Milan, Mart en Floor hebben een fijne eerste week op het Isendoorn College achter de rug. Foto: Rudi Hofman
Milan, Mart en Floor hebben een fijne eerste week op het Isendoorn College achter de rug. Foto: Rudi Hofman

Eersteklassers voelen zich snel thuis op Isendoorn

Corona is volgens Milan, Mart en Floor geen gespreks-onderwerp

Door Rudi Hofman

WARNSVELD - Ze hebben alle drie heel bewust voor het Isendoorn College in Warnsveld gekozen en weten op jonge leeftijd al wat ze later willen worden. Floor Schuurman (12) uit Steenderen, Milan Smit (11) uit Brummen en Mart ten Brinke (13) uit Zutphen vertellen enthousiast over hun eerste schoolweek. Zij doen dit in het kantoor van rector-bestuurder Erwin Lutteke, die op zijn bureau een spatscherm heeft liggen. ''Alle docenten hebben zo'n scherm. Dat kun je op je hoofd zetten. Ik gebruik het tijdens mijn lessen geschiedenis aan vwo 6. Met een spatscherm kun je in het lokaal veilig langs de leerlingen lopen.'' Er geldt geen draagplicht.

Mart fietst dagelijks met een vriendje naar school. Vanuit de wijk Leesten is dat nog geen tien minuten. Floor en Milan moeten heel wat meer kilometers wegtrappen. De Steenderense doet dit met een vriendin/klasgenote uit haar dorp. Milan heeft onderweg gezelschap van twee vriendjes uit Brummen. Een van hen moet nog wennen aan de afstand van circa elf kilometer: ''We moeten hem af en toe duwen.''

Met 23 andere leerlingen zitten Milan, Mart en Floor in 1D, een brugklas mavo/havo. Het tweetalig onderwijs op het Isendoorn College heeft hun schoolkeus voor een belangrijk deel bepaald. ''Ik wil heel graag naar de politieacademie. Als ik later tijdens mijn werk op straat buitenlanders tegenkom die geen Nederlands spreken, is het handig dat ik goed Engels kan praten. Tweetalig onderwijs spreekt mij heel erg aan'', zegt Mart. Floor, die mede op advies van zus Wieke voor het Isendoorn College koos, houdt 'heel veel van reizen' en wil daarom de Engelse taal onder de knie krijgen. En Mart? Die vindt Engels gewoon 'heel leuk'.

Eigen iPad
Slapeloze nachten in de aanloop naar hun Isendoorndebuut hebben de drie niet gehad. Een beetje zenuwachtig waren ze wel, maar de praktijk is ze goed bevallen. Mart bewijst dit met de uitspraak: ''Op deze school voelde ik me direct thuis.'' Milan vindt de middelbare na amper een week al leuker dan de basisschool: ''Daar mocht je niet eens iets van een scherm hebben. Hier heeft iedereen een eigen iPad.'' De eerste dagen kregen de leerlingen vooral heel veel uitleg. Milan en Mart noemen beiden vooralsnog wiskunde als favoriete vak - Mart vindt Nederlands ook leuk. Floor is biologie prima bevallen. Net als Milan heeft zij 'niets' met godsdienst. Mart heeft helemaal geen hoge pet op van arts - voorheen beeldende vorming.

Op de 1700 leerlingen tellende school hoeven leerlingen geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Voor docenten geldt deze bekende coronamaatregel wel. Milan en Mart kennen allebei iemand die ziek is van het coronavirus. In het geval van Milan gaat het om de oma van zijn pleegbroertje en Mart zegt dat een vriendin van zijn ouders het virus heeft. Op school is corona volgens de jongens onder leerlingen geen gespreksonderwerp. Floor knikt ter bevestiging.

Voor 14 en 15 september staat de eersteklassers een schoolkamp in Laren te wachten. Daar gaan ze de eerste dag op de fiets naartoe. Overnachten doen ze thuis. Floor, Mart en Milan hebben veel zin in het kamp net als in de rest van het schooljaar. Voor hen is er nog een lange weg te gaan voordat ze hun droom kunnen waarmaken. Milan hoopt later leraar te worden, Mart politieman en Floor ambieert een carrière als jazz-muzikante. Zij speelt trompet.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden