalitie? In een vraaggesprek geeft de politica antwoord op deze en veel andere vragen.

Door Rudi Hofman

Hoe sterk is uw persoonlijke band met de Achterhoek?
"Tot mijn negentiende heb ik in Aalten gewoond. Toen ben ik naar Nijmegen verhuisd. Die band met de Achterhoek is er zeker nog! Ik ben niet voor niets in Gelderland blijven wonen en heb in Den Haag de Achterhoekse vlag op m’n kamer hangen. Mooie Achterhoekse evenementen zoals de Zwarte Cross en Mañana Mañana bezoek ik ieder jaar en ondanks dat ik te weinig in het stadion kom, heeft de Graafschap een speciale plek in m’n hart."

Hoe vaak komt u in Aalten en wie bezoekt u dan?
"De Kameragenda is nogal onvoorspelbaar waardoor het minder vaak lukt dan dat ik zou willen, maar zo eens per anderhalve maand ben ik er wel om familie te bezoeken, of met vrienden of oud-klasgenoten een biertje te drinken in Schiller."

Houdt u in de Tweede Kamer altijd voor ogen wat voorstellen en besluiten voor de Achterhoek betekenen?
"In de landelijke politiek ben je vertegenwoordiger van mensen in alle regio’s van het land. Wel merk ik dat ik meer oog heb voor sommige problemen die spelen in plattelandsgemeenten. In het onderwijsdebat merk ik dit bijvoorbeeld als het gaat om de daling van leerlingaantallen. Juist omdat ik zelf in Aalten naar Schaersvoorde (christelijke scholengemeenschap, red.) ben gegaan, weet ik als geen ander het belang van een school die voor kinderen bereikbaar is op de fiets. Net als dat een school belangrijk is voor de leefbaarheid van het platteland. Debatten hierover had ik nooit zo goed kunnen voeren zonder de hulp en input van Achterhoek VO. Dit laat zien hoe belangrijk het is goed regionaal contact te houden."

De bereikbaarheid van de Achterhoek is niet optimaal he?
"Bereikbaarheid zit hem bij ons met name in het verbeteren van het openbaar vervoer. Ik heb zelf nooit een auto gehad en doe alles lopend, met de fiets of met de trein. Maar bij m’n ouders in Aalten komen met het OV is knap lastig."

Hebben alle Kamerleden voldoende kennis over de Achterhoek en krijgt de regio voldoende aandacht in Den Haag?
"Dat vind ik moeilijk te beoordelen. Ik denk het niet, omdat de meeste Kamerleden uit de Randstad komen, merk je toch dat er soms minder aandacht is voor andere delen van het land."

Veel boeren voelen zich niet serieus genomen in het stikstofdebat. Hoe kijkt u hier tegenaan?
"Ik ben geen woordvoerder op dit dossier, maar was in Den Haag bij de protesten. Ik heb moeite met het wij-zij denken in deze discussie. Bij sommige boeren merkte ik flink wat vijandigheid richting GroenLinks en ook richting mij. Het is goed dat mensen protesteren tegen maatregelen waarmee ze het oneens zijn. Maar het zou fijn zijn als sommigen zich iets beter verdiepen in wat politieke partijen echt vinden en wat dat voor hen betekent. Gelukkig merk ik wel meer begrip als ze de tijd nemen erover in gesprek te gaan."?

Iedereen eerlijke kansen bieden, vindt u heel belangrijk. Hoe vertaalt zich dat in de manier waarop u politiek bedrijft?
"In de Tweede Kamer probeer ik op te komen voor kinderen en volwassenen die het moeilijker hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een handicap hebben, of psychische problemen. Of omdat ze in een arm gezin geboren zijn. Deze mensen hebben de steun van politici veel harder nodig dan mensen die het allemaal goed voor elkaar hebben. En ik hoop dat ik hun stem kan zijn. In onderwijsdebatten kom ik op voor een kind met een beperking of leerachterstand."

Profileert de Achterhoek zich voldoende richting landelijke politiek?
"Jazeker. Ik zie regelmatig vertegenwoordigers van de Achterhoek in Den Haag of ga met hen in gesprek in de Achterhoek. Het sportakkoord is een mooi voorbeeld. Hierin zetten Achterhoekse gemeenten en andere partners zich met elkaar in om sport en bewegen aan te moedigen en toegankelijk te maken."

Als metalfan moet het u pijn doen dat de cultuursector, zeker ook in de Achterhoek, door de coronacrisis erg hard wordt getroffen. Doet de overheid voldoende om deze pijn te verzachten?
"Het duurde veel te lang voor coronasteun op het gebied van cultuur van de grond kwam. En het kabinet leek te vergeten dat cultuur meer is dan nationale theatergezelschappen, maar ook gaat over beginnende popbandjes en lokale culturele evenementen."

Welk concert was voorlopig uw laatste?
"Dat was van de metalbands Testament, Death Angel en Exodus in Utrecht. Kort daarna brak de coronacrisis aan."

Kunnen we volgend jaar weer ‘gewoon’ naar Achterhoekse festivals als de Zwarte Cross en Mañana Mañana?
"Ik hoop het. Als het kan, ben ik er zeker bij! Op de Zwarte Cross draai ik vaak plaatjes met de Gitarencoalitie, bestaande uit politici van verschillende partijen, die allemaal van metal houden."

Lisa Westerveld (16 november 1981) is geboren in Aalten en verhuisde in haar studententijd naar Nijmegen. Ze was twee jaar voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, behaalde haar Master filosofie en kwam in 2014 voor GroenLinks in de Nijmeegse gemeenteraad. Bij de landelijke verkiezingen in 2017 sleepte zij een Kamerzetel in de wacht. Westerveld heeft onder meer Onderwijs, Jeugdzorg en Sport in portefeuille. In haar vrije tijd voetbalt ze graag en luistert ze naar metal.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant